понеделник, 28 декември 2015 г.

СУЛКА - по няколко начина

Сулката е една невероятно вкусна бяла риба, която почти няма кости (почти хрущялен хребет и съвсем малко ребрени).
 Само за информация и цената й не е безумна - само 10 лв за кг, а не както за някои прехвалени риби - ципура, лаврак и т.н. и които значително й отстъпват вкусово...

Па историята за приготвянето й започна с едно телефонно обаждане - от приятел, пътуващ през Монтана за насам - имало сулка и сом, та какво да ми донесе. Предпочетох сулката (ако бях подходил като във вица - И двете, и двете Дядо Попе, щеше да е твърде нахално от моя страна). И без това рядко ми попада...

Замислих се как ще я приготвя, за да е по-разнообразно менюто: пърженият вариант за тази вкусна риба е класически, но не ме удовлетворява.


И така сулката вече е в къщи - цели 4-ри рибока почистени - средно по 800 грама броя.

Два от тях само се измиха, подсушиха и добре осолиха отвън и отвътре. И се приютиха в хладилника за няколко часа - да си дръпнат от солта.
 За сладководните риби дори е препоръчително предварително да бъдат осолени - така се подчертава повече вкуса им.


Другата рибка бе филетирана с ножа за филетиране.
Рибата се слага с корема надолу, отрязват се главата и горните перки и внимателно с ножа се започва срязването покрай гръбнака надолу и към опашката. Като се стигне до гръдните кости, се обръща с главата към режещия и внимателно се продължава покрай тях. Сетне се дорязва до край - до опашката.





Същата процедула се повтаря и с другото филе.
Изрязват се долните предни перки и филетата са оформени.
 На тази снимка се вижда (малко трудно, но не успях да направя по-добра) как остава целият гръбнак с гръдните кости.

Готовите филета се осоляват и опиперяват с бял пипер лекичко и оставят да си почиват.





Другото рибоче се нарязва напречно на котлети.
Внимание: ножът трябва да е много остър и здрав, или пък тип сатърче, тъй като гръбначната кост на този хищник е доста яка и дава зор. Па и кожата си я бива, трудно се реже...
Котлетчетата се измиват добре (има кръвчица) - може и да се поръсят със сол и лимонов сос.




И така вече сме готови с подготовката на рибите за сготвянето им по няколко начина.

четвъртък, 24 декември 2015 г.

Грил тиган Лава - първа употреба и сърнешко





 Е, рискувам да стана досаден, но все пак не всеки ден получаваме разкошни подаръци.

 В указанието на Лава пишат, че е достатъчно преди първа употреба чугуненият съд да бъде измит с топла вода и препарат, подсушен и е готов.

 Нещо съм традиционалист за някои неща и след като изпълних тази процедура, продължих както си знам от едно време: сложих тигана на котлона, налях малко олио и загрях до "запушване" на мазнината. Оставих хубаво да изстине, изхвърлих мазнината, забърсах и вече тиганът е готов за употреба.

 За първата му употреба бях подготвил нещо по`  - специално: сърнешко (мъдреха се във фризера две парчета и сякаш са чакали този специален повод).
 След размразяването месото се маринова за около 6-8 часа. Маринатата е 1 чаша вода, 1 ч.л. захар, 1 дрънче карамфил, по няколко зрънца бахар и черен пипер и 1 даф. листче. Сварява се и се оставя да изстине. Добавят се 1 с.л. оцет и 1 ч.л. сода. След това месото си стои в тази марината, завито в плик.
 Преди печенето се намазва с малко олио и хвърля върху грил тигана, който трябва да е силно загрят.

  Намаля се силата на котлона (от 9-та на 6-та степен), покрива се с капак и се пече около 4-5 минути от едната страна, обръща се от другата страна - за 3-4 минути. Върху месото (не върху тигана) бавно се сипва около 1/2 ч.ч. бира. Слага се капака и се оставя за още максимум 10-а минути.
 Поначало сърнешкото като месо е по-сухичко и може да се наложи процедурата с бирата да се повтори след изпаряването на първото количество. Просто трябва да се опита...

