неделя, 13 декември 2015 г.

ПИЛЕШКИ БЪРГЪР

                                                                                                                                                                 Хванах се да правя едни пилешки пържоли и едни филета на нещо, но преди това ми се наложи доста да отрежа от тях различни късчета месо- едни по- едри, други по-ситни... Стават за супа, ама не ... За да направя пилешка кайма и кюфтета, пак не ми се щеше.

И затова направих пилешки бъргъри .... :innocent:

та около 400 гр изрезки от пилешкото месо;
сол на вкус, черен пипер на вкус, една супена лъжица хлебни трохи; 1 ч.л. червен пипер и 1/2 гл. лук, 1 белтък

лукът с червения пипер се задушава в тегана с малко мазнина и водичка и се изчаква да изстине.
Всички продукти се смесват заедно и се меси каймата. Да стане по-твърдичка.

Във форма (изрязана от двете страни консервна кутия или ринг, който има) се слага стреч фолио и върху него 100 грама от каймата и силно се притиска - да заеме овалната форма. Така се процедира с четирите бъргъра.

Слагат се в камерата на хладилника за максимум 30 мин. - колкото каймата да стегне.

Грил тиган се намаслява леко със зехтин и след като загрее силно, се пекат бъргърите (да не забравим да ги развием). Може и вурху сух тефлонов тиган, а след като се опикат - леко да се ръснат със зехтин.
В крайна сметка се получи това горе на снимката, което беше страхотно вкусно.                

Свински джолан с кисело зеле


Рецептата не е откритие, но понеже я правих в мултиварката, я пущам така, както го приготвих в чудо-уредчето....

Продукти:
1/2 свински джолан с кожичката - около 700 гр (продават ги такива в магазините)
1 средна кисела зелка (малко над кг), нарязана
1 гл лук, нарязан, няколко скилидки чесън 
малко изсушени домати в зехтин, също нарязани на ситно
червен пипер, черен пипер, кимион (аз лично обичам в киселото зеле леко да се усеща аромата на кимион);
3-4 с.л. св.мас и 1-2 с.л. зехтин

Приготвяне:
Мултиварката се включва на режим пържене и таймера се наглася на 20 минути (предостатъчно време).
Слага се мазнинаната  и след 1-2 минути се поставя цялото парче джолан и капака се затваря.
В това време се нарязва лука и чесъна, зелето също.
На 7-8 минута се обръща джолана да се пържи от другата страна и се слагат лука и чесъна. Така още 7-8 минути. Слага се и червения пипер. Разбърква се.
Минутка. След това накълцаните сушени домати и зелето.... И 20-те минути пържене изтекоха.
Долива се зелев сок и малко водичка - някъде почти 2 пръста под нивото на продуктите.
Мултиварката се превключва на режим печене. Моята е с фиксирано време - 45 минути. И я забравяш. След около 20-а минути, се разбърква поне един два пъти. Докато свърши програмата.
В моя случай времето от 45 минути не стигна, за да омекне зелето изцяло, въпреки че месото беше почти готово.
Сложих и останалите подправки и отново я включих, но този път на режим "пържене" за 20 минути....
След като изтече времето, автоматично си минава на режим "подгряване".

Стана страхотно - месото като мозък, зелето омекнало и в същото време леко хрупкаво...

Преди сервирането по чиниите, обезкостих джолана и накъсах на по-едри парчета....

МЪРЗЕЛИВИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ в мултитенджерата




Май няма човек, който да не е правил пълнени чушки или пълнени тиквички и знае колко време се губи за това и каква врътка става понякога...
Та вчера хем ми се приядоха, хем нямаше време (целия ден бях в някакви телодвижения) - началото на мача Германия-Франция чукаше по телевизора ... Ама душичка, иска й се и не се отказва.  ;D
Та имах шест чушки и докато кажа "А" бяха почистени; Докато кажа "Б" в една купа разбърках около 200 грама кайма, един настърган домат и бухнах на око ориз и любимите подправки - черен пипер, джоджен, риган и малко кимионче. За 1 минутка напълних чушките с тази смес и в купата на мултито.
Ха сега де ... Остана място и ми се люшкаха като пияни ...
На бърза ръка разрязах една тиквичка на две, издълбах ги, напълних и ... Парчетата от ииздълбаното на тиквичката сложих отгоре.
Налях студена вода до 3/4 от чушките. 


