вторник, 19 януари 2016 г.

Картофени топки с кюфтета

Това не е рецепта, а поредният начин да разнообразим трапезата и да вдъхнем нов живот на яденето от вчера.







В интерес на истината от предната вечер бяха останали малко сварени картофи (за салата, до направата на която не се стигна) и няколко кюфтета от пуешко.

Затова няма и количества, освен ориентировъчни.







3-4 сварени картофа и един морков се обелват и настъргват на рендето. Смесват се с 1 яйце, добавя им се индийско орехче, джоджен или риган, сол и черен пипер и се омесва на тесто.












С намазнени ръце се взема от картофеното тесто, оформя се като плоска питка и по средата се поставя едно кюфте и от всички страни се затваря с картофеното тесто.

Получава се една хубавааа голяма картофена топка, в която е скрито кюфтето.

Достатъчен е тънък пласт.






Получените картофени топки се увиват в бекон (ама поради липса на такъв - в прошуто) и нареждат в намаслена тавичка.













 Запичат се в загрята на 200С фурна за 20-а минути.
 Тавата се вади, върху всяка топка се слага по резенче някакво сирене (гауда, ементал, кашкавал).  










  Допичат се за още 15-а минути, докато кашкавалът се разтопи и леко зачерви.

  Изчаква се леко да се охладят и се сервират. Вървят си с лютеница, кисели краставички и най-вече с цървено винце.

 Минимум усилия с резултат едно изцяло ново ястие и при това Дзверски вкусно.