събота, 26 март 2016 г.

полезен съвет - как да спестим от скъпото сьомга филе


 Доста пъти в т.нар. полезни съвети или пък някои рецепти пояснявам как може да се поевтини дадено ястие и да спестим пари и то немалко. Всички пазаруваме и знаем колко средства се дават за храна, а и в много семейства доста храна се изхвърля, което си е цяло разхищение. 
Баба, Бог да я прости, беше умна жена и казваше, че да хвърляш Хляба е голям грях. 
И в тази връзка се сещам за един мой "учител", който казваше "не е важно колко печелиш, важно е колко спестяваш!".
 
Затова гледам винаги каквото остане да му вдъхна нов живот в ново ястие.
Много често има и храни, които купуваме на нереално високи цени и не си струват. Писал съм за пуешките бутчета, които се купуват по 5,50 лв/кг и след обезкостявяне стават пуешки пържоли, които иначе струват над 15 лв. 
Писал съм за пуешките маншони, които все още струват 2,80 лв/кг, а след обезкостяване се получава много хубаво пуешко за готвене, което струва около 10 лв/кг.
Примерите са доста и затова тук просто ще споделям някои такива хитринки, с които може да се спестят доста пари.
Започвам тази поредица и се надявам, че я поддържам с идеята да съм полезен все на някого (поне на Чедата, с които контактуваме в Интернет по-често отколкото на живо).

Като за начало започвам със сьомгата:
Всички обичаме да си купуваме филе от сьомга - няма да описвам колко е вкусно и колко здравословно.
Да, ама цената на сьомга филе - особено откъм опашната част е между 25,00 и 30,00 лв/кг
От време на време може и да се купи малко по-евтино "на промоция", но ...
Е, не е е  така:
Във (поне) всеки рибен магазин се продава прясна сьомга - цената й е около 13,00 - 14,00 лв за кг. Поне в нашия рибен магазин е така. Продават я почистена и на котлети на цена 16,00 лв/кг. Пред тебе я режат на котлети- само че артисват опашки и тях ги продават на цена 12,00 лв/кг.
Е, купих три опашки по 12,00 лв/кг - излезнаха 1,150 грама  - за около 13,70 лв.

 Ето ги трите опашки.
С остър нож за филетиране се отделят филета от коста и резултатът е потресающ.Шест филета с кожа откъм опашната част (най- вкусната от рибока), които на снимката са вече леко осолени и мариновани с лимонов сок, три оглозгани костички - вдясно и вляво горе около 100 грама тънки изрезки от сьомгата. Чисто тегло 970 грама - за 13,80 лв. Или налице страхотно филе с кожа от сьомга за около 14,30 лв.
Е, някой нещо да каже?
Изрезките - около 100 грама се овкусяват със сол, бял пипер и многооо лимонов сок и се оставят в хладилника за около 4-5 часа и са готови за консумация без всякаква друга обработка-само да не се забрави малко прясно копърче.
Страхотно мезе за водката - леко охладено.

А на първата снимка се вижда опечената в трил тигана сьомга.
Е,  какво да обяснявам повече: купуваме си сьомга, филетираме си я - имаме достатъчно хубаво филе, изрезките отиват за мезе, отделените кости за варене за супа и бульон.
Вместо един кг филетирана сьомга сме купили 2 кг риба, от която имаме почти повече от кило и четвърт филе сьомга, без да броим страничния ефект и сме спестили поне 25 лв.
Е, защо днес да работя като спестих един надник? 
Всеки може да си го пресметне - необходим ни е само остър нож за филетиране и малко търпение.
Дзверска вкуснотия.