понеделник, 30 ноември 2015 г.

РУЛО ОТ АГНЕШКО с кайсии и ....кайма и патладжан


Продукти:
едно парче агнешко месо - около 1-1,2 кг
(в случая е парче от задната част между ребрата и бутчето. Не е от най качественото и трудно се приготвя, защото има и част от коремните стени, въпреки че от горния край пък е с най-хубавото месо от гръбнака. Най-често го ползуват за кайма).
около 300 грама кайма (+подправки - малко черен пипер, кимион, млян кориандър, риган)
4-5 кайсии
1-2 патладжана
черен пипер, по 2-3 с.л. соев сос и наршараб

Приготвяне:
Соевия сос и наршараба се смесват, добавя се черния пипер.
Агнешкото месо се разстила на дъската за рязане и с остър нож се прорязва цялото - да се получи нещо като джоб. И обилно се намазва от всички страни със соса - дори и вътре в джоба и се слага за известно време на хладно.
Каймата се овкусява и се размесва добре. Кайсиите се нарязват на тънки резени.
Вади се парчето агнешко и вътре в "джоба" се напълва с каймата и се притиска в ръка да сне равномерно. От вътрешната страна на месото също се нанася тънък пласт от каймата и се нареждат парченцата кайсия.



Навива се на руло от по-тънкия към по-дебелия край и се връзва с домакински конец на стегнато руло.

В тенджерата на мултито се налива малко олио и се включва на режим "пържене" за 10 минути (напълно са достатъчни), слага се рулото и се запържва от всички страни.



Просто слагаш, затваряш капака, след като часовникът започне да намалява минутите на всеки две минути отваряш, обръщаш, затваряш капака ....

след 10 минути се получава ей това:


Програмата сама се е изключила. Доливат се две ч.ч. вода или бульон, или вода и бяло вино. На когото какво му харесва - в случая - долях само вода.
Капака се затваря и се включва на програма "печене" - при мене не може да се коригира - пече 45 минути.
След 20 -та минута, един два пъти се отваря и месото се обръща ...

След 45 минути, когато "изпиука" се е получило ей това:


Месото е запечено добре и е останало само на мазнина и малко сосче.

Понеже парчето месо беше доста "дебеличко", ми се стори, че му е малко времето за печене.
Добавих още 1/2 ч.ч. вода и един огромен патладжан, нарязан на кубчета (без сол, без подправки)



Отново на режим "печене". На 15-тата минута го изключих (след като погледнах и видях, че патладжанът се е разкапал). Дори не го оставих "на подгряване", а просто изключих уреда и оставих да се изстива в купата.

Ето го и готово:



Ароматите и това, което се носи от него са неустоими - изобщо не докато да се охлади - лакомниците щяха да го изръфат преди дори да го снимам ...

Нарязано



и ометено изключително бързо  :yahoo:
Този път за останалите има ледена бира, а за мене - леден бърбън ...

Забележки:
Кайсиите в плънката почти не се усещаха ...

Патладжана да не Ви учудва - в ориенталската кухня е честа добавка към агнешкото. А той попива и излишната мазнинка и става превъзходен.

Ястието може да се приготви и в обикновена фурна като му се сложи значително по-малко течност, пече се под фолио на около 200 С за 40-45 минути и сетне поне още толкова на 180 С - без фолио
 ;D
Е, всеки си знае фурната, но в мултито направо се разкапа.
 :yahoo:

Гъши дроб върху канапе от ябълков чипс




Продукти:
около 500 гр гъши дроб
сол, черен пипер - на вкус
1 голяма кисела ябълка
1-2 портокала
малко прясно мляко - около една чаша

Приготвяне:
Дробът се реже на резени и се слага в прясното мляко. Нека си приседи там около няколко часа (колкото повече, толкова по-добре), но и 30 мин му стигат, ако се бърза.
В това време ябълката се почиства от вътрешността и се реже на тънки кръгове - като за чипс (особено на рендето Вьорнер стават идеални).
(аз леко ги осолявам - просто идея солчица)
Запичам ги от двете страни върху грил тигана - колкото да се появят онези хубави ивички - като на зебра.
Портокала го почиствам от всичките му там разни неща - да останат само парченца от вътрешността.
Вторият портокал изцеждам ..
В това време дробът се е мариновал, подсушава се ... леко се осолява и опиперява. Залива се със сока на изцедения портокал ...
Досега съм ползувал грил-тигана, но този път т.нар. "мултитенджера" (режим "печене" и то вече загрята)
Парчетата гъши дроб се запичат буквално за по 2-3 минутки - колкото топлината да ги бъжне  :yahoo:

Сервира се - всяко парче върху ябълковия чипс и отгоре малко накъсани портокалови парчета.
страхотна вкуснотия


Липсва ми още малко красота при презентацията, но нещичко зелено щеше да освежи вида. :yahoo:

Гъша мас - полезен съвет



Това не е рецепта, а нещо от категорията на полезните и практични съвети. 
Няма да обяснявам колко е вкусна гъшата мас и колко е полезна. Пържените картофи, месо и др. п. с добавка на 1 с.л. гъша мас в олиото стават превъзходни на вкус. Да не говорим и за други ястия... или просто върху препечена филийка...
За съжаление, не се продава в готов вид, а трябва да си я осигурим.
За наша радост приготвянето й в домашни условия дори може да бъде забавно:
И така:


 Купуват се от магазина (във всеки хипермаркет се продават) една или две опаковки изрезки от патешки разфасовки. Цената варира, но е около 2,50 лв/кг.

Оставят се да се размразят, но не съвсем (колкото да се отпуснат), защото така по-лесно се режат  на кубчета.








Нарязаните на кубчета изрезки се слагат в подходящ съд, заливат се със студена вода и лъжичка лимонов сок. Водата се сменя два-три пъти докато изливаната вода стане чиста.




Оцеждат от водата и се слагат в мултитенджерата, която се включва на режим "пържене" за 10 минути.





След тези 10 мин. се поглежда и отново се включва на пържене за 20 минути.








След 10 мин. капака се отваря, хвърлят се три скилидки чесън вътре, 1 ч.л. сол и две вратни пържоли.
След няколко минути пържолите се обръщат, а тенджерата се самоизключва.






Вадят се пържолите, а съдържанието се прецежда през цедка с домакинска хартия.







Прецедената мазнина се сипва в буркан, който се затваря и слага в хладилника.





Остават и една купичка дзверски вкусни пръжки, които могат да се хапнат ей така или да отидат в някакво зеленце.











П.П. Вместо в мултикукъра, същата процедура е и в обикновена тенджера, но трябва да се "виси" до нея и да се разбърква често - докато с мултито тази грижа я няма.

П.П. пък за ползата от нея може да се прочете ей тук

7.01.2016 год.
П.П.
Правих отново преди 2-3 дни. Този път взех два пакета - общо 1,5 кг. Цената бе 1,90 лв за изрезки.
Правих ги в тенджера като добавих и 1 ч.ч. вода, както и 3-4 цели скилидки чесън.


От това количество излезе пълен буркан от компот и едно бурканче от 280 мл.

По-добре е наистина като си играеш, да се топят поне две опаковки - над 1,5 кг.

Така се икономисва време.



П.П. 16.04.2022 год.
Вече се продава - има големи производители и се усетиха. Само че цената на кило е почти 10 лв.
Така че дали да си я направиш сам или да си я купиш е въпрос на избор.