неделя, 7 август 2016 г.

Патешки (гъши) дроб с пастис





























 Става дума за един по-различен начин да се приготви патешки (гъши) дроб, който пробвах на два пъти и определено ми хареса.
 Дробът се реже на филийки докато още е леко замразен - това е най-удачният и лесният начин за рязането му. Нарязаните филийки се слагат в подходяща съдина, леко се осоляват и опиперяват (желателно с бял пипер) и заливат с 2-3 с.л. пастис. Нека си постои така, докато се отпусне съвсем.
(Е Пастисът е френско анасоново питие почти, но не съвсем като нашата мастика).
Тиган с незалепващо покритие се загрява и в него се пущат парчетата дроб, личват се още една две с.л. пастис и от двете страни се запържва до лека промяна на цвета (не повече от по 2-3 мин.).
В същата мазнина в тигана може да се пуснат плочки кашкавал и да се запържат и те до зачервяване.
Не знам кое ми харесва повече, ако съм честен...
Наздраве!