понеделник, 3 октомври 2022 г.

Лесен "маринован" паламуд

 


  Краят на септември, началото на октомври е сезонът на паламуда. Няма да описвам колко вкусен рибок е, нито да обяснявам що е то циганка или турук и т.н. За мен най-вкусен си е нашенският, но не знам колко го има по морето ни. Па и у нашия град ни го носят откЪде Александрополи и то на приличната цена от 12 лв килото. Преди време "отскачахме" до Одрин на пазар точно за паламуд (жива евтиния), но сега пътуванията до там са цяло приключение - час и половина с колата и чакане по границата поне 4 часа. Та по-изгодно е да си купиш от рибното магазинче на пазара вместо да мОриш и пОтиш всуе. Знам си, че във вторник и петък зареждат прясна стока, та наминавам да проверя ...
    Имам си няколко мои рецепти за приготвяне на паламуд, които са изпитани и винаги се получава дзверска вкуснотия. Та след като си купих четири рибока и ги нахах в торбата, след моето любопитно питане продавачката съвсем простичко ми обясни нейния начин, който бил много лесен.  И без това бях кът откъм времето, реших да последвам нейния начин ... Оказа се голяма леснотия - направо за мързеливци!
На рибоците се резват главата, перките и се почистват вътрешностите без да се реже коремчето.
След това рибокът се нарязва на шайби с дебелина около 1,5 см. Измиват се много добре и нареждат в тенджера с дебело дъно. 
Слагат се сол около 18-20 грама на кило рибок, 1 пакетче захар - 1 гр., 2- дафинови листа, 5-6 зрънца черен пипер и толкова бахар. Наливат се равни количества олио и оцет (ползвах овкусен зехтин и бяло балсамико). Котлонът се включва и се вари точно 10 минути. След изключването се оставя да изстине в тенджерата.
Рибата е готова за консумация след 24 часа след престой на хладно.
За дълго съхранение се нарежда в бурканчета, залива със соса от варенето и стерилизира поне 10-а мин. "за капачка".
Е те туканка се "развихрих" - глава лук на ситно, скилидка чесън,обелен и накълцан домат, щипка дивисил ... запържване до леко сгъстяване и наливане заедно със "соса" от варенето. 
След това стерилизиране наистина за 10-а минути.
Дзверско мезе.
Дълго и скучно обяснявах, но стана наистина бързо и вкусно.
Пробвайте, лесно е и НАЗДРАВЕ!

7 коментара:

  1. Чудесна рецепта! Тази марината ми е любима, така правя люти чушки, и бързи туршии. Много е хубава да си топваш парченца топъл, домашен хляб. Успех!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,на 2 кг.риба колко оцет и олио трябва да сложа?

    ОтговорИзтриване
  3. За варенето с маринатата, 10 минути от момента на завиране или 10 минути от включването на котлона?

    ОтговорИзтриване