понеделник, 26 януари 2015 г.

Месните "филийки" на Батето

Идеята за тази вкуснотия ми дойде като хрумка, докато правих любимата закуска - запържена филийка вътре с яйце, която за нашето семейство е "закуската на Челентано" или "закуската на Шер" (според една известна кулинарка), но за тази закуска друг път.

Сега просто ще Ви покажа един също интересен начин да се поднесе вкусна печена на скарата мръФка.

Нарочно няма да давам пропорции, количества, подправки, просто защото това е идея, а всеки може да си подготви по любимия начин.

Необходими са ни 
-продълговато парче свинско - от врата, от бута или контрафилето, което се нарязва на ивици с дебелина около 1,5 см и дължина около 20 см (или две парчета по 12-15 см), които всеки си ги овкусява както си иска - черен пипер, идея кимион, горчица.
-кайма, овкусена като за скара 

Приготвяне:
от каймата се отделя една част и се оформя като голямо кюфте и се увива отстрани с ивицата месо или двете парчета месо и се пробожда с дървено шишче.
Получава се нещо ей такова:


Хубаво се притиска, за да не се разпадне. 
При необходимост може да се набучи и с още едно шишче, но се справих само с едно.
Пекат се на скарата до готовност


Заедно с тях може да се прекарат през скарата и зеленчуците за гарнитура - парченца праз, тиквички и резени ябълка в случая.

Получиха се невероятни месни филийки на скара ... Айде на питието

П.П. изобщо не ми беше зорно да ги направя, но за името - запецнах - е засега ще е това, а ако ми дойде някаква идея ....