понеделник, 25 септември 2023 г.

Кюфтета от тиквички и пилешко месо

 


    Тази публикация бих започнал както в някои популярни сайтове, пущащи хиляди реклами и които започват с "вземете настъргани тиквички, добавете накълцано пилешко и подправки по собствен вкус и ще се шашнете от уникалните кюфтета".
Както винаги в блога ми започвам с това, че не става дума за някаква стриктна рецепта, която следва да се спазват грамчета и милиграмчета, а по-скоро иде реч за начин на направия. 
За целта ни са необходими 2 средни тиквички, както и  около 600 грама пилешко месо - от гърдите и бутчето почти поравно.
Тиквичките се настъгват на едро ренде, леко осоляват и оставят да си отдъхват.
Пилешкото се нарязва също на кубчета, личва му се поне 1-2 с.л. зехтинец, малко църно пиперче, идея цървено пиперче - малко люто и малко сладко, все на вкус. Не забравяме и солчицата.
И нека всичко са почине за поне 30-а минути.
Тиквичките се изстискват с голям ентусиазъм, направо да останат на сухо и ги хвъргаме в купата на блендера с пилеЩото като не забравяме и поне едно яйце.
Блендиране без голям ентусиазъм. Гледаме какво се е получило и при необходимост 1-2 с.л. галета, малко ситно нарязан копър - идеално си върви с тиквичките,още малко солчица и отново блендерчето да се потруди.
Важното е да е получи достатъчно гъста смес, която да държи форма.
От нея с намазнени ръце оформяме кюфтета с желана големина и пържим в зехтин с добавка на патешка мас почти едно към едно.
Готовите кюфтачета вадим върху кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина.
Тука има един тънък момент - за двама човека, без да са много ящни, изпрЪжваме поне 8 кюфтенца.
Останалата кайма, също я правим на кюфтета. Нареждаме ги върху някаква подложка и във фризера.
Като се схванат от студ - в торбичка с надпис и да си седят в ледовете на Арктика.
Няма да обяснявам колко дзверски вкусни са тези кюфтенца.

Впрочем и лук не съм слагал - нещо не ми се връзва с тиквичките и пилешкото. Който иска може да го накълца на едро и да го сложи в блендера при останалите продукти.
Ако се наложи да се добавя галета или брашно за сгъстяване на сместа, то може да се добави и 1/2 ч.л. сода, защото ще станат по-пухкави при пърженето.
Поднасянето им може да стане със зелена салата, домати, пържени или варени картофи, на когото както му харесва. За мене добавката едно млечно-майонезено сосче с чесън е направо необходимост.

И за последно при днешните цени това са си направо бюджетни кюфтета.
Правете смело и няма да съжалите.

И с хубаво питие НАЗДРАВЕ!









    


неделя, 24 септември 2023 г.

Как да си направим домашна галета

 
Баба казваше, че е грехота да се хвърля хляб. Дори и на животните не даваше от хляба - той бил за човеците.  И хлябът винаги трябваше да си стои върху долната коричка, а не обърнат или настрани, защото това водело до фукария.
В нй-ранните ми детски спомени, веднъж седмично, най-често в петък или събота, пещта на двора се опалваше и Баба изпичаше по една фурна хляб.  Най го обичах още врящ от пещта и с аромат на дим и бучка домашно овче сирене.
Сетне се появиха купоните от ТКЗС и огромните самуни от селската фурна.
Сега такъв хляб няма. Купуваме някакъв от хлебозаводите, а време за направата на домашен обикновено нямаме.
Та този ми ти хляб има свойството много бързо да изсъхва и да не хваща мухъл. Ако си забравиш филийката на масата вечерта, на сутринта намираш сухарче.
Независимо от това, хляб в къщи не се хвърля, освен ако не е мухлясъл, което рядко се случва.
Та от стар хляб правя доста неща, а именно:

Уникално вкусни пържени филийки


дори съм се изхитрил да го вкарам при направата на наденички

Та да си дойда на думата: филийките стар хляб нарязвам на ситни късчета и ги оставям върху вестник да изсъхнат добре.
След това ги събранявам в хартиен плик.
Като се съберат по-голяма количество смилам в блендера. Сетне ги пресявам през ситото и хоп в голям буркан. 
при смилането може да се сложи  и някаква подправка - малко чубрица, някакво пиперче ... ей така за аромат.
Иканомията е двойна - не се хвърля хляб, не се дават пари за купуване на готова галета, а такава имаш винаги под ръка и може да се употреби за какво ли не ...
Бъдете икономички.

"Мляко" от семена на пъпеш

 

    Лятото си отива, а и с него последните пъпеши. Затова сега му е времето да им се насладите за последно, както и да си приготвите нещо много полезно за зимата.
    Пъпешът е направо изумителен плод и при това много много полезен за здравето ни, но няма да отегчавам когото и да е... който иска, може да прочете в Нета.
    Не си падам много по пъпешите, но заради полезността им се напъвам и си хапвам.
        В действителност пъпешът е един малкото плодове, който може да се консумира изцяло - без какъвто и да е отпадък.
    Редовно си правя сладко и мармалад от тях, корите не изхвърлям, защото съдържат същите полезни вещества и затова от тях също си правя сладко
    Семето на пъпеша също не се изхвърля. То е много полезно със съдържанието си на протеини, витамини -особено В6, както и на минерали - магнезий, мед, цинк, желязо, калий, фосфор, манган. 
  Най-често ги суша - трябва да бъдат добре изсушени, за да се съхраняват. След това ги ползвам за направата на чай. Чаят може да се направи и от цели семена и от смлени. Полезен е за сърцето и за намаляване на кръвната захар. За да се отделят семената за сушене, трябва да се почистят от меката обвивка, което си е пипкава работа.

Има и един много много по-лесен начин да се употребят семената на пъпеша като се направи т.нар. "мляко" от пъпеш.
В действителност няма рецепта, а начин на направия, който е:
Пъпешът се разрязва на две и цялата мека част от двете половинки се изгребва с лъжица направо в купата на блендера.  Долива се вода - на око, в зависимост от големината на пътеша (на един голям пъпеш - около един литър). Добавят се и две три с.л. мед.
Следва старателно пасиране.
След това и прецеждане през сито.
Получава се много вкусен  и полезен сироп, който преспокойно може да се нарече и мляко.
Изстуден в хладилника е чудесна напитка.
Когато се направи по-голямо количество, може да се съхранява в пластмасови шишенца във фризера или пък дори да се стерилизира за 10-а минути.
От един пъпеш след прецеждането остава горе долу ей толкова - една макс. две с.л. семена.
И те не се изхвърлят, а се изсушават много добре, защото в тях са се запазили значителна част от полезните вещества.

И чашка от напитката.
Още след първия опит ще намерите "своето" количество вода и мед за добавяне.
Вместо мед може да се подслади със захар, но с мед е за предпочитане.
При направията може да се добави и малко ванилия или друга подправка. Тука всичко е въпрос на вкус и въображение.
Правил съм няколко варианта, като за особено сполучлив намерих този с добавката на един лимон (без кората и семките), 3 с.л.  мед и  1 ч.ч. вода, колкото да се улесни самото блендиране. Получи се доста гъста смес, която сетне разреждат с газирана вода и добавяне на бучки лед.
Получи се невероятна лятна лимонада в жегите.
Така че правете смело - все още има пъпеши.