вторник, 27 септември 2016 г.

Боб с пушени кокали - по най-лесния начин


 Боб с пушени кокали - класика в жанра. Вероятно има стотици рецепти как се прави, десетки "хитрини" на всеки готвещ, но това е възможно най-бързата и мързелива рецепта, при която провалът е изключен. 
 Защо да е изключен? Ами защото вероятността бобът да не се свари и да остане хрупкав е изключена.
 Приготвя се максимум за 20-25 минути и с него дори може да се посрещнат изненадващи гости, които да си оближат чиниите и да искат още.

 Необходими са около 500 грама пушени свински ребра (кокали, които при нас се продават на цена 0,99 лв/кг), един буркан сварен фасул (има ги най-различни видове, но не съм попадал на недобре сварен, с цена между 2,00 - 3,00 лв за буркан), една глава лук - обелен и нарязан на ситно, 1-2 моркова, нарязани произволно, 1-2 скилидки чесън, 1 домат - обелен и нарязан произволно, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер и толкова лютив (който не харесва лютивото, го прескача), джоджен (колкото повече,толкова по-добре, но все пак не повече от 1 с.л.), риган и черен пипер на вкус. Не е необходима сол... (но който си иска по-соленко, нека соли).

Изпълнението е елементарно, както казва една ТВ звезда на кулинарията. 
В тенджерата се личват 1-2-3 с.л. мазнина (предпочитам повече и то гъша мас), като загрее се запържват буквално за секунди (айде минутка две чесъна, лука, моркова, червения пипер, брашното). Долива се около 0,5 л топла вода и се пущат вътре нарязаните пушени кокали. Нека се поварят малко - не повече от 20-а минути. Добавя се нарязания домат и се сипва съдържанието на буркана сварен фасул.


  Слагат се и подправките и нека се поварят още 5-6 минути. 

 Бързо, лесно и вкусно.
 Готвя го в мултикукъра и дори става още по-лесно.

 За около 3,50 лв готова вечеря почти за 4-ма. 

 Да не говоря колко е вкусно.
П.П. С тази публикация започвам нещо от сорта на "бързи рецепти", когато с готови продукти може да се сготви нещо много бързо в рамките на 15-20 мин. и при това много евтино и изгодно.