                                                     
Затворих и включих на режим "супа" -  автоматически е нагласен на 30 мин.
И хоп пред ТВ-то. .. Като изпищя, че е приключило, без дори да я отварям - пак отначало...
Полувремето свърши и докато вървяха разни тъпотии, прекъснах програмата (значи всичко се е варило около 50 мин) и извадих с решетеста лъжица чушките.
Бяха сварени идеално ....
Както се беше останала течността и в нея парченцата тиквичка, само ги намачках, добавих още малко черен пипер и ч.л. риган, размито във вода царевично нишесте (около 1 с.л.) и пак на режим "супа".

Само че не го чаках целия цикъл, а на 15-тата мин. изключих ...
Станаха фантастични мързеливи и бързи пълнени чушки и тиквички - с апетитен сос.



Неделя

Неделя е - слънчева и подходяща за разходка, но за мен май е единственият ден,  в който мога да кача и последните си неща от Вкусната бърлога и ще възползвам от това.
Няколко рецепти в повече, макар и стари, няма да навредят ...

събота, 12 декември 2015 г.

Орехова майонеза

 

  

Направих поредния експеримент, който излезе страшно сполучлив и няма начин да не го споделя:
  Продуктите са: 1 яйце; 1 ч.л. горчица; 1/2 ч.л. сол и толкова черен пипер; 1 шепичка натрошени орехи (значи около 1 к.ч. или 1/2, зависи от вкуса); 250 мл олио и 1 с.л. пресен лимонов сок.
  Изпълнението е като по базовата рецепта - продуктите се слагат в купата на пасатора в указания ред и след 30 секунди е налице дзверска вкуснотия.
 Може да се маже направо върху препечена филийка и да се наслаждаваш на нещо страхотно...


петък, 11 декември 2015 г.

ПЪЛНЕНИ АГНЕШКИ РЕБРА



ПРОДУКТИ:
1 парче агнешки ребра ~ около 1 кг
400 грама кайма,
1 главичка лук, ситно нарязан,
4-5 гъби печурки, нарязани на кубчета

Подправки: сол и черен пипер на вкус, розмарин, джоджен
Червен пипер, 1-2 с.л. мед, лъжичка горчица

ПРИГОТВЯНЕ:
С остър нож ребрата се почистват от горния край (така че да се позаголят). Пак с ножа се прорязват от дебелия край покрай самите ребра и костта – да се получи нещо като джоб.
На този етап само леко се осоляват и опиперяват и оставят да си почиват.

Нарязаният лек леко се задушава като към него се прибавят и гъбите – до омекване и поизпаряване на течността. Оставят се да изстинат.

Каймата се омесва с подправки – също единствено сол и черен пипер + 1 ч.л. сух джоджен, прибавят се и изстиналите лук и гъби.

Ребрата се пълнят с каймата през прореза и от двете страни „защипват” с клечка за зъби.

Червения пипер, меда и горчицата се смесват и  ребрата се омазват от всички страни.

В тавичка се поставят две филийки сух хляб, върху тях парчето месо, набучено със стръкче розмарин.

Пече се във фурната – на 220 С за около 30 минути, сетне – около 1 час – на 180 С – до готовност (времето си зависи от фурната). По време на печенето поне един път се обръщат ребрата, за да се запекат от другата страна.

Сервират се след леко изстиване, нарязани на филийки с гарнитура по желание и леко заляти със сосчето от печенето.


