понеделник, 8 юни 2015 г.

Зеленчукова "мусака" с пуешко

  Май най-сетне дойде лятото - на пазара има изобилие от зеленчуци, собствената градина вече дава куп неща - репички, краставици, тиквички, ягоди и т.н.
  Не съм от най зеленчукоядците, но като гарнитура на мръФката са подходящи, па и винаги може да се отпретне някаква манджичка или запеканка с тях.
  Та и зеленчуковата ми "мусака" е от този вид -  едно изключително простичко ястие, което се приготвя доста бързо, не изисква кой знае какви усилия и може да бъде приготвено с налични зеленчуци и месца.
 За 4 порции ми бяха необходими: 1 голям патладжан, 1 голяма тиквичка, 2 глави лук; 1 глава чесън; 3 моркова; 4-5 гъби; 1 к.ч. чашка ориз (4-5 с с.л.) 300 гр. пуешко; сол и черен пипер на вкус, риган, пресен джоджен, магданоз; и за заливката - една кофичка кисело мляко, 50 гр. настърган кашкавал и две яйца. Мазнина (зехтин или олио) - за пърженето.
 Могат да се добавят и други зеленчуци - картофи, целина, пащърнак, целина, замразен грах или зелен фасул, и т.н. (но в момента разполагах само с тези).
 Приготвянето изобщо не е трудно.


 Зеленчуците се нарязват горе долу на равни кубчета (само морковите на ситно) и в силно загрятата мазнина последователно се позапържват целите скилидки чесън, лука, марковите, патладжана и тиквичките. 
 Добавя се и ориза и се долива бульон (или вода) колкото да покрие продуктите.
 Оставя се да покъкри 10-а минути.







 Ситно нарязаното пуешко месо се запържва в малко мазнина до полуготовност.













Всички подготвени продукти се смесват в тавичката за печене; слага се солта, черния пипер, зелентиите и ригана;
и заминава във фурната на 200 С - максимум за 20 мин.
  В това време се разбива киселото мляко с двете яйца, добавя се настъргания кашкавал, щипка сол и сме готови.
  След като се залее се пече до хубаво зачервяване.
 



  Нарочно прескачам темата за заливката - защото точко за това ястие тази ми стори най-подходяща (без добавки, без брашна и т.н.).
 Готови сме ... Малко търпение - леко да изстине и по-чиниите...
 Само че на този аромат трудно се устоява и я сервирах още гореща.



 


 Затова и порцията не задържа форма в чинията, но какво значение за формата като е дзверска вкуснотия...











П.П. 9.VІ.

Ето така изглежда - вече изстинала.

 И още по-вкусна!