петък, 20 декември 2019 г.

Пуешкото може да бъде евтино


 Отдавна не бях писал нищо в графата "как да поевтиним храната си?". Не че нямам идеи и опит, но сякаш не забелязвам интерес точно към този вид публикации...
 Въпреки това нямам намерение да се отказвам и ще продължавам да давам идеи как може да спестим едни парички, които в последно време не стигат... Данъци, такси смет, цени на водата, тока, парното, на свинското и на какво ли не хвърчат нагоре като полудели ... А за пенсиите ни увеличението ще е след цели 6 месеца с някакъв мизерен процент, който няма дори до покрие 1/10 от скока в цените.
 Не че се оревавам, но наистина става все по-трудно да поднесем на трапезата си нещо вкусно и на прилична цена.
 Днес ще дам една идея за евтино пуешко.
Цената на обезкостения пуешки бут надхвърля вече 15 лв за кило, гърдите са още по-скъпи. Обикновено пуешко много много трудно се намира.
За щастие продават пуешки маншони на нашия пазар по 2,90 лв килото.
Е, какъв е проблемът?
Днес купих 1,6 кила от тях.
Сипах си в чашката едно питие, наточих ножа и се подхванах.
Първо се отстранява кожата, а сетне с остър нож месото се обезкостява старателно като целта е да се запазят възможно най-големи парчето чисто месо.
Обзкостяването се извършва без голямо усърдие - нека по костите остане и нещичко. Няма да ги оглозгваме, а да си има и нещичко по тях.
Като резултат - 0,8 кг чисто пуешко месо, което ако го сметнеш излиза 6,00 лв за кило с оглед покупната цена.
Значи остатъкът от 0,8 кг кости с месо и кожа остава за 0,00 лв цена.
От тези кости и кожа, сварени с много подправки и зеленчуци става става невероятен бульон - поне 2 л, с невероятен вкус и доста месца за супа. Поне ние кожата я изхвърляме, но ако се отдели става невероятна с ориз.
От снимката се вижда, че не съм се престаравал с обезкостяването.
Крайният резултат за 4,70 лв (по-малко от една кутия цигари ..) имаме 0,8 кг невероятно пуешко, поне 2 л концентриран пуешки бульон с доста месце за супа.
Месото става за готвене, става и дори за влагане в суджук. Суджукът свинско с пуешко става направо уникален, а само от пуешко - дзверска вкуснотия.
Е, не трябва да сте математици, за да изчислите колко ястия за семейството ще приготвим за 4,70 лв. Ако турнем и 1,50 лв за зеленчуци, ядене за няколко поне 4-5 дни за двама пенсионери...

Лесни катми - по градски


  Наредили сме се на опашка пред Прозорчето (имаме си един такъв магазин на пазара) все пенсионери - ама сме поне 7-8 човека. То там почти винаги има такава опашка, че яйцата им са много хубави и винаги поне с няколко стотинки по-евтини, както и другите стоки де. Две възрастни жени (вече не ми върви да казвам Баби, че като към мене се обърнат с Дядо направо ми призлява) си лафят и се обясняват коя какво ще купува - естествено по Списък.  Хич не ги и слушах, ама като чух "Какви катми, ма, ша праИш с бакпулвер!" взех, че наддадох едно голямо Ушо да не пропусна... "Щом са с бакпулвер, това ще да са палачинки".
 Па другата като се разпали - "От мома така ги правя. И Мама така ги правеше, а нея я учила Баба. Па тя беше голяма домакиня". Па като я поогледох, май Мома е била преди 50-тина, че и повече лета.
Та ето и подслушаната рецепта за градски катми:
3 яйца, 1 бурканче кисело мляко - демек 500 грама (не кофичка, че сега са по 400 гр, а не като едно време), 3 с.л. вода; 1 ч.л. сол с връх и 1/2 ч.л. захар. Брашно колкото поеме докато стане гъсто като бозата от едно време. В първата чаша брашно се слага 1 пакетче бакпулвер.
За печенето всичко е ясно - на бавен котлон, по-дебелички и мазане с масло.
Така ставали пухкави, а не жилави и на другия ден си били меки.
Брей, викам си това е нещо като по-различни палачинки.
Но след като любопитството ми се разпали, още като се прибрах взех, че спретнах 1/3 доза. Лесно е да се сметне.
Да си призная, чак съжалих, че подходих скептично. Станаха наистина пухкави.
Със зор отделих три броя за другия ден - е бяха си направо идеални.

Та това са лесните катми по градски.

Сега някой да не вземе да си помисли, че не знам как се правят катми и не съм наясно? Ето тук е оригиналната рецепта за катми по родопски. Имам и варианти за по-лесни катми.
В един момент се замислих- Бабите ми (и двете) винаги правеха катми. Майка ми правеше палачинки. В техните варианти - основно брашно, вода, мая и сол. Като екстра - прясно или кисело мляко. Яйца не са слагали.


