сряда, 27 май 2015 г.

Пържени кюфтета с плънка


     Едни простички и обикновени кюфтета, но приготвени малко по-различно спокойно могат да разнообразят трапезата ни и да изненадат похапващите.
     Нарочно няма да давам количества за кюфтета, нито за подправките и т.н. В почти всяко семейство има традиционен начин на приготвяне на пържени кюфтета. Нека да се подготвят по този начин.
    Допълнително са ни необходими:



кашкавал около 100 грама, 2-3 опаковки силно изстудено топено сирене 
(така по-лесно се настъргва)
малко копър, нарязан на ситно
1 варено яйце и малко черен пипер за овкусяване
царевично брашно за овалване







Сирената се настъргват, яйцето - също и плънката се овкусява.










От приготвената кайма се отделя парче за
оформяне на кюфтето, сплесква се с ръка, а в средата му се прави вдлъбнатина и в нея се слага една лъжичка от плънката.
За да ми стават еднакви всички кюфтета, ползуват изрязана от двата края кутийка от доматено пюре, което поема точно 80 гр. кайма. (много е практично).






след поставянето на плънката се оформят кюфтета (в моя случай леко продълговати)











кюфтетата се овалват в царевичното брашно









пърженето е ясно- макар че, според мене, трябва да се пържат на умерена температура (примерно на 6-та степен от 90та на котлона).










 нашите кюфтета са готови.
Оставят се малко да си "починат" ...










Поднасят се със зелена салата, фасул, домати и т.н. Въпрос на вкус и налични продукти ....


Дзверски вкусни и си вървят с хубаво питие ...