неделя, 5 април 2020 г.

Банички или гюзлеми на тиган


  Не обичам да публикувам неща в блога си дет десетки блогъри са се "проявили" и са открили "топлата вода", но това е нещо различно...
 Видял съм как всички правят банички на тиган и вероятно няма да изненадам никого с моя вариант, но все пак ...
Идеалният вариант е да се ползват оригинални одрински кори (ама оди до Одрин и си купи кило кори за левче ...). 
В момента на нашия пазар има "одрински кори" - дебели и дори запечени на сач.
Та да започвам и да не разводнявам ...
Една такава кора се реже като се оформя парче с размери приблизително 30 на 40 см. Понеже е суха, трябва да овлажни малко: как ли? Ами просто - 2-3 с.л. кисло мляко, 2- с.л. олио, малко водичка (1 -2 с.л.) и едно разбито яйце.
С тази смес се намазва кората с помощта на четка. Така омеква и може да се работи с нея по-лесно.
В друга купа се смесват намачкано с вилица сирене , яйце и мало кисело мляко.
В единия края на намазаната кората се слага от сместа и се нагъва на триъгълен плик.
Е те това няма как да го обясня, но мисля, че всеки знае как да го направи ...
Всяко такова пликче с намазва с помощта на четка с разтопено масло.
Е, бюджетният вариант е с топване на четчицата в олио ...
Взема се тиган с дебело дъно и бух върху котлона да заггрее яко.
Дъното мажем с масло и слагаме баничката. 
Затваряма с капак, а котлонът се намалява с 1/3 от силата му. 
Пече се три-четири минути. Капакът е кондензирал доста водичка, която се оцежда върху баничката и тя се обръща с лопатка. Отново се намаза с масло и се забравя за 3-4-5 минути (зависи от котлона).
Без бой си признавам, като разтопя маслото в него добавям щипка шарена сол ... Ароматът е убийствен.
В тигана могат да се пекат по два броя, иска се само мънинко умение при обръщането.
Впрочем, ако искате да направите лесни и мързеливи гюзлеми , се ползва само сирене за плънката и сгъването е като на пощенски плик.



Вадят се в чиния застлана с домакинска хартия и отново се намазват с овкусеното масло.
Захлупват се с с по-голяма чиния, за да се задушат.

Сетне се нарязват на парчетата и с сервират.

С айран, кафе или кой с каквото обича ...


Такива банички обилно поръсени с домашно сладко са невероятно вкусни - в случая едните бяха с крем мед, а моите с мармалад от пъпеш.

Пробвайте и в никакъв случай няма да съжалите.


Дзверско мезе за разбирачи


 Вече в блога имам няколко публикации на тема касапско мезе, но това е много по-вкусно сякаш, а и начинът на приготвяне е малко по-различен и затова го споделям.
 Както и при другите има само набор продукти, които са необходими, за да се направи, а количествата просто зависят от това колко народ ще замезва ... и колко ще си хапва.
 За 4-ма човека ориентировъчно: 1 глава лук и 3-4 скилидки чесън, нарязани на ситно; 100 грама пушена сланина (или и бекон); 500 грама свинско месо от гърдите; 400 грама свински черен дроб; 100-а грама гъби в случая кладница); няколко сушени манатарки (които се накисват за кратко време в бърбън и нарязват на ситно); една сурова наденичката (около 200 гр.); 
В дълбок тиган се запържва нарязаната на кубчета сланина и като си пусне мазнинката се изважда. Следват нарязаните на кубчета гърди,лука и чесъна и се запържва до хубаво зачервяване на месото, след което се налива вода колкото да го покрие, намаля се силата на котлона и се оставя месото да си къкри около 30-а мин. - до пълно омекване и да остане на мазнина. Връщат се сланинките, пущат се нарязаните парчета сурова наденица и слез като промени цвета си, идва ред на гъбите. Те пущат малко водичка и като остане пак на мазнина се слага лъжичка червен пипер - желателно лютив. Идва ред на дроба, който предварително е бил почистен, нарязан на парченца и изкиснат (в кока кола, прясно мляко или просто вода с малко оцет).
Запържването на дроба продължава съвсем за кратко, буквално 2-3 минути - колкото да промени цвета си. 
Едва в този момент се слага и лъжица брашно, разбърква се, слагат се манатарките както са си с алкохола и се налива  малко водичка.
Течността трябва да е толкова колкото да покрие всичко.
Това е и момента, когато се осолява и опиперява на вкус. Освен сол и черен пипер, може да се добави и малко риган.
Вместо вода може да се ползва бира или бяло вино.
Обикновено слагам и малко доматен сок.
Оставя се да покъкри малко и да се сгъсти до желаното състояние.
Предпочитаме да е малко по-редичко, за да може да се отопява.
Поднася се обилно наръсено с магданоз и добавка на няколко люти чушлета.
Става невероятно мезе - трИпач.
Поднасям си с любимата салатка, наливам си питието и ... нека да спрем до тука.
Правете смело, мезето наистина е Дзверско и НАЗДРАВЕ!

събота, 4 април 2020 г.

Уникално вкусни пържени филийки


 С едни пържени филийки никого не трябва да изненадам - това е най-лесната закуска и най-добрият начин да оползотворим изостанал стар хляб.
 Само че тези филийки са уникални като краен резултат:
Конкретни количества няма да давам - всичко е ориентировъчно. За двама човека може да отидат и 4 и 8 филийки.
В случая говорим за 8 броя, а всеки може да си направи сметката. Важна е идеята.
Една кофичка кисело мляко се разбива с 1 ч.л. сода, щипка сол и поне с три яйца (икономичен вариант)- иначе с 4 броя. Настъргва се малко сирене или кашкавал - около 50 грама. Слагат се и 2-3 с.л. олио в сместа.
Всяка филийка се потапя в сместа, изчаква се малко да поеме от нея и слага в чиния - една до друга, а не една върху друга. Оставят се така 10-а минути и с лъжичка отгоре се слага малко от сместа.
В тигана се загрява мазнина и след като загрее се намалява на 6-та степен 1от 9 на котлона). Филийките се пущат откъм дебело намазаната страна и върху ругата с лъжичката се разнася още малко от яйчено-млечната смес. 
Обръщат се с лопатка и се пържат до хубаво зачервяване.
Внимание - много са омекнали и е хубаво лопатката да е широка.
Вадят се върху кухненска хартия да поеме излишната мазнина.
Стават уникално вкусни.
П.П. Ако коричките на стария хляб се изрежат, което мен ме домързява често да го правя, никой не може са познае, че това  пържен хляб - по-скоро прилича малко странен омлет.
Невероятна пърженица за закуска. Хем се оползотворя стари хляб, хем става уникално вкусна закуска.
Върви си ей така с някакво сладко и с кафето, или със сирене.  Поднесох ги с  нарязани резенцета кашкавал и кастивица и направо утрепаха лъвО.

Бързо, лесно и невероятно вкусно.