четвъртък, 31 март 2022 г.

Икономични шницели

 


    Май се задават едни времена, които ще ни принудят да пестим или поне да измисляме икономични рецепти, а и храната ни да е все така вкусна.
    Тези шницели са пълно олицетворение на икономичността - необходими са ни 400 грама смляно месо (или готова кайма), 2 големи картофа, едно яйце, сол, кимион и черен пипер на вкус.
Изпълнението е направо елементарно. Мляното месо се разбърква добре с яйцето.
Картофите се обелват, измиват и настъргват на ситното ренде и добяват в купата.
Слагат се подправките и всичко се размесва добре.
При мен се получи малко редичко, защото не поизцедих картофите и се наложи да добавя 1 с.л. брашно за сгъстяване.
Дадох минималния набор от подправки, защото запазват основно месния вкус.
Това не значи, че не могат да се добавят и други - сух лук, чесън на прах или риган.
Любителите на лютичкото могат да добавят и малко чили или лютив червен пипер, а и защо не - пушен?
В тигана се загрява малко мазнина (ползвам основно гъша мас и 1 сл олио).
С голяма лъжица се гребва от сместа и се разстила в тигана на тънък слой като шницел.
Пържат се до зачервяване от двете страни.
От това количество се получиха 11 броя шницелчета, които бяха напълно достатъчни за 4-ма възрастни.
Като пресметнем разходите - 3 лв за мляното месо, 0,40 лв за картофите (350 грама), 0,30 лв за яйцето и останалото не го броим - за почти 4 лв съвсем прилична вечеря за четирима.
Гарнитурата - зелена или доматена салата.
Лесно, икономично и много вкусно. 
В интерес на истината, много прилича на беларуските дранники, които се правят само от настъргани картофи с подравки, но при тези трудно може да се познае, че месото е толкова малко.
Правете смело и НАЗДРАВЕ!

вторник, 29 март 2022 г.

КАСАПСКА НАДЕНИЦА

 

    Не може непрекъснато да се сушат мезета. Понякога времето не позволява. Независимо от това, доста често трябва да се готви или пък да се пекне нещо набързо.
    За такива бързи случаи е много подходящ някакъв полуфабрикат, а такъв най-често са надениците. Стават и за пекване (на скарата, във фурната) или за сготвяне на нещо си... 
    Май направията на различни видове наденици е едно от любимите ми занимания - особено на тези, които като ги направиш, вакумираш или просто замразиш във фризера. 
    За направата на домашни наденици съм изписал доста в блога си, включително и за такива странни като картофени или пък с дроб като невероятния нашенски етърник.
    Сега ми се ще да разкажа как правя наречената от мен касапска наденица, защото в нея основната част са субпродуктите като дроб, сърце, шарена сланина и малко месце, които както е известни са най-любими точно на касапите.
Вече стана ясно горе долу кои са основните продукти:
шарена сланина - 550 грама
свински сърца - 2 броя, около 800 грама
свински дроб - около 500 грама
-шарено свинско месо - от това за готвене - около 500 грама
Тази комбинация от количества си я съставих по моя си пропорция, но се получи удачно. Всеки може да си ги промени по собствен вкус.
Също така са необходими за това количество още поне 30 см стрък праз, една глава чесън, а за подправяне - на кило - 15-18 грама сол, по 3-4 грама прясно смлян черен пипер и кимион, 0,5 грама бахар, 15 грама червен пипер - може 10 грама пушен и 5 грама лютив, както и около 100-а мл червено вино.
За малка изненада добавих и 50 мл бърбън.
Половината сланина и всички останали неща се нарязват на кубчета, подходящи за месомелачката.
Излишно е да обяснявам, че продуктите трябва да са полузамразени, за да се нарежат, а не да се намачкат в месомелачката.
Отделената половина от сланината полузамразена се нарязва на кубчета съвсем произволно.
През месомелачката на решетка три бъбрека, което е достатъчно едро се смилат първо главата чесън, сетне дроба, сърцето, сланината, месото и за финал праза. Е след него, може да се пусне и поне една филийка изсъхнал хляб - с нищо няма да навреди на крайния продукт.
Всичко това се омесва с подправките, виното и бърбъна.
Меси се на ръка без голямо престаряване.
В това време свинските черва се измиват и накисват в хладка вода с добавка на малко лимонов сок.
Много по-удачно за този вид наденица ще да е ползването на тлъсти свински черва, но те трудно се намират  и затова ползвам обикновени свински черва.
Пълненето в червата е ясно - със строителния шприц, без престараване, рехаво рехаво.
Ако се напълнят плътно, пръскането им при печене е гарантирано.
Това че тук таме има въздушни джобчета ама хич не е притеснително - боцване с иглата и толкова...
Пълня червото изцяло без да го превързвам - само в началот и края.
Готовата наденица "просвам" на терасата да си повисят за поне една нощ и сетне ...
Поизпръхналата наденица се нарязва на походящи парчета и ...
или се вакуумират по няколко или пък се слагат по няколко в плик и заминават във фризера на съхранение.
Когато се наложи, се вадят и пекат, пържат или готвят ...
Тези са пекнати във фурната в леко намазнена тавичка и добавка на чашка биричка ..
Ами Дзверска му работа.





