събота, 26 март 2016 г.

полезен съвет - Да оползотворим патешки фенер

Айде сега, тоя си няма друга работа, та ще обяснява за патешките фенери. Че и кой ли ги готви и дали изобщо може нещо да се сготви с тях? 

 Определено не съм съгласен с подобен въпрос. Няма да навлизам в подробности за ползата от патешкото, за ползата от патешката мас или за качествата на един истински вкусен домашен бульон.
 Просто ще споделя колко ми е полезен на мен патешкия фенер и за колко неща може да послужи. 
 Не на последно място е цената - кг/лв, т.е. едно кило за едно левче. Е и малко труд... Съжалявам, че снимката е толкова неясна (друга нямах под ръка), но цената се вижда добре.
 Та да се върна на фенера:


 Фенерът се измива добре и почиства.
 С остро ножче се отделя патешката мас от него и всички тлъстинки, които ще отидат за приготвяне на мас.
  Самият фенер се нарязва на части и се слага в тенджера с поне 2 л студена вода. Могат да се добавят по няколко зрънца бахар и черен пипер, карамфилче, дафинов лист, една-две цели малки глави лук и 5-6 скилидки чесън. 
 Вари се поне 2 часа на слаб котлон (понеже го правя в мултитенджерата - включвам на "яхния" за 1,5 часа).
 В края на варенето се пущат и един два обелени и цели моркова и леко осолява.Месото се вади от съдината с решетъчна лъжица и малко като поизстине се обезкостява.От бульона се изваждат морковите и се оставя леко да се охлади. Така мазнината се отделя отгоре. После всичко се прецежда през голяма цедка, в която е сложена домакинска хартия. По този начин се отделят подправките и излишната мазнина.


Изрязаните тлъстинки се нарязват на не много ситни парчета и се стапят в тенджера, за да се получи мас.
Описвал съм как се прави гъша мас и няма да се повтарям. Остава да обобщя: поне 2 л хубав истински ароматен бульон, който става дори доста силен и носи разреждане (подходящ за всякакви ястия, супи, ориз и т.н.), купичка обезкостено месо (също за супичка или вкарано в ориз ), поне 200-250 грама мас и шепичка пръжки. 

Да не говорим и за наличните сварени моркови и кокълчета за кучето.

Всичко това за едно левче,ама то май подправките и морковите са по-скъпи.