неделя, 27 юни 2021 г.

МЕД ОТ СМОКИНОВИ ЛИСТА

 


     Не, определено не се шегувам - тука наистина става дума за мед и за смокинови листа.
    В блога ми има две рецепти с листа от смокиня - за сок от смокинови листа и за "фалшиво" смокиново сладко.
    Нямам и намерение да пиша за многото ползи от смокинята и смокиновите листа и че са направо едно чудодейно природно лекарство - всеки може да прочете за тях из интернет.
    Всяка година си правя сок от смокинови листа - никак не е трудно да се направи, но ... Има едно голямо ",НО..." - огромното количество захар. Стандартната рецепта е на един литър течност - цяло едно кило захар. За мен това си е направо отровна концентрация. Па и не напразно наричат захарта "сладката бяла смърт", а и определено мисля, че голямото количество захар направо "убива"  ползите от смокиновите листа.
    Поради тази причина и някои други се замислих доста как да направя така, че сокът да стане максимално полезен. 
    Та така де и да си дойдем на думата и да споделя какво направих и то в два варианта:
    
Вариант 1:
30-а смокинови листа добре се измиват, слагат в подходяща съдина, заливат с 1 л вода, добавя се един наразян на 4-ри лимон и се вари приблизително час. Оставя се да поизстине и добре се изцежда с ръце. Отделеният сироп се прецежда и връща в тенджерата и се вари на слаб огън още около час - докато се редуцира на 1/3. Оставя се да изстине до около 45 градуса и в него започва да се добавя мед (предпочитам медът да е захаросан) и да се разбърква до пълното разтапяне на меда.
Количеството на меда зависи от вкуса и сладостта, която се търси, но в случая пое точно един буркан мед.
Сетне се пълни в бурканчета или шишета.
Вариант 2:
Същата процедура по варенето, но когато листата омекнат се пасират леко с пасатора.
След изцеждането и прецеждането през цедка, в процеса на варенето се добавя 1 пълна с.л. пектин и пак се вари до редуциране на течността на 1/3. 
Следва процедурата с разтапянето на меда в сиропа и затварянето в подходящи съдинки.
В този случай се получи доста гъста консистенция - като на меда и може да се може върху филия.
Замислям се да направя още една партида като при пълненето в бурканчетата дбавя и орехови ядки.
Двата вида се различават ясно на снимката - вляво с леко пасираните листа, а вдясно - само прецедените.
В действителност това си е мед, съвсем леко разреден в едини случай, а в другия и с неговата консистенция, но с вкуса на смокините и с всичките им ползи.
Обяснявам и защото трябва да се изчака концентрираният сироп да поизстине до 40-45 С. Ами простичко е - при нагряване над 60С или малко повече натуралният мед губи полезните си качества и се разлага на някакви захари.
Така че това си е направо чист натурален мед с ползите от смокиновите листа.
Може да се разрежда на сироп, може да се слага в чая, може да се хапва като мед с лъжичката и т.н.

Пробвайте, става лесно, а за вкуса може и да не се съмнявате.



        

четвъртък, 14 януари 2021 г.