На другия ден- вече изстинали са върховни.
Може да се се режат тънкофайски  и дори да се замезва с тях.
Наденицата може да се сготви с боб примерно или ...
Правете смело и имайте предвид, че това е напълно бюджетна почти пенсионерска наденица - при 2,99 лв за дроба,  3,50 лв за шарената сланина,  3,99 лв за килото сърце и 7,50 лв за месото за готвене, тази наденица си излиза има няма 5,00 лв за кило, без да си броим труда.
Правете смело и да знаете, че наистина е дзверски вкусна.
НАЗДРАВЕ!

вторник, 22 март 2022 г.

Руло "МОЗАЙКА"


 Няма спор- едно от най-популярните рула със зеленчуци и варени яйца е руло "Стефани". Много е лесно за изпълнение и въпреки това за много хора е доста трудно и не винаги им се получава както трябва: често се напуква, често се пресушава и т.н. ...
    Затова сега ще предложа едно друго руло, което става не по-малко вкусно, достатъчно красиво за поднасяне и най-важното много е лесно за изпълнение. Може да се направи и от най неизкушения в готвенето. 
    Още по-важното е, че си няма точен набор продукти и точни количества. Може да се направи и с наличните неща в хладилника - тип "обери хладилника".
Започвам с примерните продукти: 
1 кг мляно месо или хубава кайма. Слага се в подходяща голяма купа и се овкусява със сол и черен пипер на вкус.
4 твърдо сварени яйца се нарязват на кубчета.
Следват:
четири пет  кисели краставички; 2-3 сварени и обелени средни моркова;
100-а грама бекон (още по-добре варено пушен);
100-а грама сланина;
1 обелен и почистен домат - само твърдата част;
1 или 2 печени чушки (примерно една червена и една зелена);
100-а грама кашкавал
Всички продкти се нарязват на ситни кубчета и омесват с каймата без голямо престаравяне.
Носи добавянето и на други налични продукти - въпрос на наличности и желание.  Може да се подправи с идея пушен червен пипер, риган или дрги любими подправки.
Голямо парче хартия за печене се намачква или леко навлажнява. Върху него се прехвърля каймата и с ръце се оформя на продълговато руло, а сетне се навива хартията и пристяга от двата края като бонбон.
Така се получава хубаво стегнато руло с желаната големина според тавата за печене.
Вместо хартия може да се ползва стреч фолио, парче найлон и т.н.
Тавата се намазнява добре и в нея се прехвърля така оформеното руло. Отгоре с добре намазнени ръце леко се заглажда.
Фурната се включва да загрява на 180С и в това време се обелват 4-5 картофа и нарязват на парчета с желана големина. В случая добавих и един патат.
Препоръка: нарязаните картофи е желателно да се изкиснат за известно време в хладка вода и да се измият няколко пъти добре, за да им падне нишестето. Така няма да залепнат при печенето.
Добре измитите картофи се осоляват и опиперяват, леко намазняват и прехвърлят в тавата при рулото. 
Налива се малко течност, покрива се с алуминиево фолио и се пече около 50 минути. След първите 30 мин. фолиото се маха. Пече се до готовност - времето на печене зависи и от фурната. Може да се пече и на 170С с вентилатор.
След изпичането, рулото и картофите се прехвърлят в подходяща съдина, а сосът от печенето може леко да се сгъсти с малко масло и нишесте и да се ползва са заливане на резените руло при поднасянето им.
Препоръка: при правенето на каймата не е препоръчително да се слагат изцеден хляб, галета или настъргани картофи. Така при печенето рулото няма да се напука.
В края на печенето рулото може да се наръси с настърган кашкавал или моцарела.
От посоченото по-горе количество продукти се получава руло, което може да се раздели на поне 15 порции.
Затова, когато го правите, преценете количеството продукти.
Вместо с печени картофи може да се поднесе с картофено или грахово пюре. Гарнитурата е въпрос на предпочитание.

Правете смело - става лесно и наистина дзверски вкусно.

С това руло може да се отстрамите и пред гости дори.

Пробвайте и НАЗДРАВЕ!