сряда, 4 май 2016 г.

Бакла с пилешки бутчета



























Продуктите са обикновени, а в резултат - много вкусно ястие, в което присъства незаслужено пренебрегваната от нас бакла. Имам чувството, че вече е започнала трайно да изчезва от трапезите ни, а не бива ... Па и като че ли доста хора се плашат от готвенето й, а няма нищо сложно - просто малко повече време отколкото за зелен боб.
За 4 порции са необходими поне 600 грама прясна бакла, по 1 бутче на човек; 1 голяма глава кромид и 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно; 1-2 домата настъргани; магданоз за наръсване; сол и черен пипер на вкус, поне 1 ч.л. червен пипер и горе долу толкова или малко повече брашно; 3-4 с.л. олио.

Изпълнението е толкова лесно, че направо няма какво да описвам:




 Баклата се почиства, нарязва на парчета по около 2- 2,5 см и в подходяща куха се попарва с вряла вода от бързонагряващата кана.








В мазнината се запържват от двете страни бутчетата до зачервяване и се прехвърлят в друга съдина. В същата мазнина се запържват лука, чесъна, червения пипер и брашното (бързичко да не загорят), слага се баклата и се долива вода (най-добре е бульон) да покрие  баклата. Връщат се бутчетата, сипват се и доматите.

Съдината се покрива с капак, силата на котлона се намаля наполовина и се оставя да къкри между 30 и 40 мин. или до омекване на баклата.
При сервиране ръсим с магданоз.
Простичко и вкусно ястие.
Струва си готвенето.
По същия начин може да се направи и със свинско и т.н.