сряда, 23 декември 2015 г.

Картофено пюре с гулия и моркови




























Нещо като полезен съвет, а не рецепта - просто един начин да си направим изключително вкусно, полезно и пухкаво пюре - гарнитура почти към всичко : месо, риба и т.н.
 Необходими са ни картофи, гулия (земна ябълка) и моркови; Съотношението е 2:1:1 (т.е. 300 гр.:150 гр.:150 гр.), но варира според вкуса. Масло (носи поне 50 гр.), черен пипер, сол и индийско орехче (1/4 ч.л.).

Изпълнението е простичко - всички кореноплодни се измиват, сваряват до готовност в леко подсолена вода и докато са топли се обелват и намачкват на пюре.  Добавят се маслото и подправките. Ако е много гъсто, може да се добави малко топло прясно мляко.

Има и обратен вариант за изпълнение: всичко се измива, обелва, нарязва на кубчета, вари се в леко подсолена вода. Намачква се на пюре с маслото и подправките и при необходимост се добавя от течността от варенето.
Това е - лесно, бързо и невероятно вкусно!

Грил тиган Лава - Коледен подарък от "ЛАВА"


Този път в ролята на Дядо Мраз влезна "ЛАВА България" и може би малко или повече късмет.
Бях много изненадан, че спечелих тигана от Коледната им игра, организирана във Фейсбук, с когото по принцип съм скаран и ако не са ми младежите едвам си откривам страницата.






Вчера сутринта потвърдиха, че ми го пращат и преди минутки от куриерската фирма ми го доставиха.











 


Красиво опакован.


Разпечатвам го с треперещи ръце (все още не от старост).
















Красота!




















Просто да си го гледаш!

Е, няма да е за дълго. След малко ще бъде изпробван...













А и пожизнена гаранция.

Ще я проверим....

Това ме навежда на мисълта, че ще трябва да ставам дълголетник.












И другите им изделия са превъзходни.

Да ама пък тенджерата може да се нарече направо мултифункционална - става за пържене, варене, печене и т.н.

В нея правя най-хубавия си хляб ...


Толкова за днеска! Че вместо жълта тениска, ще трябва купувам жълти гащи.



 

понеделник, 21 декември 2015 г.

ПЛЕТЕНИЦА от свинско на скара


Това е един мой любим начин на приготвяне на свинско на скара, която доста често правя, когато искам нещо малко по-различно.
В последно време дори виждам, че в някои месарници вече ги предлагат и готови ...
Нарочно не давам количества, защото и не се налага ...
Най-подходящи са месо от плешката или от бута - хубави, цели продълговати парчета, които се нарязват по дължина на месото на дълги тънки "филии".
Най-добре се реже, когато месото е добре охладено.

Всеки резен месо се слага върху дъската и се нарязва ей така:
,

без да се реже докрай.

После се хващат двата края и няколкократно се промушват срещуположно и месото се сплита ей така:

и се подготвят парчетата месо


по средата се набождат с клечка за зъби, за да не се разделят парчетата при печенето.

След това месото се маринова - в купа. Слагам му черен пипер на вкус, смлян кориандър, идея кимион, както и сок от нар (наршараб) и зехтин.


При слагането на подправките няма сол. Осоляването правя след печенето или в самия му край.
Оставям в хладилника поне за 12 часа.

После печем на силно загрята и леко омазнена скара:



Стават страхотно крехки плетеници



Резват се на по две и се сервират с гарнитура по вкус (варени картофи с лук, някаква зелентия и т.н.)



Резултатът е потресающ - вкусно, крехко ...

полезен съвет - за размразяването

 Най-често съветват дълбоко замразените продукти (особено месото) от фризера да се размразява като пакетът с месото се остави в хладилника до пълното му отпущане. 
 Много по-удачен и бърз другия метод: пакетът с месото се поставя в друг пакет и се връзва. Сетне се слага в купа със студена вода, която често се сменя.
 В никакъв случай месото не трябва да се "размразява" в микровълновата, или в купа с топла вода, а още по-малко на терасата.

