неделя, 25 юни 2023 г.

Джинджифилово чеснова паста

    

Джинджифилът и чесънът са много полезни със съставките си и допринасят много за засилване на имунната ни система, "борят" се с някои болести, намаляват високия холестирол, подпомагат регулирането на кръвното налягане и какво ли не още. Списъкът от ползите е огромен. Както и всевъзможните здравословни рецепти с тях.
    Комбинацията от джинджифил и чесън е направо уникална по полезните си свойства, на които няма да се спирам.
    Направени като паста, са с широко разпространение в кулинарията - почти редовна съставка в много индийски и китайски ястия. Пастата може да се ползва за мариноване на месо (предимно птиче), за овкусяване дори на салати и т.н.
    Такава паста се продава по магазините, но на доста висока цена и въпреки надписите "био" остава съмнението за съдържанието вътре в бурканчето. Затова най-добрият вариант е да си я направим в къщи.
    Домашната паста се прави невероятно лесно и не излиза изобщо скъпо.
    Необходимите продукти са джинджифил (60%), обелени скилидки чесън (40%), кокосово масло. Не са задължителни, но са препоръчителни - куркума, млян черен пипер и сол, защото подобряват вкуса значително и спомагат за по-дългото съхраняване, което се извършва в хладилник.
    Давам и примерни количества: джинджифил - за предпочитане по-млад и дребен, при това без да се бели - 80 грама; чесън - скилидки - 50 грама; кокосово масло -30 мл, 1 ч.л. куркума, 1/2 ч.л. сол и 1/4 ч.л. черен пипер.
 
  Джинджифилът се измива много добре и без да се бели се нарязва на ситно. Който иска може и да го обели, но това е напълно излишно.

    Чистенето на чесъна отнема най-много време, но имам и лесен начин за беленето му.
    Джинджифилът и чесънът, заедно с  маслото, куркумата, черния пипер и солта се слагат в блендера и пасират до кашеобразно състояние. При липса на блендер смилането може да стане в пасатор, но на почивки, защото пасаторът започва да загрява.
    Ами това е: при сегашните цени на джинджифила 12 лв/кг, чесън 6 лв/кг, едно сериозно бурканче излиза не повече от 2,00 лв, а ти го продават за не по-малко от 10-12 лв.
    Правете смело и се наслеждавайте на една уникална и полезна подправка.
    
П.П. С тази смес може да се бори настинка.
Може да се направи овкусено масло - омекнало масло се размесва с пастата (по собствен вкус) и сетне за печени филийки е идеално за намазване.
При готвене на някакво ястие - дори от нашенските, 1 ч.л. от пастата се слага в тигана да се загрее добре, сетне мазнината и останалите съставки и придава невероятен вкус и аромат на ястието, независимо какво е.

Полезно: При липса на кокосово масло може да се замени със зехтин. 

Правете смело и се наслаждавайте на нещо дзверски вкусно и полезно.

петък, 16 юни 2023 г.

Бързо свинско като "по чирпански" в мултикукъра

 

    Това е един начин за много лесна и бърза направия на свинско по идея на направата за кюфтета по чирпански. Готви се в мултитукър и става наистина много бързо. Може и да се направи в обикновена тенджера, но ще отнеме може би 30-а минути повече.
Необходимите продукти за поне 4 порции: 450-500 грама свинско, нарязано на кубчета; 1 глава лук на ситно, 3-4 скилидки чесън на ситно; по 1 червена и зелена чушка нарязани на кръгчета; 1 голям морков нарязан на жулиени, 2 картофа нарязани на едро; 1 бурканче стерилизирани домашни домати на кубчета; 1/2 ч.л. черен пипер; 1 ч.л. червен пушен пипер; 1 с.л. брашно; 1-2 листчета салвия; 1 клонче мащерка; както и сол на вкус. Мазнината е гъша мас - 3-4 с.л., но това е опция - става и с олио. Трябват и още около 150 мл бульон (зеленчуков-домашен), а ако няма просто топла вода.
Изпълнението е просто елементарно и на мене ми отнема не повече от 15-а минути.
Включвам мултикукъра на програма "пържене" и слагам мазнината. Докато загрява, нарязвам свинското на кубчета - като за една хапка, и ги пущам в купата на мултито. Докато то се запържва, обелвам и нарязвам лука и чесъна и те при месото; 
Веднага след това морковите - бързо белене и рязане на жулиени и те в мултито.
Следват чушките, картофите на едро; 
Червения пипер, лъжицата брашно и останалите подправки. 
Заливам с бульона и бурканчето домати като от програма "пържене" превключвам на програма "задушаване".
Като се действа бързо това всичко това става за 20-а минути. 
Остава само да се изчакат още 25-30 мин. Моето мулти работи на режим като тенджера под налягане и яхнията е готова.
Само изваждам клонката мащера преди сервиране.
Остава да се насладим на изключително вкусната яхния, която толкова прилича на прословутите кюфтета по черпански и е неустоимо вкусна.
Като бонус за тези, които са стигнали до тук, един много полезен съвет:
При почистването на чушките, семенника и дръжката не ги изхвърлям. Просто ги нарязвам на много ситно и слагам да се сушат. За сушенето съм писал много, та няма да се повтарям. При тях понякога добавям и изрезки от някой друг зеленчук.  След като изсъхнат много добре, просто ги смилам в кафемелачката. Страхотна добавка са към супи, яхнии и т.н. Просто се слага по малко и остава да се наслаждаваш на аромата ...
П.П. правих и един вариант, в който добавих и по няколко кубчета нарязах патлаждан и тиквичка и си стана една истинска лятна зеленчукова яхния със свинско.
Пробвайте и няма да съжалите. НАЗДРАВЕ!

