петък, 11 септември 2020 г.

БРОКОЛИ със сирена и яйца

 


    Няма да пиша колко полезни са броколите, а колко вкусно става, когато е приготвено с мерак. А това е направено точно по този начин и при това по възможно най-здравословния начин - без пържене, без много мазнина и т.н.
Като за начало един малък трик: Обикновено отрязваме розичките, а дръжката изхвърляме. Груба грешка - те е не по-малко полезна и не по-малко вкусна. Просто иска малко повече за термична обработка. Та започвам от дръжката - с белачката за картофи или с остро ножче, се пообелва и нарязва на кубчета примерно 1,5 см. Този път си направих труда на претегля дръжките и откъсаните розички - 300 грама към 220 грама. В тенджерка с малко подсолена вода се слагат нарязаните парчета и след като водата заври, се слага онази джаджа за варене на пара и се слагат и розичките. Общо за 7-8 минути, колкото броколите да се посварят. Веднага след това се охлаждат със студена вода, а течността, в която са се варили се отделя 1 ч.ч., която ще се употреби сетне.                                                                            А сега и всички необходими продукти: една глава броколи - средно е около 500-550 грама; 2 яйца; около 150 грама настърган кашкавал; 50 грама -натрошено синьо сирене (то е задължително, защото придава особения вкус и аромат); още 100-а грама обикновено сирене; 2 с.л. зехтин; сол и черен пипер на вкус; 2 ч.л. царевично нишесте разтворено в 1/2 ч.ч. от водата, в която са варени броколите. За поръсване - 60-70 грама моцарела или малко повече настърган настърган кашкавал.
Подходяща тавичка (в случая йенска 25х25 см) се намаслява леко със зехтина. В друга голяма купа се смесват всички останали съставки (без сиренето за поръсване) и сипват в тавичката, а отгоре се нареждат парченцата моцарела. При нужда, ако изглежда по-гъста сместа, може да се долее още малко водичка. Вместо да се ползва водата от варенето, може да се замени с ч.ч. прясно мляко или готварска сметана (въпрос на желание);                                                  Пече се на 180С максимум за 25 минути. Всичко е сготвено и това време е напълно достатъчно. Тавичката се вади, с лъжица се оформят няколко вдлъбнатини, в които за разкош се чуква по едно яйце за всяка порция. Тавичката се връща във фурната, която се изключва буквално след 2-5 минути и се оставя в нея за още 10-а мин. Това време е напълно досаттъчно яйцата да се стегнат, като жълтъците останат леко рохки.
Тези допълнителните яйца не съм ги писал при необходимите продукти, защото са въпрос на желание, но с тях ястието става още по-вкусно.                                            Лесно, бързо и при това хем здравословно, хем много вкусно.                                                                         Без да правя реклама на тази обикновена вкуснотия, само казвам: 
Правете смело и няма да съжалявате! 

четвъртък, 10 септември 2020 г.

ДОМАШЕН ПАСТЕТ от свински черен дроб

 


    В блога ми има доста рецепти за домашни пастети и то от най-различни продукти. Някои от тях са съм заимствал и интерпретирал, други са изцяло моя измишльотина. Само че точно за този вариант съм "вдъхновен" от едно клипче на Сталик Ханкишиев - има невероятни попадения и много интересни интерпретации ... Не знам защо, но ми се беше позагубил и с голям кеф изгледах филмчето как прави пастет от пилешки дроб (по рзбираеми причини). Тъй като не съм фен на пилешкото, реших да интерпретирам неговата рецепта със свински дроб ... - какво кощунство,а ?
Тъй като все пак списвам блог и давам някакви идеи, от които някай може да се излъже да пробва, редуцирах всичко до 1 кг свински дроб. Освен дроба, са необходими 8 скилидки чесън, 200 грама лук (демек две глави); 200 грама гъша мас; 1 ч.л. черен пипер; 1 с.л. сол; 1/2 ч.л. индийско орехче; 100 грама масло. Изпълнението е направо елементарно. В дълбок тиган се загрява гъшата мас и в нея се пущат обелените и ситно нарязани чесън и лук като се оставят да се задушават в нея. В това време дробът се нарязва и почиства и изкисва в чиста вода. Когато лукът и чесънът омекнат, се добавя нарязаният дроб и подправките.
Де факто се осъществява един процес на "сваряване" на дроба едновременно с мазнината и лука и подправките. Това отнема не повече от 10-а минути - че и даже по-малко - 6-7, колкото дробът да побелее и промени цвета си... В никакъв случай не трябва да запържва или препържва ...
Е те тука, показах магарията си :) - половината от сместа отделих в една купа, а в другата турнах едно бурканче 300 грама патешко консервирано и поварих още 5-6 минути. След това двете консистенции поотделно смелх без голямо престараване в блендера. Всяка чест размесих с по 50 грама масло и ги турнах в тавичка една до друга и след това във фурната на 140С на водна баня в голяма тава с вода - за около 45 минути докато достигне 86С във вътрешността.                           След охлаждането, една част бе напълнена в бурканче за бърза консумация, а останалата напълнена със шприца в колагенови черва в зависимост от вида и турната във фризера за последваща консумация ...                                 Ако трябва да съм честен, това с патешкото повече ни хареса, не че другото беше зле - напротив - дзверски вкусно, но се усещаше повече мънинко вкусът на черния дроб ...
    Пробвайте и се насладете на един истински пастет, направен направо по оригинален начин ... 
    НАЗДРАВЕ!

сряда, 9 септември 2020 г.

СУСАМОВО МАСЛО


 Наименованието е малко подвеждащо - не, не е сусамово масло, а обикновено масло овкусено със сусам и още нещо. Прави се много лесно и става неустоимо вкусно- особено върху препечена филийка или за овкусяване на нещо си.

    Много харесвам овкусените масла - често маслото го смесвам с босилек или други зелени подправки, със сушен розмарин и т.н. Не съм писал, защото го намирам за нещо елементарно, но точно това си заслужава публикацията ...

Пакетче масло 250 гр. се оставя на плота да омекне добре; 1 с.л.  с връх сусам (25 гр.) се запича с тефлонов тиган без мазнина; Смесва се се с маслото с добавка на 1 ч.л. мед, щипка сол и идея черен пипер и за супер екстра 1 ч.л. течен шоколад; Разбърква се с лъжичка до еднородна смес и се слага в подходяща съдина в хладилника. Става уникално. Само че Я го приготвих по друг начин - запекох сусамовите семена в тигана, ама не до затопляне, а леко да покафеят ... Смесих всичко и го пасирах с пасатора - в интерес на истината вместо да направя бжъът, го подържах малко повече и сусамът направо си стана на тахън...                                                     Получи се невероятно масло - мажеш си филийката и му се кефиш. И в тази връзка се подсетих маслото направо може да се смеси с 2-3 с.л. сусамов тахан.                                     Невероятна вкуснотия ...  Най-доброто е, че могат да се направят десетки комбинации и да имаш винаги под ръка невероятно вкусна помазанка ...