МУСАКА с тиквички, патладжан и още нещо


Продукти:
за две големи порции (т.е. за 4-ма човека)
по 2 тиквички и 2 средни патладжана
около 350 грама натрошено сирене
50-100 грама нарязан на кубчета кашкавал
4 яйца и 1 ч.ч. кисело мляко
сол, черен пипер, 1 ч.л. сух риган
брашно за овалване и олио за пърженето

Приготвяне:
тиквичките и патладжаните се нарязват на кръгчета.
овалват се в брашно (слагам му и идея сол, щипка две риган).
престояват 10-15 мин.
запържват се (!) в силно загрято олио, т.е. не се пържат до готовност
нареждат се в две гювечета - имам едни такива продълговати (като ладийки), ред тиквички, натрошено сирене, ред патладжани, пак натрошено сирене, тиквички и се завършва с малко сирене и кубчетата кашкавал.
при това нареждане в едното се получиват два реда тиквички и ред патладжани, а  в другото - наобратно.
яйцата се разбиват с малко сол, черен пипер и останалия риган  и киселото мляко.
с тази смес се заливат зеленчуците.
(може да се сложи и една с.л. брашно със загасена сода).

Запича се на 180 С в предварително загрята фурна - до готовност.

П.П.  позволявам си да постна тази рецепта, защото се различава от тези на Жоро Бордовски, на кипърската мусака на Мария (?), тъй като това е начинът, по който си го готвя това предястие в къщи и много се харесва.

събота, 19 декември 2015 г.

Панирани хапки (или бухти) от пуешко


 За пуешкото само добри думи - хем здравословно, хем полезно, хем вкусно, ама пък идва скъпичко (е за някои).
 Само че от как открих пуешките маншони, ми е много лесно да приготвям разни вкуснотии с пуешко. След като се отсрамих пред гости с пуешки крила на фурна и след като редовно почти редовно правя пуешки кюфтета (не само на фурна, но и пържени), този път направих за гостите панирани хапки.
 За 4-6 човека са необходими около 1 кг пуешки маншони, олио за пържене и продуктите за панирането.
 Най-подходяща е панировката патафри, но с трите яйца в нея и бира, нещо не ми допада. Затова: 1 голямо или 2 малки яйца, 4-5 с.л. брашно, сол около 1/2 ч.л., малко черен пипер и малко риган.
 Приготвянето също е лесно: 
Всъщност изпълнението има два варианта:
1. Пуешките маншони предварително се обезкостяват, а парчетата месо отиват направо за паниране след леко овкусяване, а отделените кости с месо - за варене на бульон.
 2. Маншоните отиват направо за варене с подправките и след като изстинат се отделят от тях големи парчета месо, които ще се панират.
 Предпочетох втория вариант, защото усилията са по-малко, а и вече свареното месо, почти не се нуждае от пържене, а колкото панировката да се зачерви и стане хрупкава. Е, за този вариант си имах и идеен подбудител...

Разбива се яйцето с подправките и се добавя брашното като се бърка с телта за разбиване като се долива и малко водичка - зависи от много неща, но да стане гъста и лепкава каша.


Месото се овалва в брашно и пуща в панировката.
Загребва се с лъжица парче месо (или няколко, ако са по-ситни) и се пържат в силно загрята мазнина. Все едно че се пържат бухти....








         
 Пържат се до хубаво зачервяване и се вадят върху домакинска хартия да поеме излишната мазнина.










В общи линии, винаги от панировката остава малко - поне 2-3 с.л. Личва се малко прясно мляко, разбива се и става тесто за палачинки. 
Опичат се 1-2-3 палачинки, колкото излезнат и върху тях се поднасят панираните пуешки хапки.
Дзверска вкуснотия.




П.П. При цена на 1 кг пуешки маншон 2,70 лв, дори и да се разпуснем с яйцата и всичко останало - излиза под 4,00 лв, а се получава вечеря поне за 4-ма и остава поне литър бульон и месце за супа или за едно фантастично ризото.

