четвъртък, 2 юли 2020 г.

Пиле "фрикасе", ама различно



    За да не получавам критики, започвам с това, че много добре знам какво е това "фрикасе" и как се прави. Има си класически рецепти, които просто трябва да се спазват, но винаги можеш и да ги ползваш за база и да изпромивизираш нещо и да стане нещо невероятно вкусно.
    Случаят е точно такъв:    
За Петровден опекох едно огромно пиле, което стана фантастично дзверски вкусно. Двама човека се борихме с него, но остана толкова много, че ... От бялото месо, реших да направя любимото пиле фрикасе, а останалото - каквото ми дойде на ум през следващите дни, че има до края на седмицата, май. Да ама пиле фрикасе не се прави от печено, а от варено пиле ... След като е така, започваме с импровизацията:           Пилешкото месо - около 400 гр., се накъсва на парчета с произволна големина и се оставя да си почива. Една глава лук и 2-3 скилидки чесън се нарязват възможно на най-ситно, 2 моркова - също. В тенджерата се слагат около 30-а грама масло и 1 с.л. олио и като загреят се добавят лука, чесъна и след няколко минути морковите - да се задушават. В това време се разбиват 1 ч.ч. готварска сметана (толкова имах в наличност) и 1 ч.ч. кисело мляко, заедно с три жълтъка, щипка сол и сокът поне на 1/2 лимон.
   В задушения лук се кавърдисват 3 с.л. брашно и се налива сметано-яйчната смес. Като "клокне", се добавя и месото, наръсва с черен пипер и силата котлона с намаля на половина. Нека си покъкри така около 20-25 минути. Ако много се сгъсти, трябва да се разреди с малко прясно мляко или вряла вода, тъй като след изстиване се сгъстява още. 
  Накрая се наръсва със ситно нарязан магданоз - така го харесвам. 
   Става още по-вкусно като след сипването сметаново-яйчената смес се наръси с настърганат кора на поне 1/2 лимон.
    Впрочем, става невероятно вкусно ястие тип "фрикасе", ама и никой не е казал, че трябва да спазваме правилата едно към едно.
    Пробвайте, лесно е - може да се оползотвори изостаналото от вчера пилешко месо и да не забравя НАЗДРАВЕ!

сряда, 1 юли 2020 г.

Гъши дроб с шери (черешов ликьор) и задушени охлюви



 Гъшият дроб е на особена почит у нас. Ако нещо за ядене може да бъде наречено "любимо", то той ее точно в тази графа на любимите. Толкова много варианти съм пробвал на приготвяне на гъшия дроб, че една публикация в повече няма да навреди. Обяснявал съм и как правилно трябва да се подготви и почисти гъшия дроб преди приготвяне.
  В интерес на истината, щях съвсем накратко да кажа как е направен, но точно този дроб си е история и заслужава да бъде разказана:
   ФБ преди време ми припомни една рецепта за гъши дроб и се "пооревах", че ще чакам юлското увеличение на пенсията, че да си купя 200 грама (при тези на дроба горе долу толкова или малко повечко ще да е увеличението). Та приятел от ФБ - Юли В. ме поддерти, че ще ми прати по Еконт 2 кг и то напълно на прилична (бих казал даже скромна) цена и естествено изпълни обещанието си. Няма да обяснявам с какво удоволствие посрещнах пратката и то почти все още замразена. 
   Дробът надмина всякаквите ми очаквания и реших да си поглезим душите.
Стъпките за почистване и подготовка съм ги описвал и няма да се повтарям. За направата на дроба заложих на един различен за нас начин - върху грил тигана, застлан с хартия за печене. След хубавото загряване на тигана се слага дроба - за няколко минутки получава характерните "резки" от печенето и се залива с 30-40 мл шери (черешов ликьор - вижда се на снимката), леко се осолява и се обръща на другата страна. Като пак се осолява съвсем леко. Пече се до изпаряване на алкохола и да остане на мазнина.                                   Знам си, че остане на мазнина и предварително си бях извадил от фризера едно пакетче със сварени почистени охлюви и го бях оставил да се поразмрази. Та охлювчетата и те минаха през мазнинката с малко солчица и църно пиперче.                                               Две филийки бидоха препечени  и намазани с чесново масло като послужиха за канапе на охлювчетата. За сервирането и дроба и охлювчетата бяха леко ръснати с настъргано с едно червено сирене с халапеньо.                                                                                                  То и май дотук трябва да спре историята, че иначе на всичко е ясно каква Дзверска вкуснотия имаше в чинията и как си вървеше с хубавото питие. А за охлювите просто нямам думи - върховни дзерски просто.                                                                                               Да Ви е сладко, ако пробвате и НАЗДРАВЕ!

понеделник, 29 юни 2020 г.

Едни различни кюфтета



   За кюфтетата или само суперлативи, или пълно мълчание ... с пълна уста. Толкова рецепти за кюфтета има в блога ми, че не е истина. Ама съвсем е истина, че и експериментите с кюфтетата са безкрайни ... Без бой си признавам, че това са най-уникалните кюфтета (засега, де), които съм правил ...
  Та да не се разводнявам: кюфтетата са направени с т. нар. ми пенсионерска кайма, за която съм писал, но в случая смлени свински гърди със свински сърца в съотношение 70:30 %. 
На 500 грама кайма (по толкова я съхранявам във фризера), един среден настърган картоф, половин морков и една средна глава лук. И изненадата - един голям розов домат, настърган и отцеден през цедката. Другата добавка - от моята си универсална подправка за месо и кайма - 1 с.л.
Следващото- царевичен грис 2 с.л. (или повече - зависи от консистенцията); 1 ч.л.л. кисело мляко с 1 ч.л. сода. Всичко се омесва за няколко минути - целта е да се получи подходяща за кюфтета консистенция. Оформят се кюфтета- поне 100-а пити съм писал, че ползвам изрязана кутийка за доматено пюре - 75 гр. и се получават еднакви и равни кюфтета. Оставят се да се починат 10-15 минути.
В последно време ползвам за пърженето хартия за печене, с която застилам дъното на тигана, наливам олиото и след загряването пържа кюфтетата- от двете страни - до готовност. Изпържените кюфтета се прехвърлят в тенджера с капак, отгоре им се изцежда сока на един лимон, налива се 1/2 ч.ч. бяло вино и тенджерата се слага върху котлона - до изпаряване на течността.
Стават уникално вкусни и пухкави кюфтета. А в същата мазнина се изпържват за гарнитура картофки и нарязани на жулиени моркови. Уникално - просто Дзврески вкусни кюфтета и гарнитура. НАЗДРАВЕ!