За кебапите


Поради един спор преди време, си направих труда да се поровя малко и да направя ей това обобщение за кебапите.

Що е то КЕБАП?

Характерно ориенталско ястие, преминало в нашата национална кухня без технологически промени. Нарязано на кубчета месо се задушава в мазнина, запържва се с лук и следва след това рецептурните нюанси. В същото време трябва да се отбележи и това, че в някои кухни под кебап се разбира месо на шиш или на порции, запечено на скара или във фурна. 

Най-популярните:

Аджем кебап (кебап върху ориз) – 1,2 кг месо се запържва в гореща мазнина, вади се, запържва се до златно 150 г наситнен лук, добавят се 25 г доматено пюре и 15 г брашно, връща се месото, слагат се сол, черен пипер и гореща вода, вари се до омекване; 200 г ориз се пържи 10 мин в 60 г масло, залива се с 500 г вода, посолява се, задушава се 20 мин във фурна. Сервира се, като в купичка се слага порция кебап, закрива се с ориз, натиска се и се обръща в сервировъчната чиния, а наоколо се полива сос.
 
Али паша кебап – глава наситнен лук се запържва, добавят се 2 ч. ч. гореща вода, сол и 1,5 кг телешко на порционни парчета, ври до оставане на мазнина, месото се реди в тавичка без допиране, във фритюрник се пържат поотделно надълго нарязани 2 патладжана, 250 г едри картофи и 250 г чушки и 500 г средни домати, цепнати на кръст в долната страна, върху месото се редят патладжани, картофи, чушки, отгоре по 1 домат, всичко се ръси с магданоз, залива се с вода (бульон), пече се 30 мин в умерена фурна, сервира се горещо.
 
Барде кебап – 750 г обезкостено агнешко на късчета, наситнени 350 г лук, магданоз, чубрица и джоджен, черен пипер и сол се слагат в барде (гърне с голям отвор), добавят се люти чушки, малко бяло вино, 100 г масло и 2 с. л. брашно, захлупват се плътно и се задушават до готовност във фурна.
 
Буглама кебап (кебап на пара) – 750 г овнешко на кубчета, 600 г наситнен лук, 2 с. л. оцет и дафинов лист отлежават 24 ч, поставят се в съд с вода така, че водата да е 2 пръста под устието на техния съд, захлупват се плътно и 3 ч се варят на пара. Ако трябва, се добавя по малко вода в големия съд.
 
Винен кебап – 600 г свинско се задушава с 3 с. л. олио, добавят се 3 глави наситнен лук, задушава се до омекване, поръсва се 2 с. л. брашно, пържи се до златисто, слагат се черен пипер, дафинов лист, клонче чубрица, 1 к. ч. бяло вино и малко хладка вода до покриване на месото, задушава се до омекване.
 
Горски кебап (Странджанско) – 1 кг агнешко се запържва леко в 100 г мазнина, вади се, запържват се по 50 г моркови и целина на кубчета, добавя се 4 връзки наситнен зелен лук, задушава се до омекване, слага се доматено пюре, връща се месото, слагат се 1 с. л. брашно, 200 г вино, сол, джоджен, чубрица, черен пипер, магданоз и 1 ч. ч. бульон (вода), ври до готовност.
 
Гърне кебап – телешко на кубчета, наситнен лук, нарязани домати, червен пипер, черен пипер, магданоз, тарос, мазнина и сол се слагат се в гърне с тесен отвор, заливат се с гореща вода. Плътно запушеното гърне се поставя за 2 ч в умерена фурна.
 
Гювеч кебап – в гювеч се нареждат 1 кг телешко на кубчета и ред 500 г малки лукчета с 250 г парчета домати, отгоре се покриват с кръгове от 250 г едри домати и 2 големи глави лук, поръсва се сол и черен пипер, слагат се 4 с. л. масло и малко вода, пече се 2 ч в умерена фурна с добавяне на вода. Сервира се с картофено пюре.
 