Сироп от бял бъз

 

 Изобщо нянам намерение да обяснявам що е това бял бъз (бъзак, свирчовщина и т.н.), нито пък за ползите от него за здравето. Толкова много има изписано, че не се налага да обяснявам каквото и да е.


В интернета има направо стотици публикации как се прави сиропа. Много от тях са с варене, доста са без варене. Като най-разпространеният начин за направа е по Петър Димков - без варене.
Общото между почти всички направии е огромното количество захар, което се слага в сиропа. В някои рецепти количеството на захар е почти 5/6 от водата, която се слага. Примерно на 2,5 л вода - 2 кг захар.
За мене такова количество захар е направо убийствено - всички ползи от сиропа направо се убиват.
Поради тази причина си имам мой собствен вариант, който съвсем накратко възнамерявам да споделя.
Количеството сироп, което ще се получи зависи от наличното количество бъз.
В моя случай разполагах с 40-стръкчета и това ще бъде ориентирът за направията.
Първо цветовете трябва да се измият добре като се сложат в голяма цедка или гевгир.
След измиването се слагат в подходяща съдина - желателно е тенджера от инокс (не пластмасова съдина). Заливат се с 3,00 литра филтрирана чешмяна вода. Най-добре е изворна, ама де я нея?! Не препоръчвам минерална вода.
2 лимона се накисват с купа с вода с по 1 ч.л. сол и сода бикарбонат и сетне се измиват с топла вода.
Лимоните се нарязват на кубчета с кората и се слагат при бъза, а от горе се слага чиния да ги притиска да не изплуват.
Тенджерата заминава на хладно поне за  24 часа, че и малко повече. В тези жеги е най-добре - в хладилника.
Следва прецеждане през сито, изстискване на на цветовете и лимона.
Задължително получената течност филтрирам през кухненска хартия.
Полученият сироп прехвърлям в тенджерата и съвсем леко го загрявам - колкото спокойно да си държа пръста в него.
Загряването е необходимо, защото в леко топлата течност медът ще се разтвори много по-лесно отколкото в студената.
Започвам да слагам мед и да разбърквам. На това количество сложих точно един буркан мед.
Сиропа пълня в подходящи бутилки с винт и стерилизирам за 7-10 минути от момента на завирането.
Така полученият сироп сетне може да се разрежда (примерно с газирана вода), да му се добавя още мед за сладост и още прясно изцеден лимонов сок,да се слагат добавки по вкус и т.н.

Убеден съм, че по този начин сиропът запазва полезните си свойства и най-важното липсва "бялата смърт" в него.
Може би ще попитате защо слагам мед още при приготвянето, след като може да се стерилизира и така и сетне да му се слага мед? Ами на мен ми горчи и предпочитам предварително леко да го подсладя.
Възможно е да се ползва и друг подсладител - стевиа, кленов сироп, петмез от фурми и т.н., но предпочитам мед.
За финал - на 40-на стръка бъз, 3 л вода, 2 лимона, 1 буркан мед.
От това количество се получават малко по-малко от 3 л сироп.
Все още се намира бял бъз, пробвайте!