четвъртък, 4 август 2016 г.

Кюфтета от пуешко с картофи


























Кюфтетата са нещо универсално за хапване - в общи линии стават бързо и спасяват положението доста често - за бързо хапване или за посрещане на непретенциозни изненадващи гости.
Този път искам да споделя едни много, ама много здравословни пуешки кюфтета с картофи... Правят се лесно и резултатът е перфектен.

Необходими са за две порции - 7-8 кюфтета, около 350 грама пуешко, два средни картофа, сол и черен пипер на вкус, 1/2 ч.л. индийско орехче, 1 ч.л. риган, перата на 3-4 стръка пресен лук или 1/2 главичка лук, нарязан на ситно.Опция - 1 с.л. кисело мляко, в което се загасява 1 ч.л. сода. По желание носят и магданоз...

Изпълнението, както в повечето неща, които показвам е повече от лесно и елементарно.
Първо за пуешкото - винаги ползвам изрезки от пуешките бутчета, които обезкостявам. Тези изрезки просто се накълцват на ситно с ножа и не е необходимо да се връткаме, да правим пуешка кайма и т.н. За несръчните с ножа, може пуешкото да се смели в блендера и пак да стане.
Картофите се обелват и настъргват на ситно ренде.Леко се оцеждат. Смесват се в подходяща купа с месото и подправките.





От получената "кайма" се оформят кюфтета с желаната големина.

Слагат се за 30-а минути в хладилника - нека си поемат ароматите. 









Пържат се в тясна касерола с повечко олио - поне да стига до средата на кюфтета.
Това им е трика на пърженето.

Вторият трик е да се пържат на по-ниска температура. След като олиото е загряло силата на котлона се намаля горе долу наполовина.








Изпържените до хубаво зачервяване кюфтета се слагат върху домакинска хартия - да поеме излишната им мазнина. 










Готовите кюфтета се поднасят с подходяща салата.
Е, към моите - имаше и една пуешка пържола.

Дзверски вкусни, здравословни, евтини ...

И издържащи на доста хубаво питие.

Наздраве!