сряда, 30 март 2016 г.

Свински пържоли на грил във фурната


Не знам дали изобщо да обяснявам, че това не е рецепта, а един доста позабравен начин да си опечем вкусни пържоли във фурната. Изгледал съм Един дявол знае колко кулинарни сайтове и предавания в последните години, изчел съм планина рецепти (от които в главата ми е пълна каша маша), но почти не съм срещал начин за печене на месо по този начин.
Спокойно може да ми повярвате, че резултатът е Дзверски вкусен, макар че последиците за този, който ще мие не са от най-приятните...
И така да си дойдем на думата.

Необходими са поне по една пържола на човек, подправки (абсолютно необходими черен пипер, червен пипер, кимион, риган,) за овкусяване на месото, малко мазнина (ползвам гъша мас) и май това е ...

Изпълнението е елементарно:
Свинските пържоли се изкисват в чиста вода поне за 2-3 часа. Впрочем това е най-удачният начин за "мариноване" на месо, в резултат на което то става изключително крехко.
След изкисването на месото се прехвърля в голяма купа, обилно се посипва с подправките (за 4 пържоли по 1/2 ч.л. ) - черен пипер, кимион, червен пипер, риган, поне 2 с.л. гъша разтопена мас (или олио) и добре се обърква с ръце.
В това време фурната се включва на 250 С хубаво да загрее.
В плитката тавичка от фурната се налива вода и слага в ниската част на фурната. Пържолите се нареждат върху скарата на фурната и слагат на средната решетка.Как се слагат - на снимката добре се вижда.


Температурата на фурната се намаля на 180 С и се включва вентилатора.

При печенето евентуалната мазнина пада в тавичката, а парата окрехкотява месото.За 20-а минути са готови.
Може на 10-15 минута да се обърнат - все пак зависи от самата фурна.
И в тавичката да се налее още малко водичка или бира, ако вземе да се изпарява...


Сосът от тавичката може да се сгъсти в тенджерка с малко масло или нишесте.

Сервират се със салата и със соса.

Топлата домашна питка е задължителна.

Крехки и Дзверски пържоли, които носят на много много питие ...