Панирани картофени кюфтета


    Това са едни много лесни за направия "панирани" картофени кюфтета, които стават много лесно, невероятно вкусни са и имат едно ценово предимство - направо са си без пари. Аха, и още едно предимство - просто направо си нямат рецепта и могат да се направят и от най-неизкушения в готвенето ерген ...
Започвам с едни съвсем ориентировъчни количества - примерно едно кило картофи и 2-3 моркова се обелват и сваряват в леко подсолена вода, която просто трябва да ги покрива. Излишно е да казвам при сваряването трябва да са нарязани на кубчета.  След сваряването се прецеждат и в подходяща купа се смачкват на пюре с оная джаджа за мачкане на картофи. Добавя се едно яйце и поне 400 грама извара (по-здравословна е от сиренето), овкусява се с сол на вкус, черен пипер, щипка млян розмарин и риган. В случая ползвам моята гурме сол и направо не иска добавка на каквото и да е друго.
С намазнени ръце се оформят кюфтета с желана големина - поне аз ги правя като нормални кюфтета по 100-а грама всяко.
Нареждат се в тавичка върху домакинска хартия - ще им "дръпне" малко от водата в тях.
Докато кюфтета "дърпат" в друга купа се разбива едно яйце с няколко супени лъжици брашно, идея бакпулвер, щипка сол и малко кисело мляко. Трябва да се получи много гъста каша, която просто да държи форма.
В това време фурната се загрява на 180С, тавичка се застила с хартия за печене и всяко едно кюфте буквално се омазва с тестяната смес и нарежда в тавичката. Ако остане от сместа, с лъжичка се спива по-малко върху всяко кюфте.
Пекат се до хубаво зачервяване и след като изстинат малко се сервират.
За гарнитура доматена салатка, допълнително млечно-чесново сосче и т.н.
При наличие на повечко възможности в тестото може да се настържат 100-а грама кашкавалче ...
Кюфтета стават страхотни - почти няма мазнини в тях.
В интерес на истината се получават поне 13-15 кюфтета на цена не повече от 4,50 лв.
Имам си една забележка - за следващия път ще задуша (сотирам) и една глава стар лук и ще го смеся с картофите и изварата.
Стават невероятно вкусни (не казвам Дзверски, защото нЕма месО вътре, ама нейсе - който иска може да замени изварата с кайма и ще станат кюфтета трИпач).
Пробвайте и няма да съжалите!
За моя изненада се оказаха, че могат да бъдат и много добро мезе към по-леко питие ... 
И затова НАЗДРАВЕ!

вторник, 12 януари 2021 г.

ГЮВЕЧ с пушени кокали и зеленчуци


    Това ми е поредното невероятно вкусно - по дзверски, и при това от бюджетно по-бюджетно. В тези трудни финансови времена (да не обяснявам за какво става дума, всеки си знае ...)1 взех да търся възможно най-евтините варианти, да се сгитви нещо нещо много вкусно и при това с най-малко разходи ...    
На нашия пазар има един месарски магазин (няма да им правя реклама с името), но в него продават пушени кости от гръбнака по 1,99 лв за кило (според ЗетЯ - в София са по 6,00 лв), имат и свински крачета по 1,99 лв, кости за готвене - по 1,80 лв и т.н.. Та миналия ден купих 2 кила от тези кости за 4, 00 лв.
Един кокъл "обрах" и изкарах една огромна чиния с невероятно вкусно пушено месо от кокалите и го комбинарах за мезе заедно с моята хасковска наденица, за която вече съм писал в блога.
Отделих от останалата част половината за готвене с грах, а това реших да го направя по най-лесния и здравословен начин на гювеч...
Значи "гювеч" е самата съдина и ястието, сгитвено в нея е "гювеч" ...
Та необходими продукти за поне 6 порции: 1 кило пушени кокали, 4-5 картофа, 2-3 глави лук, 1/2 стрък праз, 2 капии - червена и зелена, 3-4 моркова, 2-3 скилидки чесън, 2 големи обелени домата, 1 голям патладжан, 2 тиквички... носи и някоя друга гъбка, но "предпенсионно" - нямаше ... 1/2 ч.ч. червено вино, 1 с.л. брашно, сол, черен пипер, джожен, риган - на вкус ... 50-100 грама сланина, нарязана на ситно. Впрочем носи и други зеленчуци ...
На дъното в големия гювеч се слагат пушените кокали ... В голяма тава се нарязват всички останали зеленчуци на кубчета... Осоляват се на вкус, опиперяват се, личва се виното, добавят се подправките - риган, джоджен ... Всичко заедно с лъжичката брашно  се омесва на ръка и се пълни в гювеча. Най-отгоре се нареждат ситно нарязаните късчета сланина и се добавя 1-2 с.л. гъша мас (може обикновена мас или олио).
Гювечът се "затваря" с парче хартия за печене или алуминиево фолио и с капака му и заминава във фурната на 180С поне за 4 часа.
Колкото и да е "захлупен" гювеча, колкото и да е затворена фурната, от нас се иска само някакво адско търпение да понесем невероятния аромат от там към дори и не дотам нечуствителните ни нослета ...
Няма да правя сметка колко излиза този гювеч - 2 лв за кокали  и около 4 лв за всичко останало ... Порциите са около 8. Така че имаме невероятен гювеч за почти без пари и дори при гости можем да се "отсрамим".
Пробвайте и няма да съжалите.
НАЗДРАВЕ!