неделя, 8 март 2020 г.

Сутляш, сутляч или мляко с ориз


 Нямах намерение да правя публикация за този любим на много хора десерт, но преди дни Чедото попита как да го направи. Мислех си, че е много лесен, но и при него си има определени тънкости.
 От друга страна, го правя както го правеше Баба. Това ми беше любимият десерт не само като дете, но и до преди години, когато ограничих сладкото до максимум. Въпреки това, от време на време си го позволявам.
 Необходими са: 1 ч.ч. ориз, 2 1/2 - 3 ч.ч. топла вода, 1 л. прясно мляко, 1 ч.л. ванилова захар, захар на вкус (слагам максимум 3 с.л. захар, но е малко - поне около 150 грама), канела за поръсване, поне 1 с.л. масло и толкова царевично нишесте.

 Изпълнението е точно както Баба го правеше с едно малко мое допълнение.

  •  Оризът се слага в голяма цедка и се измива добре под течаща вода. Както си е в цедката се слага с купа вода да престои за малко.
  •  В тенджерка се слага маслото, изчаква се загрее и оризът се сипва в нея. Запържва се докато леко побелее (остъкленее).
  •  Наливат се 2 1/2 ч.ч. топла вода (не вряла) и се намаля силата на котлона с 1/3 и оставя да си къкри и да си поема течността. При нужда се долива още молко топла вода.
  • Когато оризът е почти сварен започва да се налива прясното мляко на части като от литъра се отделят около 100-150 мл, в които се разтваря царевичното нишесте.
  • Когато оризът вече е сварен и поел по-голямата част от прясното мляко, се слагат ванилената захар и захарта. Разбърква се добре и му се сипва останалото мляко с размитото в него нишесте. Вари се още 3-5 минути - до леко сгъстяване.
  • Разсипва се по купичките.
От тук нататък:
Първият вариант: обилно посипване с канела и оставяне на изстине.
Вторият: да се остави малко по-течно преди разливането в купичките и след това запичане във фурната на вентилатор на 150С буквално за няколко минути и пак ръсене с канела.

Харесвам си го и в двата варианта и с повечко канела.

П.П. Признавам си и още един грях - понякога си позволявам да го залея със сока на някое сладко - от сливи, боровинки, т.е. каквото имам под ръка. А през лятото и да му бухва отгоре една топка сладолед.

Невероятен десерт се получава.
Правете смело и му се наслаждавайте. Няма нищо общо с тривиалния ориз с мляко. 
и мънинки и не толкова ще бъдат очаровани. Важното е да се вари бавно и оризът да се "разкапе" ...

петък, 6 март 2020 г.

Яхния от домашна наденица и праз


 Е те това е нещо, което се прави във всички случаи буквално за минути и става направо Дзверски вкусно.
 Не се необходими някакви особени продукти и в някакви спеиални количества.
  За домашната наденица съм писал и такава се съхранява във фризера постоянно. Когато свърши, се прави нова партида и си чака реда. Ако човек няма такава или не си прави, просто трябва да си купи хубава и качествена дебела наденица от магазина.
 Другата необходима съставка е праз, но когато го няма може да се замени с лук.
 За 4-5 порции са необходими максимум 500 грама наденица, един  голям стрък праз (или 3-4 глави обелен и нарязан на ситно лук). 
 Изпълнението е направо елементарно:
Докато извадената наденица от фризера престоява да се размразява, стръкът праз (или главите лук) се почиства и нарязва на не много ситно. Обелват се и се резват 3-4 скилидки чесън.
В тигана се загряват 2-3 с.л. мазнина (излишно е да казвам, че ползвам основно гъша мас). В нея за кратко се пущат парчетата нарязана наденица, които след леко зачервяване се вядат в някаква съдина. Следва запържване на праза (лука) заедно с нарязания чесън. Добавя се 1 ч.л. червен пипер (предпочитам лютив), разбърква се и се добавя 1-2 с.л. доматено пюре или около 200 грама обелени и нарязани домати, както и 1 с.л. брашно. Долива се 1 ч.ч. топла вода ( с 1/2 вода и 1/2 бяло вино става още по-добре). Добавя се 1 с.л. от домашната сушена зеленчукова подправка, (сол и черен пипер на вкус), връщат се парчета наденица и се оставя на намален котлон да си къкри до готовност.
Как ще се сервира е въпрос на предпочитание, но ястието си върви с добро питие.
Пробвайте и НАЗДРАВЕ!

