понеделник, 19 януари 2015 г.

Гердан от свински врат



Ха сега де, това всъщност не е рецепта, ами по-скоро начин как да поднесеш едно хубаво свинско вратле, така че на гостите да им се вземе акълчето и да те гледат като истребител и да им хем вкусно хем забавно.


Хубав свински врат, примерно около 1 кг, се нарязва на късчета като за шишчета.
Маринова се в любима марината (всеки си има рецепта за такава) - най-често слагам по 2-3 с.л. соев сос, уорчестър; около 50 мл бърбън; черен пипер и кимион, малко чили сос, 1 с.л. мед, и колкото странно да звучи - 1/4 ч.л. сода.
И го оставям да си се маринова и да си почива в хладилника - от тази вечер за утре вечер.

Отделно от това са необходими две-три тиквички и глава-две лук.
Тиквичките ги избирам да са по-малки, режа на кръгчета, леко осолявам и попарвам с вряла вода за няколко минути и оставям да се оцедят.
Лука режа на едро, осолявам и слагам малко оцет (лимонов сок и т.н.) и нежно посмачквам.
Слагам ги в купа и леко намазнявам.

Вземам една връвка (канап, дебел конец и т.н.) и нанизвам късчетата месо като ги редувам - месо, тиквичка, лук. Сетне се връзва и става един кравай.

На силно загрятата скара се пече до готовност като от време на време се залива с маринатата.

Докато се пече, на бърза на ръка се спрятат няколко пърленки - колкото връФки сме навързали.

Сервира се - отдолу пърленката, отгоре опечената връфка месо. Е може да се сложи и резен домат и нещо друго, но поради липса на такива - сложих резен лимон.



А това си получи заглавието - "гердан от врат",  благодарение на една виртуална приятелка