четвъртък, 26 март 2020 г.

Пилешки дробчета почти по селски


  В последно време, може би от 2-3 години, в къщи пилешко месо не влиза - предпочитам пуешко или патешко. Изключение правят полешките дробчета заради високото съдържание на витамин В12 и някои други полезни неща в тях.
 Независимо от това, винаги предварително ги изкисвам в хладка вода, която сменям няколко пъти. След това ги подсушавам с кухненска хартия.
 За 3-4 порции са необходими около 500 грама дробчета, 2 глави лук (обелен и нарязан на ситно, но може и на едро)- носи и няколко стръка зелен лук; 3-4 скилидки чесън; 1 ч.л. захар; 1 дафинов лист; черен пипер и сол на вкус; 1 ч.л. червен пипер; 2/3 ч.ч. бяло вино (може да се замени и с бира, въпрос на предпочитание); За сервирането - домат, магданоз.
 Изпълнението е невероятно лесно и бързо: 
 В тиган се затряват добре 1 с.л. масло и 1-2 с.л. олио (зехтин за предпочиттане) и подсушените дробчета се запържват на части буквално за 2-3 минути - колкото да променят цвета си и се вадят в друга съдина.
 В същата мазнина се запържват чесъна и лука и като започнат да променят цвета си, се слага захарта и се оставят леко да се карамелизират. Слага се и цървеното пиперче и всичко се погасява с виното. Слага се и дафиновия лист и след като поври 2-3 минутки се връщат дробчетата. Сол и черен пипер на вкус и котлонът се изключва като тиганът се оставя върху него и се покрива с капак.
 Не изчаквам сосът да се поизпари или сгъсти, защото ни харесва да го има и да се топват залъчетата препечена филийка в него.
 Сервират се с нарязани домати и обилно поръсени с магданоз.
 Цялата врътна е 10-а минути за подготовка и максимум 15-а минути за приготвянето, а разелтатът е невероятен. 
 Става невероятно мезе, а ако има и в добавка варени картофи или картофено пюре, си е направо и готова вечеря.
 Да не пропусна за финал - НАЗДРАВЕ!

сряда, 25 март 2020 г.

"Фалшиво" тирамису или лесен десерт с бишкоти


 Не си падам по десертите, но от време на време ни се хапва и по нещо сладичко. В такива случаи все гледам да направя нещо хем вкусно, хем много лесно и бързо. Демек такова, което не изисква кой знае какви усилия и умения, а става много вкусно.
 Този десерт е един от тях, а при това и в много бюджетен вариант.
  Започвам с необходимите продукти: 

-Един пакет готови бишкоти - в него са 20 броя и струва в кварталния магазин - 2,50 лв.
За две форми 12х20 см, които ползвам отива половин пакет.
Останалите количества ги давам за това количество:
-Една кафичка цедено кисело мляко, а най-добре е да се прецедят три кофичеки кисело мляко от марка по желание 
-едно пакетче сирене "Крема" - 1,50 лв в кварталния магазин
-3 с.л. пудра захар (но това зависи от желаната сладост).
Това са задължителните продукти.
Който иска да е най-близо до истинската рецепта, може да ползва чаша кафе еспресо за напояване на бишкотите.
Лично аз заложих на сока на коктейлните ми череши, като част от тях нарязох на много ситно.
За поръсване - какао на прах или настърган черен шоколад.
Изпълнението е невероятно лесно и отнема буквално една цигара време, особено ако се ползва миксер за разбиване на цеденото мляко, сиренето "крема" и пудрата захар.
Вече стана ясно, че кремът се разбива. При него по желание може да се добави и лъжица две заквасена сметана.
Дъното на формата лекинко се покрива с част от крема. Бишкотите се напояват със сока (демек се заливат с лъжичка или просто топват в купичка със сока) и се нареждат напречно във формичката. Остава малко място отстрани, което се уплътнява с натрошена бишкота. Отгоре се сипват ситно нарязаните череши, слага се от крема и нов ред ред бишкоти и крем. Наръсва се през цедка с какао или със ситно настърган шоколад.
Направих и двата варианта като при този с шоколада бишкотите овлажних с с чери ликьор.
След престой от една нощ (желателно) в хладилника, може да се напада.
Десертът е невероятно вкусен и пределно лесен за правене.



П.П. Знам оригиналната рецепта за тирамису, правил съм го. Опитвал съм го и в Родината му.
Само че в този му "фалшив" или по-точно бюджетен вариант, цената на 10 порции е около 5,00 лв, докато една кутия "Маскарпоне" от 500 гр е около 6,00 лв и то на промоция.
Мога да гарантирам, че приготвено по този начин, бюджетното тирамису става невероятно вкусно и не натоварва пенсионеркия ми бюджет.
Десертът поднесен с едно "ирландско" кафе е просто едно малко следобядно удоволствие.


вторник, 24 март 2020 г.

Кайзерована пастърма от конско месо и не само


 Оказа се, че сред толкова публикации на тема омашни деликатеси, нямам такава за пастърмата от конско месо. Писал съм два три реда в една публикация преди няколко години, но от тогава изтече много  вода и съвсем промених начина на направия. Както казват хората, опитът учи. В края на миналата година я направих по един наистина различен начин и обясних, че това вече е истинска пастърма , защото в първия вариант е просто сушено осолено месо, а по този начин месото хем зрее, хем променя вкуса и получава истинския вкус на пастърма. 
 В онази публикация съм описал разликите и съм дал подробности кое как се прави. В тази ще бъда кратък и ще дам само разликите, за да не отегчавам когото и да било. А който иска, ще прочете в препратките и ще прецени кой вариант да ползва.
 Та веднага си идвам на думата:
Ясно е как се почиства и нарязва месото (не само конско, но и телешко или говеждо).
Тегли се и в зависимост от теглото се осигуряват подправките.
За кило месо: 
-26 грама сол - 10 грама нитритна и 16 грама обикновена (или смляна морска);
-захар - 2 грама
-пушен червен пипер - 5 грама;
-чимен - смлян пет грама
-чубрица - 1 с.л. (не я претеглих, но вероятно са 6-7 грама)
-1 грам витамин С на прах
1 с.л. мед и 30 мл бърбън (ароматен коняк).
Изпълнението е почти стандартно:
Медът се разтваря (размива) с алкохола и четка се намазват парчетата месо. Слагат се в кутия и в хладилника за един ден. Правя ги вечерта и продължавам на другата.
Чименът се накисва за около час в 2-3 с.л. вода и сетне всички останали подправки се смесват с него. С ръка тази смес се втрива в месото.
Така подготвеното месо се слага в подходящ пакет(и), потапя се във вода да му излезе въздуха и се връзва. Сетне в хладилника поне за седем дни. Всеки ден се обръща и леко масажира ...
Сетне е ясно: вадене, леко подсушаване, пробиване, връфки и за сушене. Пресоването е ясно - няма да се повтарям.
След като загубят около 40 % от теглото или малко повече са готови. 
Следва вакуумиране и съхранение във фризер или хладилник.
Резултатът е добре изсушена, но мека и Дзверски вкусна пастърма.
Пробвайте и ще чакам мнения.
НАЗДРАВЕ!