сряда, 4 март 2020 г.

Ориз с домати и спанак в мултикукър


  Готвенето в мултикукър си е направо малко удоволствие в сравнение с готвенето в обикновена тенджера. По-икономично е и става доста по-бързо, а опасността от загаряне на ястието или изкипяването е сведена почти до нула.
 Само предварително си подготвяш продуктите, спазваш едно две правила и оставяш ястието да си се готви само.
 Сега са Велики пости и въпреки че не ги спазваме, има дни, в които готвим и постно, а оризът с домати е едно от любимите ястия в къщи, както през лятото с пресни домати, така и през зимата - с домати от домашна консерва.
 Този път е приготвен с добавка на спанак.

 Необходимите продукти са:
  • ориз - с разчет, че за една порция са необходими между 60-70 грама
  • едно бурканче (от лютеница) домашни консервирани домати - обелени, нарязани. Може и буркан от компот. Който няма, най-добре е да ползва купешка консерва с цели домати.
  • 500 грама спанак
  • 1 глава лук и 2-3 скилидки чесън
  • сол и черен пипер - на вкус. Други подправки заради спанака не са желани
Изпълнението е лесничко:
  • Започва се със спанака: почистват се коренчетата и се изхвърлят. Дръжките се отделят от листата и всичко много добре се измива. Листата от спанака се оставят в купа с вода, докато всичко се готви. Чувал съм, че така листата се чистят от нитрати и др.п. 
  • Лукът и чесънът се обелват и нарязват на ситно. Същото се прави и със спаначените дръжки.
  • Мултикукърът се включва на програма "пържене" и му се наливат 2-3 с.л. мазнина - за предпочитане е зехтин или олио.
  • Докато мазнината в кукъра загрява, в бързонагряващата кана се затопля вода. В същото това време и оризът сложен в цедка се измива под течаща вода.
  • В загрятата мазнина се слагат лука, чесъна и след като променят цвета цвета си, се добавя и отцеденият ориз и ситно нарязаните дръжки от спанака. Когато оризът започне да променя цвета си и да "стъклее", се сипва буркана с доматите и топлата вода от каната в съотношение 3:1 спрямо количеството сложен ориз. Не се пропуща да се разбърка.
  • Затваря се капака и програмата "пържене" се изключва - горе долу са минали 10-а минути до тук. Преминава се на програма "варене на ориз". На моя уред тази програма е 55 минути, но от опит знам, че оризът е готов за около 30 минути.  Затова ползвам една друга - "варене" която е 30-минутна. На 20-та минута кукърът се отваря, добавят спаначените листа, които междувременно са нарязани. Добавят се солта и черния пипер, разбърква се и се оставя да се досготви.
  • Може и да не си играе човек с тази процедура, а бухне спанака едновременно, но той иска съвсем кратка термична обработка и ако не се сложи в края на варенето съвсем ще се "стопи."
Впрочем по същия начин може и да се приготви в тенджера, но с малко повече играчка - с регулиране на силата на котлона, наблюдаване и т.н., докато уредът след изтичане на програмата се самоизключва и автоматично минава на подгрявяне. 

До тук - добре. Това е тертиплийския и по-сложен вариант. Има и един много лесен, който заради експеримента съм пробвал - всички продукти се слагат едновременно в купата на кукъра, затваря се и се слага на програма "яхния", която на моя "Сатурн" е 40 мин. Става си яденето и честно казано, малка разлика съм установил.

Може да се поднесе с лъжица две кисело мляко или заквасена сметана.
Бързо, лесно и вкусно.