Джуджа кебап (Азербайджан) – намазани със сметана пилета, печени на шиш върху жарава, се гарнират с едронарязан лук, зелени подправки и лимон.
 
Друсан кебап (Исперих) – 750 г свинско се задушава в 100 г масло, добавят се 300 г наситнен лук, 5 накълцани люти чушки, сол и черен пипер, задушават се до омекване, като съдът се тръска ("друса се") при затворен капак. Сервира се с наситнен магданоз.
 
Дюнер кебап – 1 кг обезкостено свинско се реже на тънки филийки, реди се в съд на редове с наситнен лук, сол и черен пипер, стои в хладилник 24 ч, само месото леко се запича, реже се на лентички, реди се в чиниите, лукът се задушава 10 мин с 200 г гъби, 100 г вино, 4 наситнени домата, сол и черен пипер и се разпределя край месото.
 
Дюнер кебап (Турция) – тънки филийки месо се мариноват, отцеждат се, нанизват се плътно на шиш, пекат се вертикално над огъня с въртене, обрязва се готовата външна част и се продължава обработката. Сервира се с много гарнитури.
 
Жигар кебап (Узбекистан) – 500 г дроб се реже по на 15 г, посолява се, овалва се в брашно, реди се на шишчета с парченца сланина, изпича се на жар, сервира се поръсен с наситнен пресен лук и зелени подправки.
 
Йогуртлу кебап – 1 кг агнешко на кубчета се маринова с 2 с. л. олио, сол, черен пипер и сок от глава настърган лук, нанизва се на 8 шиша, пече се 10 мин на скара, шишовете се изнизват в 8 купи върху кубчета изпържен в масло хляб, залети с бульон, отгоре се залива кисело мляко със счукан чесън и се поръсват с горещо масло с червен пипер.
 
Кавърма кебап – свинско на кубчета ври посолено в малко вода до изпаряването є, добавят се мас и лук на филийки, задушава се, добавят се салца, червен пипер и малко гореща вода, ври до готовност, поръсва се с черен пипер и магданоз и се сервира.
източник :Знам.БГ

Дюрюм кебап - нещо като дюнер кебап в турска питка

Шиш-кебап по гръцки
За 4 порции- 1 кг агнешки бут, 100 г лук, 50 мл шери, 20 мл олио, 1 чаена лъжичка риган, 10—12 зърна черен пипер, сол
Обезкостеното и почистено агнешко месо се измива, отцежда се и се нарязва на кубчета. Смесва се с нарязания лук, сол, ригана и шерито и съдът се оставя в хладилник от 6 до 12 часа. Месото се набожда на 4 шиша и се пече на грил. Шиш-кебапът се сервира топъл със съответна гарнитура.



Тука са различни видове кебапи - по един линк към всеки вид.
Иначе под едно и също име се срещат десетки разновидности.
Поне си мисля, че ще спестя на някои хора доста работа и ровене из нета.


 Бейти кебап

Рецепта за Бейти кебап - Статии - fitwell.bg

 Тас кебап - Бон Апети

КАВАРМА КЕБАП - Omda.bg

Рецепта за Рибен кебап

Хайдушки кебап кулинарна рецепта от Странджанско

Рецепта за люла кебап - Рецепти от Napred.BG

Млечен кебап - Рецепти - papkam.com

Чомлек-кебап - I вид | Рецепта от Веселият Готвач

КЕБАП ПО ВОДЕНИЧАРСКИ - Форумът на мама

СИМИД КЕБАП ~ Споделена магия...