Бърз "меден" сладкиш


 Не си падам по сладкишите - но от време на време ги правя заради Човеците, дет си ги хапват. За мене мръФките, за тях сладкишите или тестените изделия ...
 Този път направих невероятен сладкиш и затова ще споделя за "творението" си, което в действителност се оказа изключително лесно и може да бъде направено от всеки начинаещ и да задоволи желанието за нещо сладичко на близките си.

 Необходимите продукти са направо скромни:
2 яйца, 1/2 ч.ч. захар (кафява), 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.ч. олио и 2 ч.ч. брашно.
И най-важната съставка: едно пакетче от ей това:

т.е. бакпулвер за меденки
има канела, кармамом, инд. орехче и куп други неща и при това страхотно балансирани.

Изпълнението е изключително простично:
Пресятото брашно се смесва с бакпулвера. Яйцата се разбиват със захарта, добавя им млякото и олиото и се излизат при брашното. Бърка се с бъркалка да стане като гъста каша. При необходимост се добавя или течност или малко брашно.
Получената смес се оставя да престои около около 20-а минути и се изсипва с тавичка с размери 22Х22 м,която е леко намазнена и поръсена с брашно.
 Пече се на 200 С за около 40 минути - до готовност: като боцнеш дървеното шишче, да излиза сухо.
 Докато се пече сладкиша, в една ч.ч. компот (от дюли - много е подходящ) се разбъркват 2 с.л. мед (може и повече - въпрос на вкус) - до разтварянето им. С лъжичка по малко от подсладения сироп се излива върху опечения сладкиш и се оставя да поеме за 20-а мин. Впрочем, колкото повече, толкова по-добре ...
  По желание може да се поръси с пудра захар....
 


Неописуем коледен аромат от подправките и дзверска вкуснотия, която се приготвя невероятно лесно.

петък, 18 декември 2015 г.

полезен съвет - за ползата от вода с лимон

 Когато се събудим сутрин имаме нужда да хидратираме тялото си и да се изчистим от токсините. Едно от най-добрите средства е именно водата с лимон на гладно. Тази „домашна лимонада“ще утоли жаждата ни, ще ни освободи от отровите и ще ни зареди с енергия за предстоящия ни ден. Това е нещо лесно, което не изисква време, а ползите за тялото ни са огромни.

1.   Водата с лимон осигурява на тялото електролити, които хидратират тялото.
2.  Топлата вода с лимон помага на храносмилането, тъй като лимонът съдържа лимонена киселина. Тя взаимодейства с други  ензими и киселини, които стимулират секрецията на стомашен сок и храносмилането.

3.  Черният дроб произвежда повече ензими от водата с лимон, отколкото от която и да било друга храна или напитка.

4.  Лимонът изчиства черния дроб като му помага да се освободи от токсините.

5.  Топлата вода с лимон подпомага естественото движение на червата.

6.  Прочиства кръвта, кръвоносните съдове и артериите.

повече информация ей тука, за която им благодаря

„ШНИЦЕЛИ” ОТ ЦАЦА



Е, няма такова нещо – както и да се мъчиш с цацата, все си остава цаца. Затова пък напук на всички очаквания направих шницели от цаца.

Това тук си е от категорията „хитринки в кухнята”:

Цаца се почиства колкото може, леко осолява (носи и църно пиперче) и по няколко рибки плътно се нанизват на късо шишче или пък от двете страни се нанизват на клечки за зъби.

Сетне се панират в брашно, яйце, галета – остават ще малко да си починат (галетата да дръпне) и се пържат в силно загрято олио, в което са пуснати 2-3 скилидки чесън и едно люто чушле.
Оставят се върху кухненска хартия на скара да се оцедят от излишната мазнина.

Гъши дроб в прясно мляко

Това е най-кратката рецепта от старите тефтери:

500 граме гъши дроб се измиват, почистват, цепват тук там с ножа и се слагат тавичка. Осоляват се, долива им прясно мляко до средата на дроба. Пече се на 180 С за 30-а минути.

 Може и да е най-кратката, но пък е най-вкусната. Често го правя по този начин, но само допълвам - най-добре е да се слага около 1 ч.ч. прясно мляко и да се пече до изпаряване на млякото.

