вторник, 7 юли 2020 г.

УНИКАЛНО КРЕХКО СВИНСКО ПЕЧЕНО



        За пореден път не очаквайте рецепта - това просто е една идея и малко странна технология за окрехкотяване на месото преди печене без значение дали ще във фурната или на скарата.
    Преди много години бях чел за едно състезание по направа на крехки шашлъци в Кавказ. Спечелил един човечец, който обясняваб, че нищо не им правил на мръФките - само ги бил киснал 24 часа в леко подсолена изворна вода. Така и не му повярвали. Само че вариантът съм го пробвал и трябва да си призная, че месото става просто уникално.    
    Другият уникален метод за "мариноване" и окрехкотяване на месото е изкисване в кисело мляко. Дядо цял живот е бил овчар и изобщо не готвеше - манджата можеше да стои в тенджерата на печката и ако не се сипнеше, щеше да си стои гладен цял ден.Само казваше, че печеното "по овчарски" - демек в кисело мляко е найвкусното нещо на света. А Баба, много често нарязваше месото, леко го осоляваше и в тавата заедно с кисело мляко и 2-3 с.л. олио. Сетне във фурната на печката с дърва. Олизвал съм тавата. Това преди 50+ години. Та в случая - около кило свенски бут, нарязано на парчета по около 50-70 грама и сложено в голяма купа, ръснато с 1 ч.л. църно пиперче, 1 ч.л. солчица и объркано с кофичка кисело мляко. И в хладилника да си отдъхва за цели 24 часа.
Следва процедура по измиване от млякото. Ръсване с 1-2 ч.л. царевично нишесте, още 1 ч.л. сол, 50 мл водка,2-3 с.л. олио и прехвърляне в плик за печене с добавка на 1 к.ч. водичка. Пече се на 220С за около 40 мин. като след 25-та минута торбичката се обръща. След 40-тата минута торбичката се рязва и вади и месото със соса остава в тавичката и се дозапича за още 5-6 минути на 200С с вентилатор - колкото да хване лек летен загар. Точно в този момент се слагат и 2-3 скилидки чесън нарязан на ситно и 1-2 с.л. лимонов сок. Месцето става мозък - невероятно крехко и вкусно.  Не е необходимо дори да се дъвче - просто се топи в устатата, а вкусът е Дзверски.
Пробвайте и ще се убедите, че друго месо няма да Ви хареса така и да не забравя НАЗДРАВЕ!

събота, 4 юли 2020 г.

Пълнозърнест хляб



        По принцип най си харесвам хляба от бяло брашно - пухкав и бухнал и неустоимо вкусен. 
Преди врем открих това брашно и много ми хареса на външен вид, та взех, че си купих цели 5 пакета. То добре ги купих, ма и трябва да се оползотворят. И започнах да правя пълнозърнест хляб изцяло по рецепта на Чедото. До сега все правех от такова брашно, но смесено с бяло в различни съотношения.                                                                Но по рецептата на Чедото заложих изцяло на пълнозърнестото брашно. Всичко е толкова просто, че просто не е истина: 300 грама пълнозърнесто брашно, 1 ч.л. суха мая, 1 ч.л. сол и 1 1/2  ч.л. захар. Смесват се сухите съставки и се размесват с около 175 до 200 мл марна (на стайна температура) вода и 2 с.л. зехтин. Полученото тесто се оставя да втасва на топло, покрито с мокра кърпа.                                 След като бухне, се оформя като хлебче или може да се сложи в кексова форма, покрита с хартия за печене и се оставя още веднъж да бухне за 30-а минути. Преди да се сложи във фурната, хлебчето се резва на три четири места леко напречно или под диагонал с остър нож и ръсва с малко брашънце.
Пече се на 190С с вентилатор за около 30 минути като във фурната е желателно  да се сложи и тавичка с топла вода на дъното на фурната.                        Така получава хлебчето твърда коричка и мека вътрешност - Става разкошно и може да се сервира с масълце и хубаво сиренце.   Дори и да се пекне на тостера пак става.                                                                                Правете смело. Става невероятно хлебче.