КЕБАП ПО ПЛЕВЕНСКИ - Вкусни Рецепти

шиш-кебап - AgroNET.bg

Овнешки шиш-кебап по каракачански - WizardNote

Пълнени чушки с лют кебап | ПЪСТРА ТРАПЕЗА

Ливански кофта кебап - Bistro

Бърза рецепта за Кебап по сръбски

Бърза рецепта за Кебап по камчийски

Тас кебап по македонски - Рецепта

кебап  - LAVA България, съдове от чугун

Кебап „Босфор” - Лакомник.БГ - бързи и вкусни рецепти

Лудогорски кебап - kakvosegotvidnes.com

Готварска рецепта за Тепси кебап

Джудже кебап - ирански пилешки шишчета - Рецепти ...

Рецепта за чоп кебап - Рецепти от Napred.BG

Кебап в тиква Рецепта от - Gozbi.bg

Агнешко книжен кебап кулинарна рецепта от Пловдив

Чомлек кебап кулинарна рецепта от Пиринския край

рецепта за Адана кебап

Самоковски друсан кебап | Гозбите на БАБА

Изпитани рецепти: Книжен кебап

Троянски свински кебап със сини сливи-Рецепта на деня ...

Кебап и сутляш от шеф Мюслюн Тапан

Рецепта на деня: Задушен агнешки кебап - Petel.bg

Храна за мойте канибали: Летни жеги с Патладжан кебап

Храна за моите канибали - Винен кебап

Кебап на пюре от сини патладжани - МАНДЖА.ком

Рецепта за Кебап с патешко месо - Рецепти,кулинарни .

Рецепта за Тандури мург малай кебап .

Ловешки кебап Днешната вечеря достигна до нас ...

 и други кебапи при Кокона

Печени свински хапки с лук или Друсан кебап

Цветно..... с Пепеляшка: ПАТЛАДЖАН-КЕБАП НА ФУРНА

искендер кебап оригинална рецепта :: BG-Mamma

Султан кебап с пилешко (Tavuklu Sultan Kebabi ...

друсан кебап : Готварски, кулинарни рецепти

 дума на деня - кебап

ДЖЕБЕЛСКИ КЕБАП по КОКОНА





 

сряда, 9 декември 2015 г.

Мързелива пица без месене и минимум продукти

Начини за правене на мързелива  лесна пица колкото щеш, но ще споделя и моя начин ...
Необходими продукти:   за една пица
за тестото - 1 яйце, 4 с.л. брашно, по 1/2 ч.л.  мая и сол, и захар.

за плънката - 1/2 домат, нарязан на тънкофайски кръгчета, 50 гр. колбас (в случая варен врат); 50-60 грама настърган кашкавал и за подправяне риган, чубрица - по една щипка

Приготвяне:
изключителна лесно. 

 
В една купа се смесват брашното, маята, солта и захарта. Чуква се яйцето и с вилица започва да се разбърква като постепенно се долива малко топла вода (около 80-100 мл) - да се получи гъста каша.
(в случая в тестото съм сложил 1 ч.л. чили, че го предпочитам така).



намазнява се тавичката за печене на пицата и фурната се включва на 220 С да загрява.















В намазнената тавичка се изсипва тестото и се разпределя по цялото дъно с лъжица.
















Върху него се нареждат нарязаните шайби домат, както и резенчетата колбас.













Поръсва се с настъргания кашкавал и с подправките и заминава във фурната - да се пече до готовност ( за около 20-а мин.).
















 Всъщност, това е една от малкото готови подправки и смески, които ползвам - готова подправка за пица: Много добре е балансирана и придава много добър вкус и аромат. 
 Съдържа ронена чубрица, млян черен пипер, риган, босилек, розмарин ...
Няма консерванти, но има сол и това трябва да се помни.









Ето я, опечена и готова - има невероятно хрупкава и добре запечена коричка отдолу...
















Направо красавица! 














Едно парче, нарочно бе оставено в този вид до другия ден. Нищо не беше загубило от вкуса си. 
По същия начин ароматно и хрупкаво, без да изсъхне и се спити...

П.П. С минимум усилия, невероятен резултат...

вторник, 8 декември 2015 г.