полезен съвет - пак за содата

























След като няколко пъти писах за ползата от содата, с изненада видях, че един производител (няма да му правя реклама), направо си е написал върху опаковката, че освен като набухвател, може да се ползва и куп други полезни неща.
Така че нека не пренебрегваме содата.

вторник, 15 декември 2015 г.

Запеканка от пилешки воденички или пилешки воденички с кашкавал в саханче


Много отдавна не бях приготвял пилешки воденички и тези като ги видях в магазина, направо си ги представих опечени, апетитно ухаещи като предястие за питието.
На практика това е поредната изключително лесна и вкусна направия на пилешки воденички. В общи линии при тях класиката е - запържени в масло, но и този начин е страхотен.
Необходими продукти за 4-6 човека: около 1 кг почистени пилешки воденички, 50 гр. масло (може и повече); не по-малко от 200 че и 250 гр. кашкавал; 3-4 яйца; сол, черен пипер, риган, 1-2 скилидки чесън.
Носи и други подправки, но тези са минимума, при които се усеща най-добре вкуса на продуктите.

Изпълнението е изключително лесно - като за начинаещи: 
Воденичките се измиват добре и се слагат в тенджера да се варят като водата трябва да ги покрива съвсем малко - след завирането, силата на котлона се намалява с 1/3 или наполовина и се оставят да си "къкрят" до пълно омекване: като боцнеш с вилицата, да потъва като в масло.
За улеснение, в такива случаи ползвам мултитенджерата - на режим "яхния" - на три пъти за по 30 минути.
Който ползва тенджера под налягане, си ги вари в нея. Почти не ползвам и не мога да давам съвети.
Важно: При варенето изобщо не се слага сол. Иначе ще станат жилави и няма да уврат. Може някаква подправка (листче дафинов лист, едно карамфилче, 2-3 бахарчета, зрънца църно пиперче), но това вече е въпрос на вкус.

Сварените воденички се прецеждат през цедка, оставят се леко да изстинат и се нарязват на кубчета.

Нарязаните воденички се слагат в тавичка. Ако случайно е останало някакво пилешко месо, може да се накъса и добави при тях.

 Маслото се нарязва на ситни парченца и добавя в тавичката.












Кашкавалът се настъргва и сипва при воденичките. Добавя се съвсем малко сол, черния пипер и ригана.













 Всичко хубаво се обърква и заминава във фурната на 200 С за 15-а минути.
 Тъй като тавичката е стъклена, фурната се пуща на 150 С за няколко минути и сетне се усилва на 200 С.








 След тези 15-а минути, тавичката се вади, внимателно се чукват яйцата да останат цели жълтъците (не като мене паласпурската) и се връща обратно във фурната.
 Колкото да се забулят яйцата.
 Ястието е готово.
 Като се извади, се оставя буквално за няколко минутки да се охлади и се сервира.













Дзверски вкусен мезелък. 










Забележка: При желание, може да се добави и малко сметана.

Ако се направи в отделни порционни саханчета - ще станат воденички в саханче
Та затова ето и второто изпълнение само два дни по-късно (та и затова в една публикация) - пак стана две в едно:

 Пилешки воденички с кашкавал в саханче

П.П. за цена умишлено не пиша. При тази цена на воденичките - има няма за 5 лв, поне 6 човека могат да си хапнат пресито ....

понеделник, 14 декември 2015 г.

полезен съвет - цвят от бяла акация

Цветът на бялата акация от поколения е познат в практиките на народните лечители – помага при грип, кашлица, болки в стомаха, стомашни кръвоизливи и възпаление на пикочните пътища. В “букет” с лайка и жълт кантарион има целебен ефект при бъбречнокаменна болест и ранен стадий на хипертония.

В народната медицина запарките и чайовете с цвят от бяла акация действат добре като отхрачващо средство; балансират кръвното налягане. Имат противовъзпалителен ефект, смъкват температурата.

неделя, 13 декември 2015 г.