Поотделих малко време да се разровя из старите готварски книги. В петте книги от 1928 -1933 год. изобщо не открих думата палачинки, нито пък рецепта за нещо подобно.

В книгата от 1943 год. открих рецепта за фридати и в скоба (палачинки).









Поотделих малко време да се разровя из старите готварски книги. В петте книги от 1928 -1933 год. изобщо не открих думата палачинки, нито пък рецепта за нещо подобно.
Прочетете я внимателно - 2 яйца, 125 мл мляко, 200 гр. брашно, бакпулвер.
Май думата палачинки е навлязла в употреба доста по-късно, а някои гражданки са продължили да наричат изделието катми, макар и да е с яйца и бакпулвер.




Пробвайте този вариант за лесни катми по градски и няма начин да не останете доволни.
Все пак бих ги нарекъл палачинки дебеланки с кисело мляко, но нека си остане така - катми по градски.
Па и се правят наистина лесно - забъркването отнема буквално минутка и може направо да се пристъпва към печенето. Само вмятам, че е удачно тиганът да се намазва съвсем леко с масло за всяка катма.

вторник, 17 декември 2019 г.

Наденица (суджук) от патешко месо


  Започвам тази публикация направо с опасение - не знам как да нарека този дзверски вкусен домашен деликатес - дали наденица, дали сурово-сушен салам, суджук или луканка? 
  Показвам си домашно произведения деликатес и си го кръщавам, както мисля, че е правилно. На когото не му харесва да подминава. 
 От 55 год. (след детската градина) данък обществено мнение не плащам.
 Та да си дойдем на думата:
Преди време бях писал, че намерих много хубаво патешко филе и  си купих 3 пакета по 500 грама. Замразено и изглеждаха едни такива красиви цели парчета.
Предвкусвах удоволствието да направя едни страхотни нещица с него.
Като размразих първия пакет, изпаднах в потрес - едни такива тъниньки парчета, че направо няма какво да ги правиш. Размразих и останалите два пакета - същата история.
Наложи се много добре да ги изкисвам в марна вода с лимон, за да се отстрани от тях кръвта.
Направо не е истина, че цели 4 пъти я сменях докато остане месо без кръв. Не обичам изкисването, защото от месото се извличат полезните неща и се отмиват, но нямаше начин - просто течеше кръв от него.
И се почна едно мислене - що да го праЯ? 
Реших да експериментирам с някакъв вариант за сушене - я наденица, я суджук...
Добре де, ама само от това патешко филе си представих каква подметка ще излезе след сушенето.
Много просто - 1,5 кг патешко филе, нарязано на парчета примерно 2х2 см. И в добавка 600 грама разнородно свинско за готвене и 100-а грама сланина.
Свинското се нарязва на ситно и се накълцва със сатърчето - буквално като кълцана кайма. 
Двата вида месо се смесват, слагат се се солта и подправките и заминава в хладилника поне за 24 часа.
За подправките на кило заложих на сол - 21 грама сол (10 нитритна и 11 обикновена); меланж пипери - 5 грама (продават едни четири вида пипери заедно и прясно ги смлях); 2 грама кимион; иска си захар (в интерес на истината не я сложих, а турнах по 1 ч.л. мед); 
От там нататък: каймата разделих на три части: в едната добавих 5 гр. червен пушен пипер и 2 грама лют;  в другата - стрък праз на ситно с дължина около 20 см; в третата - щипка - буквално грам смляно семе от резене.
След 24-часовия престой последва пълнене в обикновено изкиснати свински черва. За пълненето ползвам онзи "строителен шприц".
Всеки вид се пълни по различен начин - да си ги зная. Следва теглене и контролиране процеса на сушене.
В интерес на истината при това време в момента за 10-12 дни нещата изсъхнаха.
Най-бързо съхнаха тези, който бяха пресовани като суджуци. Най-бавно - надениците.
Като загубят около 35 % от теглото си са готови. 
Странното е, че бяха приготвени при еднакви условия, сушени при еднакви условия, а пресованите получиха благородна плесен.
Едното парче с праз, което оформих като "ятаган" стана твърдо и загуби 40% от теглото си, но беше най-вкусно.
Това е наденицата, която е пресована, а в процеса на сушене просто съм я притискал с ръка от време на време.







Това е огромното парче с дължина почти метър.











Ето и едно асорти от всички видове.
В интерес на истината и трите вида бяха дзверски вкусни.

При тези цени на месото май ще "заложа" на патешкото за сушени изделия - наденици, суджуци, че и била луканки.

Пробващите в лицето на Баджанака бяха много доволни и изобщо не предположиха, че е патешко.

Правете смело! Да не Ви пука кой какво ще каже (явно защото е некадърен да си го направи) ! Наслаждавайте се на един невероятен вкус и не пропущайте питието.
НАЗДРАВЕ за любителите на истинската мръФка!