събота, 19 септември 2015 г.

Домашна наденица с език


Идва есента, трябва да се подготви нещо за зимата (да запазим вкуса и аромата на лятните продукти за  студеното време), а всичко това налага да се направи основен преглед на фризера. И с изненада открих в едно ъгълче закътани цели 2 метра черва за пълнене. От пролетта ги няма, а вече няколко пъти проверявам дали се продават и все ги няма. Обещах на един човек в Скандинавието като се снабдявам, да взема и за него, но уви ... Когато се появяват, тогава, а сега с 2 м можех само да се направя малко сурова домашна наденица за печене. 
Под ръка налични бяха 1 кг телешко, около 600 грама свински гърди и 1/2 свински варен език. Отделно от това са необходими около 25 грама сол, по 1 ч.л. черен пипер и кимион и малко риган. 1 чаша бяло вино (може и червено-въпрос на вкус)

Изпълнението не е трудно:
Езикът се нарязва на ситно. Двата вида месо на кубчета като от свинското се отделя горе долу половината (около 300 гр.), които се нарязват на ситно или накълцват със сатъра. Останалото месо се смила с чопъра на няколко порции като при всяка се слага малко от виното. 








Смляното месо се смесва с късчетата от гърдите и езика, слагат се подправките, меси се на ръка като тесто няколко минути. При необходимост може да се сложи още малко - консистенцията трябва да е като на меко тесто. Купата заминава в хладилника до другата вечер, когато докато се гледат новините, се пълнят червата, без да се тъпчат. Навързват се на парчета по 20-а см и са готови да престоят още 24 часа.




 Вече могат да се опекат на скарата ....

 В компанията на шишчета и ако е артисала малко от каймата - на кяфтета.

  Дзверска вкуснотия, приготвена в къщи и с гарантирано качество. 
   












Просто красота, а на колко пиене носи направо няма да споменавям ...

















Няма коментари:

Публикуване на коментар