събота, 2 юни 2018 г.

Патиниране на нож от карбонова стомана


 Всеки кулинар трябва да има остри ножове. Без тях, животът в кухнята е мъка и страдание. А да не казвам, че порязването с тъп нож е адски болезнено и гадно изживяване.
 Въпреки че имам безчет ножове и все остри, доста често си позволявам да си купя и някой нов.
 Та последният, който купих от майстор ножар бе от карбонова стомана. Човекът си ме предупреди и дори обясни, че след измиване трябва да се подсушава и леко намазнява.
 Няма да обяснявам, но ножовете от карбонова стомана са много гъвкави, много остри и много лесно се точат. Само че имат свойството да ръждясват след намокряне и да стават неприятни на вид от ръждата. Затова и трябва да се мият, намазняват и лъскат непрекъснато.
 Само че и този проблем си има цаката- просто ножът трябва да се патинира. За това действия има много съвети из интернет, но ще споделя моят вариант, който се оказа много удачен.

Острието от двете страни обилно се намазва с най-обикновена горчица и се оставя така за 24 часа.
След това се измива добре с топла вода, намазва със сода бикарбонат и пак измива.
Подсушава се добре и леко намазнява.
На първата снимка се вижда от бяло острието е станало сивкаво синкаво.
Край.
Готов е за употреба. Само миене след употреба, забърсване и това е.

Е, след няколко месеца процедурата може да се повтори. Няма нищо да ни стане от това. За сметка на това под ръка винаги имаш страхотен нож.
 

Лесна и богата баница



 В събота реших да разнообразя традиционната закуска (палачинки, бухти, катми и т.н.),  тъй като имаше един поизостанал пакет кори за баница, който и при това бе разпечатан.
 Точно с такива кори съм правил най-лесната и бърза баница, но този път реших да поимпровизирам малко и да я поразнообразя. 
 Необходими са:
един пакет кори за баница от 500 грама (леко поизпръхнали или поизсъхнали)
 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 1 ч.л. сода, 200 грама натрошено сирене, 100-а грама настърган кашкавал и 50-60 грама колбас (шпеков салам);
 В изпълнението няма нищо сложно, дори бих казал, че е изключително лесно: 

Върху подходяща дъска, корите както са навити на руло се нарязват напречно с широчина около 1,5 см и си остават така като на охлювчета.










В голяма купа се смесват натрошеното сирене, настъргания кашкавал, яйцата и киселото мляко, в което е загасена содата.
Всяко едно рулце от корите се потапя в тази смес и в намаслена тава се прехвърля с лъжицата като леко леко се поразделя - да не стои плътно.
Така се нареждат едно до друго всички рулца и накрая се заливат с остатъка от яйчено-млечната смес.
С лъжицата още веднъж леко се разбърква.

  Нарязаният на тънки полумесеци колбас се набожда яко в баницата. В случая само в половината баница, но нищо не пречи и в цялата.
 Може да се добави и друг вид колбас.








 Пече се в предварително загрята на 180С фурна за около 50 минути.
 Всеки си знае фурната - но до хубаво зачервяване.

След това остава да й се насладим.




 Ето и няколко снимки още:






 Невероятно лесна и бърза за изпълнение баница. Цялото й приготвяне заедно с ваденето на продуктите отнема не повече от 10-а минути, а резултатът е потресающ.
 Дзверска вкуснотия. Ако се добавят идруги продукти, всеки път ще е различна. На този принцип съм правил и моята баница-пица.


сряда, 30 май 2018 г.

Филе от сьомгова пъстърва



 Това е рецепта за направата на едно уникално вкусно мезе - филе от сьомгова пъстърва.
 Веднага без бой си признавам, рецептата не е моя, а на приятел - Стефан Стефанов, който първо ме изненада преди Великден с едно такова филе - за пробване, а след това ми прати и рецептата.

Ето я без каквито и да са промени:

Необходими са:
1 кг филе с кожата от пъстърва, сьомга, сом. Трябва да бъде на две еднакви парчета.

100 гр. Сол

50 гр. Захар
1 равна шепа хвойнов плод едро смлян (задължителна съставка)
8 – 10 зърна бахар едро смлян
1 шепа синапови зърна
1,5 – 2 с.л. едро смлян бял пипер
1 ч.л. ситно смлян черен пипер
4 -5 китки копър


 Това е снимка на неговото филе като моята заслуга бе само да го нарежа старателно, да го подложа на дегустация и да му се насладя с бърбън с лед. Вероятно с ледена водка щеше да е за предпочитане.

Приготовление:

Смесваме солта и захарта.
Със сместа намазваме филето. После поръсваме по отделно с всички подправки. Ръси се само от към страната на месото. Така приготвяме и двете парчета филе. След това нарязваме копъра и го слагаме върху едното парче филе, захлупваме с другото парче (получава се като сандвич) и загъваме в алуминиево фолио. Слага се в хладилник притиснато с дъска. След 24 часа се обръща и след още 24 часа се изважда. Почиства се от подправките, измива се със студена вода и се подсушава.
Препоръчва се нарязано върху намазана с масло филия бял хляб. Питието се избира според вкуса.

Моите бележки:
Пробвах го, но с доста по-малко количество. Хем бях го опитал, хем имах някакво съмнение. Може би заради синапеното семе. Не мога да го понасям, Е горчица ям, но дори и краставички със синапено семе са ми ... Па и шепата ми е голяма.
Затова изобщо го пренебрегнах.
Сьомга с копър си върви идеално, но на мене 4-5 китки ми се видяха адски много и ползвах само една.
След подсушаването го оставих да си повиси една нощ на простора и тогава биде нападнато, но върху препечени филийки и "на голо"- смо резнато и с питие.
Дзверска вкуснотия.
Правете смело и му се наслаждавайте.
Наздраве на всички! Наздраве, Стефане, за сполучливата рецепта!