вторник, 21 август 2018 г.

"Вързано" вкусно месо


  Това в никакъв случай не е рецепта, а е идея или лесен начин да се приготви изключително вкусно месо. По този начин може да се приготви всякакво месо (свинско, телешко, овче, пилешко и т.н.), но времето за приготвяне е различно.
  В изпълнението няма нищо сложно. 
Парчето или парчетата месо се овкусяват със сол, черен пипер и любими подправки и се слагат в термоустойчив плик (плик за печене) или за сигурност в два плика. Налива се малко олио - колкото да покрие месото и пликът добре се връзва. Може да се остави така да си постои в хладилника една нощ.
В подходяща тенджерка на дъното се поставя метална решетка, пуща се пликът с месото и се налива вода колкото да покрие плика. Ако пликът е непослушен, може да му се турне една чиния отгоре да го държи кротък. Вари се около три часа на слаб котлон - 1/3 от мощността му, като се гледа водата да не завира, да не кипи, а просто да си бълбука. Единствена грижа - да не изври водата, просто се долива топла вода.
То като се погледне, си личи кога месото е готово.
Оставя се да си изстине на котлона.
После е лесно, месото се отделя, а в друга съдина отиват сока от варенето.
От сока след престой в хладилника, може да се отдели бульона от месото и мазнината. И едното и другото стават за готвене на други ястия.
След прецеждане с олиото могат да се овкусяват и салати. Стават страхотни.
Това тука са джоланчета, които са станали крехки до пълно разкапване.
Старо телешко или говеждо също става страхотно крехко.
Няма какво толкова да обяснявам - просто и лесно със страхотен резултат.
Нещо като побългарен вариант на технологията су вид.

Няма коментари:

Публикуване на коментар