петък, 19 юни 2015 г.

Баница с пуешко


 От пуешкото бюрек ми артиса доста от плънката, както и изостанаха част от пълнозърнестите кори - основно парчета. Затова направих една малка баница с пуешко - нещо като разновидност. 
 Към останалата плънка добавих още 100 грама кашкавал, нарязан на кубчета и един голям домат (само месестата част).


 Намазнява се леко дъното на една гювечка и се нареждат парчетата кори като тук таме се слага и малко мазнинка.
 Цялата плънка се изсипва вътре и отгоре се затваря също с кори като краищата се подпъхват - добре да се затвори (вижда се от снимките), които се намазняват.
  Пече се на предварително загрята фурна на 200 С до зачервяване.

Леко се залива с бульон и опаляяя - имаме една страхотно вкусна баничка с пуешко ....

ПП. Нищо не пречи и да се направи доста по-голяма и гостите да си облизват пръстите за още

сряда, 17 юни 2015 г.

Пуешко бюрек


 Всъщност този бюрек (баница) съм го ял преди години в Турция като "тавук бюрек" (пилешка баница) и от там направих тази импровизация с пуешко и пълнозърнести кори. Последните бяха по "заявка" - иначе препоръчвам да се прави с обикновени препечени кори (от нар. кори на сач).
 Необходими са ни - един пакет кори за баница (в зависимост от вида са по 0,4 или 0,5 кг); 
за плънката: пуешко около 300 гр. (ползвах 500 гр., но ми остана от плънката); 1-2 скилидки чесън, 1-2 средни глави лук;  4-5 стръка зелен лук (просто придава по свеж вид на плънката); настърган морков; 1 връзка магданоз (половината за плънката, другата - за поръсване); сол,  черен пипер - на вкус; риган; Допълнително, но не е задължително 50-а грама настърган кашкавал.
 Първо подготвяме плънката: пуешкото се нарязва на ситно, както и зеленчуците. 
 В тенджерка в силно загрята мазнина (2-3 с.л. олио) запържваме месото, добавяме зеленчуците, подправяме със солта, черния пипер и ригана и запържваме за няколко минути. После се добавят 2 или 2 1/2 ч.ч. водичка и се вари още 10-а минути. През цедка се отлива целият бульон и се запазва. Месото със зеленчуците се връщат в тенджерката и отново на огъня за няколко минути. Оставя се да изстине и се смесва с магданоза и настъргания кашкавал.



 Корите се нарязват на правоъгълници 6-7 см Х 17-18 см. Едно парче леко се намазва с мазнина (олио, зехтин - смес от зехтин и разтопено масло поравно) и другата кора се слага върху нея. В един край се слага по 1-2 с.л. от плънката и се навива на руло.































Навитите рулца се нареждат в намазнена тавичка за печене и отгоре леко се поръсват с мазнина.

 

Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за около 35-40 минути - до зачервяване.



 Като се извади от фурната се изчаква леко да поизстине, обилно се наръсва с нарязания магданоз и се залива с отделения бульон от варенето на плънката.

 Малко търпение и като попие бульона нашият пуешки бюрек е готов за сервиране.


Дзверска вкуснотия!



П.П. В интерес на истината, рулцата трябва да са по-тесни и да се нареждат в тавата като "пънчета" (изправени), но от снимките се вижда, че пълнозърнестите кори бяха доста твърди и трудно се навиваха ...


понеделник, 15 юни 2015 г.

Яхния заек със сини сливи


  Още един начин да поднесем на трапезата си изключително вкусно ястие със заек - яхния със сини сливи.
  Необходими ни са - едно зайче (за 4-6 порции) или само тялото без бутчетата (за 2-4 порции) - или пък само бутчетата; няколко скилидки чесън, 3-4 глави лук, два домата, 1-2 моркова; шепа сушени сини сливи (15-на броя) без костилките; 1 ч.ч. бяло вино; сол, черен пипер - на вкус и 1 ч.л. риган.
 Месото се нарязва на късове, които се овалват в брашно със сол и черен пипер.
 В тенджерата се сипва малко мазнина (2-3 с.л.) и заешкото месо се запържва от двете страни за 10-а минутки. При тях се добавят нарязаните скилидки чесън, едната глава лук на ситно и единия морков, нарязан на кубчета. Останалите зеленчуци се нарязват на едно и пасират в блендера. Сипват се при месото заедно с виното. Добавят се сушените сливи, малко солчица и църно пиперче, да не се забрави и ригана. 


Тенджерата се захлупва, а силата на котлона се намаля (от 9-та на 6-та степен) и се оставя да къкри около 40 минути. Това време е напълно достатъчно месото да омекне и сосчето да се сгъсти.  В зависимост от желанието може да се направи малко по-гъсто или по-рядко. Предпочитам го по-гъстичко. 
 Сервира се поръсено с магданозец. И да не се забравя добре изстуденото питие.
Наздраве!