СВИНСКО С КАРТОФИ в мултито




 Изключително лесно за приготвяне и много вкусно печено.
време за приготвяне макс. 10 минути
време за готвене, както е посочено в рецептата

ПРОДУКТИ

0,6 кг свинско от бута, почистено от ципи и п. неща, нарязано на едри парчета по около 40-50 гр, предварително мариновано  с няколко с.л. соев сос и сос от нар
1-2 гл. стар лук, почистен и нарязан
1 кг картофи, обелени и нарязани на четири (ако не са много едри – иначе – на 6)
2-3 скилидки чесън
Сол, черен пипер на вкус, 1 ч.л. сух риган; ½ ч.л. кимион
2-3 сл. мазнина (олио, зехтин)

ПРИГОТВЯНЕ
Тенджерата се включва на режим „печене”, автоматически се наглася на 45 мин.
Слага се мазнината и веднага след това месото и се разбърква веднъж.
Отгоре се изсипва нарязаният лук.
Нарязаните картофи и омесени с подправките се слагат последни.
Затваря се капака и се забравя да края на програмата.

След това мултито автоматично минава на режим „подгряване” и се оставя на този режим поне още 30 мин.

Само да можете да изтраете на аромата дето излиза от мултито през това време.
От едната страна месото е хванало страхотна коричка – всичко просто се топи и дори не се налага да дъвчеш …


ПАТЛАДЖАНЕНА МУСАКА с пилешко




Продукти:
3 патладжана, 2 тиквички, 2 глави лук, 1 морков, 3/4 каф.ч. ориз; 1 с.л. червен пипер,  1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. джоджен, 1 ч.л. мащерка, сол на вкус, както и 400 грама кайма (смес или по вкус), както и 150 гр пилешко (в моя случай печено филе). Също така и 2-3 с.л. олио (може и повече - въпрос на вкус)
чесън не по-малко от 6-7 скилидки.
една лютива чушка - почистена от семената и нарязана на дребно.
За заливката: 2 яйца, кофичка кисело мляко, 2 с.л. без връх - брашно, 1/2 ч.л. сода; ч.пипер и сол на вкус

Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно, патладжаните и тиквичките са обелват - "на зебра" и нарязват на кубчета, моркова-също на ситни кубчета.
В олиото последователно се запържват лука, каймата - с малко водичка да стане на ситно, червения пипер и ориза, добавят се патладжаните, тиквичките и моркова, и се добавя малко вода около 2 ч.ч.. Задушава се за 10 минути, добавят се и останалите подправки и солта и накъсаното на късчета пилешко месо.
Цялата смес се прехвърля в тавичка и отива в предварително загрята фурна на 180 С.
Пече се около 30 мин. В това време се приготвя заливката.
Преди да залея мусаката, добре я разбърквам и заливам.
Пече се - до хубаво зачервяване.
Сервираме - може и с добавка на малко кисело мляко (а по желание и чесънче, счукано със сол и оцет и смесено с млякото)

ДОБЪРСКИ БОБ с пушена свинска опашка в мултитенджерата




До с.Добърско ходихме заради уникалната икона на Христос с ракетата.
Там опитах местния боб – стори ми се превъзходен и с 300 зора успях да купя цели 10 кг (по 5 кг бял и шарен). Поне до пролетта ще имам боб за вкусни ястия.

Две чаши шарен добърски боб се накисват във вода за няколко часа.
След това бобът се измива и слага в съдинката на мултито и се залива с вода – два пръста над нивото на боба и умното уредче се включва на режим яхния (готвене) – при моя уред – с едно натискане е за 30 мин.

Докато се вари, се подготвят останалите продукти.
1 голям домат се обелва и настъргва на рендето и се оставя да чака.
1 голяма глава лук се нарязва на ситно. Същото и с 5-6 скилидки чесън (обичам да има повече и затова слагам повечко); два големи моркова се обелват.

Като пиуне, уредът се изключва – бобът се прецежда.

