вторник, 15 март 2022 г.

Палачинки с телешки мозък

 

         Субпродуктите у нас са много подценени, за да не кажа отричани неистово без всякакво основание и с някакви безумни аргументи.
    Нямам за цел да пиша колко полезни минерали, витамини и др.п. съдържат.
    Няма и да пиша, че субпродуктите са били наричани петата част на животното и че са били основно храна за бедните.
    Народонаселението в миналото е хапвало месо само по празници и по особени случаи, но нищо от животинчето не се е изхвърляло и е влизало в употреба. Тука мога да говоря много за пастите в Италия, за хаша в Кавказ, за бахура или кървавицата (биля и много популярна във Франция и Испания) и какво ли не още...
    Модерна Европа е изхвърлила от магазините си дроб, мозък, черва и т.н. т.н. 
    Ние като по вярващи в Папата изхвърлихме почти всички субпродукти. Сред тях и мозъка било той да е свински, агнеЩи или телешки. 
    Да намериш мозък в месарница е все едно да удариш 5-ца от Тотото. Този път ударих направо 5+, защото имаше повечко и купих няколко пакета.
    
Как панирам телешки мозък съм писал в блога. Този път по същия начин с тази разлика, че след изкисването и нарязването го заливах на два три пъти с вряла вода за кратко - по 10-а минути. И сместа за паниране я забърках с пълнозърнесто брашно и без куркума. Затова на снимката изглежда такова особено - почти като боза.
След изпържването на късчетата мозък установих, че ми е останала още от панировката и при това с късчета мозък в нея.
Няма да се изхвърля я ...Добавих в нея още едно яйце, 2-3 с.л. пълнозърнесто брашно и около 60-70 ситно нарязан мозък. 
Целях да постигна малко по-гъста консистенция от тази за палачинки.
Е, сетне е пределно ясно. Печене в силно загрят тиган, но като се ома предвид, че пълнозърнестото брашно не е идеалното за палачинки, просто ги правих по-малки - по около 15-18 см в диаметър.
След опичането от двете страни - намазване с масло.
Не мога да опиша каква дзверска вкуснотия станаха. 
Естествено, не си вървят със сладко или мед, а само със соленко.
Навих си ги на рулца, обилно намазани с домашното ми крема сирене
Признавам си без бой, не са много много подходящи за закуска, а по-скоро са като мезе към едно хубаво питие - дали биричка или розе, кой каквото харесва.
Впрочем не са и за тези, които не харесват субпродукти - особено мозък. Но останалите могат да пробват и няма да съжалят.
И последно, за предпочитане е да се направят с обикновено брашно, а не пълнозърнесто.

петък, 11 март 2022 г.

Здравословни кюфтенца от извара с овесени ядки

 


 Нещо в последно време се "отворих" на здравословни неща.  Не е в мой стил, но от време на време трябва да се прави и нещо не месно.
    
Правят се много лесно като са необходими минимум продукти: 1 яйце, 2-3 с.л. кисело мляко; около 400 грама извара и овесени ядки. За тях количеството е относително, при мене отидоха 6 с.л.
Правих ги с нормалните овесени ядки, но не е удачно - за предпочитане е да се ползват фините или ако са обикновени, предварително да се смелят.
Яйцето и киселото мляко се разбиват и в тази смес се накисват за 15-а минути овесените ядки. След това се омесват с изварата. Трябва да се получи гъста консистенция, която да държи форма. Затова при нужда може да се добавят още малко ядки.
Подправят се с черен пипер. Вместо да режа лук, сложих 1 ч.л. сушен лук на гранули и 1/2 ч.л. чесън. Соли се само при нужда - зависи от изварата.

За пърженето е ясно:
оформят се като кюфтета с леко намазнени ръце.
Пържат се до леко покафеняване и се вадят върху кухненска хартия.
Поднасят се с млечно чеснов сос.
По-вкусни са даже изстинали.

Бележка: правих ги с нормални овесени ядки и затова станаха леко ронливи и някак си леко сухи. 

Пробвайте и няма да съжалите.

понеделник, 7 март 2022 г.

Здравословни бисквитки от две съставки и със салеп

 


    Наистина не се шегувам - това са невероятно здравословни бисквитки само от две съставки. Няма брашно, захар, яйца, масло и каквото и да е.
    Подготовката им отнема буквално три минути и се пекат за 15-а. Мога да кажа, че точно за 20-а минути имате налични вкусни и най-важното много здравослвни бисквитки.
За да не Ви мъча повече, преминавам към направията им:
Фурната се включва да загрява на 170С.
В подходяща купа се слагат два обелени и нарязани банана. Добавят се  първоначално 6-7 с.л. овесени ядки и с пасатора се разбива до гладкост. След това се добавят още овесени ядки и пак се разбива. Целта е да се получи гъста маса, която да държи форма.
В случая при мене отидоха 11 с.л. овесени ядки.
Тука е момента да се сложи или ванилия или канела за малко аромат, но заложих на 1 ч.л. салеп. 
Салепът е страшно ароматен и приятен. По-късно ще обясня какво представлява.
Тавата се застила с хартия за печене и с лъжичка или с формичка се оформят бисквитки, които леко се притискат.
Пекат се точно 15 минути в предварително загрятата фурна.
След изключването й, вратичката леко се открехва и се оставят да изстиват в нея.
От посоченото количество излезнаха цели 16 броя бисквитки.
Стават леко хрупкави и мекички отвътре.
Без бой си признавам, че се усеща вкусът на банана малко повечко.

Това е само базова рецепта. Овесените ядки могат да бъдат заменени с кокосови стърготини или пък с брашно от рожков. Бананите могат да се заменят със сладки ябълки или с круша.

По принцип за овкусяването им би трябвало да се ползва ванилия или канела или добавка на малко джинджифил на прах - на когото каквото му харесва. За цитрусов вкус може да се добави и настъргана кора от лимон (прясна или сушена).

Съхраняват се в затворена кутия, защото ако се оставят на открито за 2-3 изсъхват доста.

За финал нека да обясня какво е салепът:
Това е смес от "брашно", получено от смилането на изсушена грудка от орхидея, с добавка на млян джинджифил и ванилия. Често му добавят и захар за подсладител и сухо мляко. В Турция, е най-общо в Ориента, се ползва като напитка с прясно мляко, или за добавяне  в кафе (по-рядко), или за направа на десерти. 

Пробвайте да направите тези бисквитки и вероятно няма да Ви е последен път.