П.П.
Вдясно е хлябчето направено по същите пропорции, но само от бяло брашно. Разликата е очевАдна - бухна невероятно и стана пухкаво.

петък, 3 юли 2020 г.

Печено Петровско пиле




        За Петровден по стара традиция се пече петель ама като го нямаш под ръка, търсиш хубаво голямо пиле (в никакъв случай бройлер, че това не е пиле ...). В кварталния ни магазин продават едни такива пилета средно по 2 кг и то на цена 5,90 лв килото. Не знам дали са петли, на са качествени и като се има предвид, че пилеЩо не ям, а това ми хареса, значи ги бива.
        От тук нататък казвам на когото не му интересно, да не чете, защото възнамерявам да издам един два секрета:
        Продължавам с един кратък виц:

        -Бабо, вярно ли е, че пилешката супа е много полезна при разни болести?
          -Да, Чедо.
          -Ама защо, Бабо?
          -Ами защото пилетата са пълни с антибиотици...

            Не само че са пълни с антибиотици, ами са натъпкани и с хормони. На времето (преди дИмокрацията) гледахме бройлери и горе долу за 70 дни ставаха около кило и половина. Сега за 40 дни стават около кило и половина. Хормони, антибиотици и  т.н. 
         Единият начин за изчистване на пилешкото е след накисване в няколко води и смяната им - поне три - четири пъти за по 20-30 мин.
            Най-сигурният и проверен лично от мен начин е след като бройлерчето се нареже и се пусне да се вари в тенджера с вода и ха ха преди да заври (всеки знае този момент) е във водата да се сипне 1 ч.л. лимонтузу. Появява се една странна пяна, която трябва да се изгребе с решетъчната лъжица. Сетне да се смени водата и може да се мисли, че е пилешока поне малко е "изчистен" от вредни "емисии" ...
            Та да се върна на моето Петровско пиле. Хубаво измиване и накисване в голяма тенджера с чиста вода за около 30-а минути, след което се сменя и отново 30-а мин. чакане.
            В това време в тенджера се слагат поне 2 л вода с 2-3 с.л. сол (въпрос на предпочитание),1 ч.л. черен пипер, 1-2 дафинови листа, 1-2 карамфилчета, 5-6 зърна бахар,10-а зърна черен пипер, носи и други подправки на вкус ... Възварява се и след изстиването пилешока се бухва вътре в тенджерата (след предишните изкисвания) и се оставя да си се успокоява там за около поне два часа. След това се нанизва на шиша, намазва се с разтопено масло с малко сол и идея червено пиперче.
Така овкусеното Дзверче се пече на халогенния грил - първоначално на макс за 30 мин. и сетне за два часа на слабата степен. Тъй като Дзверът се оказа голям, се наложи да му се отрежат крилата и трътката. По време на печенето, той си се върти и периодично с четка се маже с разтворени в купа - 1-2 с.л. соев сос, 2-3 с.л. мед, 1 ч.л. дижонска горчица, 1 с.л. масло и горе долу каф. чашка вода.                                                                        Оно си се върти, сещаш се за него и го намазваш ... Готовността е ясна: хубава зачервена коричка, хрупкава... Като го боцнеш, протича светла течност ...                                Знам, че не всеки има такъво уредче - оно е купувано преди 1989 год. (и все още върши идеална работа - СССР материална техническа част-  и танк не може да го прегази). Зат~ва печенето, може да стане в тавичка под фолио или в плик за печене.
Получава се невероятно хрупкава кожичка, меко и пухкаво, сочно месце ...                                     Правете смело... Става Дзерска вкуснотия... А ако артиса, има поне десет варианта за допълнителна направия.                                                                               Правете смело и НАЗДРАВЕ!