четвъртък, 11 август 2016 г.

"Специални" картофени кюфтета


 Тези фантастични картофени кюфтета ми се получиха съвсем случайно, но изобщо не съжалявам за експеримента.
 Докато правих пържените си тиквички "изненада", ми остана голямо количество от плънката - намачкани тиквички, сирене и кашкавал с яйце, на които добавих 4 сварени средни картофа, малко подправки и т.н. и направих невероятни специални картофени кюфтета.
 Сега ще дам  необходимите продукти за 12-14 броя (които са достатъчни за 4-ма човека) - в зависимост от големината:
 1/2 тиквичка, средна, настъргана и намачкана (като течността й се отцежда)
 100 грама сирене натрошено
   50 грама кашкавал настърган на ситно
    4 средни картофа, сварени и намачкани добре
    2 яйца
    сол и черен пипер на вкус
    1 с.л. пресен и нарязан на ситно копър (или 1 ч.л. сушен)
    1 ч.л. риган, щипка индийско орехче
При необходимост и малко брашно. Разбира се и доста олио за пържене ...
Изпълнението е простичко:




 Всички продукти и подправки се смесват в подходяща купа като добре се намачкват.
  Трябва да се получи гъста и леко лепкава маса.
  При нужда може да се добави малко брашно. Опитва се на вкус и при необходимост се добавя сол (все пак въпрос на вкус). 





 В тясна касерола се загряват поне три пръста олио - да стига малко повече от средата на кюфтето.

 С добре намазнени ръце се оформят кюфтета и се пържат до хубаво зачервяване от двете страни.
 След като олиото е загряло, е препоръчително да се намали силата на котлона от максимална с 1/3-та .

Изпържените кюфтета се слагат върху кухненска хартия да поеме излишната мазнина.
Не е необходимо да се овалват преди пърженето в брашно и т.н. - достатъчно е да се оформят с намазнените ръце.
Мазнината от пърженето не се замърсява и след прецеждане може да се ползва поне още веднъж - за пържене на тиквички примерно или картофи....







Вече са готови и могат да се сервират.
Впрочем нека поизстинат малко.
Дори като престоят един ден - студени са още по-вкусни.






Сервират се с някаква лятна салата.
От снимката се вижда каква е консистенцията - направо си приличат на истински кюфтета.


Страхотно вкусни!

Заслужава си направията.










Моята порция...

Страхотно мезе в тези жеги, пости и т.н., но си върви с добре изстудено питие - кой каквото си пие...

Наздраве!