В купата се слага на дъното цялата пушена свинска опашка с 2-3 с.л. зехтин, връща се боба отгоре, чесъна, лука и морковите и се залива с вода – пак два пръста над боба.
Този път се включва на същия режим за 1 час. Времето се оказа предостатъчно.
Към 50-тата минута, се отваря и се вадят морковите и нарязват на много ситно и се връщат отново в съдчето. Вади се и един черпак от боба и се намачква и обратно при другите неща. Сипват се и доматите.
Сега е ред на солта, подправките – пресен джоджен (слагам от него поне 5-6 стръкчета), риган, чубрица и черен пипер (щипка) и задължително едно-две цели люти чушлета.

Като се изключи уреда, автоматично преминава на режим „подгряване”. Оставям го така за 30-а минути.

Просто невероятно вкусно – месото се разкапало – после при сипването по чиниите кокалчетата остават на дъното, а при сервирането поръсвам със ситно нарязан магданоз.

Изпотих се докато пишех, а иначе ти отнема всичко максимум 5-10 минути. Няма запържване, няма врътня, няма опасност да преври или загори ….

абе, не съм открил топлата вода, но все пак ... заради леснотата, го споделям.
Иначе ще кажа, че готвенето на Боб си е особено майсторство
 ;D

КЮФТЕТА с прясно зеле и кайма



Продукти
800 грама неовкусена кайма смес
1/2 връзка магданоз, 1 с.л. кисело мляко и 1 ч.л. сода, загасена в него, 1 ч.л. черен пипер;

1/2 зелка (от цялата 1,5 кг), настъргана на рендето
1 глава лук, нарязан на ситно
подправки - сол на вкус, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. лютив червен пипер, 1 1/2 ч.л. риган; 1 ч.л. кимион;
олио за пържене
 
Приготвяне
Каймата се омесва с пипера, киселото мляко и накълцания на ситно магданоз и се оставя в хладилника да си почива.
Настърганото зеле се задушава в малко мазнина, долива му се малко вода и се оставя хубаво да се свари. На края се добавят всички подправки. Оставя се да изстива на котлона, за да стане максимум сухо.
Като изстине се оцежда пак и се смесва с каймата.
Оформят се кюфтета.
За оформянето на кюфтета ползувам "ринг" от изрязана от двете страни метална кутийка от доматено пюре (75 гр.). С нейна помощ всички кюфтета стават еднакви по грамаж и по размер.
Кюфтета преседяват в хладилника 30-а минути и се пържат.
Крайният резултат е пухкави и невероятно вкусни кюфтета.

ПАСТЕТ от тиквички със сирене



Продукти:

5-6 средни тиквички
2 цели глави чесън
250 грама сирене
1/2 връзка пресен копър
черен пипер
(може и малко сол при необходимост, ако сиренето не е солено)

Приготвяне:

Тиквичките се обелват, нарязват на едри парчета и се слагат да се сварят на пара в Мултитенджерата като към края на варенето се осоляват съвсем леко.
Едновременно с тях се слагат и една-две цели глави чесън

След това тиквичките се оцеждат хубаво и намачкват с вилица. Най-добре е да се сложи сместа да се оцежда в цедка с домакинска хартия

Чесъна се изстисква и добавя към тиквичките.

Сиренето се намачква с вилица и всичко се смесва.

Слага се черен пипер на вкус, както и копъра нарязан на ситно.

Невероятно вкусно.

ЯГОДОВО ЖЕЛИРАНО КРЕМЧЕ



Продукти:
1 бурканче от детско пюре - сладко от ягоди
2 опаковки извара - по 250 гр.
(от Берьозка, продават една така селска - "Деревянская", 30 %) - само да уточня, няма нищо общо с нашата извара - повече прилича на крем сирене
(ако няма - може да се направи с някакво крема сирене или дори с прецедено кисело мляко)
1 пакетче желатин
няколко ягоди за украса

Приготвяне:
в блендера или пасатора се слагат ягодовото сладко и изварата и се пасират до еднородна маса.
Желатина се накисва с малко вода, през МВ за 30 сек и се разбърква със сместа.

Слага се във формичките.
Ягодите за украса се нарязват и нареждат по няколко парченца отгоре.

В хладилника за няколко часа.

Много вкусно