Пейнир кебап



























Ха така: Няма да навлизам в подробности, но нека да кажа, че кебапът е характерно ориенталско ястие, преминало в нашата национална кухня без съществени промени:
 Нарязано на кубчета месо се задушава в мазнина, запържва се с лук и следва след това е ред на различните нюанси. 
 Не трябва да се забравя и това, че в някои източни кухни под кебап се разбира месо на шиш или на порции, запечено на скара или във фурна.

 Всъщност това, което приготвих си е наистина кебап, но не знам дали има такъв и затова заради топеното сирене в него стана "пейнир кебап".

 Продукти: за 4 порции - около 0,750 кг свинско (от плешката), по 1 зелена и червена чушки, 2-3 главички червен лук, 4-5 скилидки чесън, 1-2 морковчета, поне 150 грама топено сирене и 1 ч.ч. бяло вино. Разбира се, мазнина за пържене и сол и черен пипер на вкус.
 За мариноването на месото: по 1 с.л. горчица, домашна майонеза и кисело мляко, както и по една щипка (буквално на върха на лъжичката кимион и черен пипер).

 Приготвяне:
 Месото се нарязва на малки кубчета (2х2 см или нещо такова напълно произволно). Продуктите за маринатата се изсипват върху месото, което е сложено вече в подходящ съд и хубаво се разбърква (за предпочитане с ръка, но може и с бъркалка). Покрива се с фолио и да си почива в хладилника.

Зеленчуците се нарязват - лука на полумесеци, чушките на ивици, морковчетата на кубчета, а чесъна на филийки.
В тигана се загрява малко мазнина и пуща месото, пържи се докато отново остане само на мазнина.
 При месото се добавят последователно чесъна, лука, морковите и чушките. 
 Пържи се до омекване на зеленчуците.






    
Добавя се нарязаното на ситно топено сирене (не като мене на големи парчета, че трудно се разтапя), долива се виното и буквално за 4-5 минутки нашият пейнир кебап е готов.











И тогава идва моментът на истината - с чаша хубаво питие и препечени филийки хляб.

Дзверска вкуснотия.

А се приготвя бързо и лесно - има няма 20-а минути. 

Палачинки със сирене




























 Многократно съм споменавал, че съботата обикновено е ден за палачинки, катми, бухти  или други подобни. Ако не е събота, ще да е в неделя.
  Този път "гостуващите" направиха заявка да е нещо хем соленичко, хем да е по ей така, ама и да е вкусно, и ... да не са бухти, ама да е с кисело мляко. 
  Е те т`ва беше заявка - да изпаднеш в потрес. 
  
  След известен размисъл се появиха тези странни палачинки, които се хапнаха на Ура и то не само със сирене, но и основно с конфитюр от малини...
  
  Продукти: 1/2 кофичка кисело мляко, допълнена догоре с вода и разбита като айрян; 2 яйца, по 1 ч.л. сол и захар; 2 с.л. олио и 6-7 с.л. брашно, както и 200 грама намачкано с вилицата сирене.

 Приготвяне: Млякото (айряна) се разбива заедно със солта, захарта и олиото с телена бъркалка и постепенно се прибавя брашното като пак се бърка с бъркалката. Накрая се добавя натрошеното сирене. Трябва да се получи смес с консистенция на тесто за палачинки (една идея по-гъсто). При необходимост се добавя малко брашно или вода (всичко зависи от качеството на брашното).
 С черпак върху загрятия тиган се изсипва от сместта:


На снимката ясно се виждат бучките натрошено сирене.

Момента в който тестото от горе започне да става на леки дупчици, е готово за обръщане.













 От ясно по-ясно.

Натрупват се една върху друга и леко се намазват със замразено масло.
 (колкото повече, толкова повече).









Станаха невероятно вкусни като си вървяха във варианта със сирене и с добавка на конфитюр.

Забележка: Ако сместа се пасира с пасатора, сиренето изобщо не си личи в готовите палачинки, а се усеща единствено вкуса му.