сряда, 9 септември 2015 г.

Свински ребра "ВЕТРИЛО" на фурна


Изключително крехки и вкусни свински ребра на фурна.

Необходими продукти: едно цяло парче от гърдите с ребра около 1 кг; 1 круша, 100-а грама кашкавал (или някакво твърдо сирене); за подправяне - черен пипер, червен пипер; 1 с.л.  соев сос; 1-2 с.л. кетчуп (за предпочитане домашен); 2-3 с.л. зехтин. Носи и други подправки - по желание.

Изпълнение: Изключително лесно, макар на пръв поглед да изглежда трудоемко.

 Парчето ребра се поставя върху дъската за рязане с ребрата отдолу и от горния край почти до ребрата се срязва напречно - на 7 части с разчет по 150 грама на порция. Овкусява се от всички страни с подправките, включително и в разрезите като в тях се слагат и по няколко капки соев сос. Цялото парче се пронизва по дължина с дървено шишче (така ще пази форма и при печенето). Слага се в леко намазнения съд, в който ще се пече; намазва се с кетчупа. Покрива се с домакинско фолио и заминава в хладилника на заслужен отдих в хладилника до другия ден, т.е. до печенето.
 Така вече овкусеното месо се вади от хладилника, фолиото се маха, завива се с алуминиево фолио и отива на топло във фурната - на 180 С (или 200С) за около 1 час и 40 минути (все пак зависи от фурната), но за толкова време почти е готово.

 Тавата се вади от фурната, шишчето се изнизва и в отворилите се разрези се пъха по резенче от крушата и резенчета кашкавал (добре е до този момент да е бил в хладилника, да е по-твърд - така по-лесно се намества). По желание може месото да се намаже с леко разредено с вода сладко от кайсии, от боровинки и т.н. или пък с кетчуп - като в случая.
 При печенето месото си беше пуснало доста сос и затова му хвърлих вътре няколко парченца сух хляб да поеме излишната течност. Па и добавих няколко кюфтенца на Андро- от тях винаги в последно време има доста в наличност.
 Тавата се връща във фурната (без фолио) и се допича за 10-15 минути, колкото кашкавалът да се разтопи и леко зачерви. Може за 5-6 мин. на ветилатор. Зависи от фурната.
  Оставя се малко си почине, срязва се през нарезите порционно и се сервира.



 Дзверски вкусно - носи на доста пиене.


 За тези дет ги мързи, може и да им бъде поднесено направо нарязано на хапки.
 Може и обилно да се поръси с някоя свежа подправка - напр. ситно нарязан магданоз и т.н.
 А поднесено с уникалната ми мултифункционална салата е направо върховно.

П.П. Цената е около 8,50 -9,00 лв за всичко, така че при 5-7 порции, направо си е "бюджетно" ястие... 
 По-важното е, че е дзверски вкусно.Хапва се с кеф и се прекарва с добре изстудено питие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар