събота, 2 май 2015 г.

Свински ребра на пара и скара


 В действителност това е един от любимите ми начини на приготвяне на свински ребра. Стават невероятно крехки и дзверски вкусни.
 Количеството на ребрата е според броя и ящността на хората, които ще хапват.

 За печеното на скарата за намазването им са необходими примерно 1 пълна с.л. мед; 1 с.л. горчица; 2-3 с.л. зехтин; по 1 ч.л. ч.п. и червен пипер (по желание може половината да е лютив).
 Изпълнението е изключително просто:
 Ребрата се клъцват със сатърчето на две напречно на дължината им (ако са по-дългички) и се слагат в мултенджерата на режим "пара" върху скарата и се варят на пара около 30-а минути.




 
При липса на пароварка върху тенджерка се слага метална скаричка, в тенджерката малко вода и се варят на пара.

Всички мазнотии опадват във водата - могат да се изхвърлят, а вредноядящите да ползуват водата за някакъв сос...






Така подготвените ребърца се оставят да си починат малко, а скарата се загрява силно.
Пекат се до готовност като в процеса на печенето се намазват с четка обилно с подготвената смес.


  При сервирането се нарязват.


 Могат да се поднесат със зелена салата, домати, варени картофи, пюре и т.н.

 Стават невероятно крехки и си носят яко на питието.