сряда, 4 септември 2019 г.

Летни домати за зимата


 Това е поредна идея, а не рецепта, как да съхраним малко домати за зимата със запазен вкус и при това готови за употреба.Прилича на полезно предложение ... Затова няма и да давам количества. Все пак ориентировъчно - на кило домати - 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, няколко стръка босилек, сол и черен пипер на вкус. Опция са един два настъргани моркова.
 Лукът и чесънът се почистват и нарязват на ситно. Морковите са настъргват на ситно. Доматите се цепват, попарват с вряла вода - сетне в студена, обелват се и нарязват на кубчета с желана големина.
 В малко мазнина се задушават лука, чесъна, морковите и се добавят нарязаните домати. Запържват се/варят се до добро сгъстяване на доматите - да останат почти на мазнина, слагат се подправките.
 Сетне вариантите са два:
 -Врящите домати се слагат в малки бурканчета, затварят и се обръщат върху капачката. Нямат нужда от стерилизиране.
 -Изчаква се да изстинат и се разпределят порционно в кутийки или торбички и във фризера.
 И в двата варианта сме запазили лятото за цяла зима.
 Идеалното е, че не се налага цял ден да се виси на котлона, а могат да се правят на малки порции, когато се сетиш и имаш продуктите.

П.П. 02.09.2021 год.

 Модернизирах "рцептата", демек начина правене: Това лято домати бол и хич не ми се занимаваше с тенджери и други подобни, а реших да ползвам мултитенджУрата (кукъра), че е идеален за това.
Купата на мултикукъра е 5,6 л и спокойно хваща 4 кила обелени и нарязани домати.
Така че мога да дам и точни количества.
-4 кг зрели домати, обелени и нарязани на кубчета
-2 глави лук, нарязани на ситно (може и настърган на рендето)
-500 грама моркови, обелени и настъргани (ако са пресни може и да не се белят).
-3 скилидки чесън пресовани
-2-3 с.л. зехтин
-2-3 с.л. ситно накълцан босилек
Уредчето се включва на програма "супа" (на моя Орион е 1 час и 10 минути), сипва се зехтина. След минутка се слагат лука, чесъна и след още 3-4 минути настърганите моркови и пак след толкова време и доматите. Добавят се подправките, уредът се затваря и спокойно можеш да се заемеш с някаква друга домашна дейност.
Кат пиуне умното уредче, значи е готово... При добро желание за по-голямо сгъстяване - още веднъж на същата програмка.
Ползвам 314 мл бурканчета, като за пълненето им съм измислил "рационализация" - фуния от отразява бутилка от безалкохолно. 
Пълнят се бурканчетата през тази фуния с черпака - става много лесно, затягат се капачките и надупени върху тях - до изстиване.
Никаква стерилизация, никакво варене, никакви добавки. Издържат поне 2 години без проблем.
За рязането на лука ползвам ей тази джаджа. Много е удобна.
Ако не можете да я намерите в магазините за лефче, може и сами да си я направите.
Много е лесно и просто.
Взема се чамова летвичка с размери -дължина около 8 см, дебелина поне 1 см и височина - 3-4 см.
Трябват и 15-а дебели губерки (всеки знае какво е).
Откъм тънката страна на летвичката се пробиват 15-а дупки с дълбочина около 2 см през около 3-4 мм разстояние една от друга.
Всяка губерка се потапя в бързото лепило "минутка" откъм ушото й и се напъхва в дупчицата. Целият номер е само при лепенето да ги подредим всички в равна редичка, но и дори да не е, не е болка за умиране. "Гребенът" за рязане е готов. 
динственият ми недостатък е, че е доста по-скъп от тези в леФчето, че 15-а губерки са почти пет лева, лепилото е 2,00 лв, а за играчката да не говорим.
Дани да съм бил полезен...

вторник, 3 септември 2019 г.

Дзверски кюфтаци в було


 За кюфтетата в було съм писал вече в блога. Видя ли в месарницата да продават було, купувам като неведЕл - да има, колкото повече толкова повече - Мечо Пух.
 Този път открих едни була във фризера и реших да правя кюфтаци. То и направо си няма рецепта.
 Необходимо е було и то голямо  и кайма - вече готова и омесена и овкусена. Моята е все от мляно месо с готовата ми подправка за месо и голямата изненада - вместо нарязан лук, слагам сушен на ивици лук. Повярвайте ми, кюфтаците стават уникални, много по-добри от прясно нарязан лук или задушен в тиганЯ.
В случая разполагах с едно кило смляно месо, в което бхнах 100 мл бира, 50 мл бърбън, една шепа изсушен лук, 1 с.л. сух чесън и 2 с.л. от подправката ми за месо. Настъргах 100-а грама кашкавал и много добре омесих.
След това оформих два броя дзверски кюфтака и завих в було.
Следва престой в хладилника една нощ ...
Скарата загрява 20-а минути - върху нея подложката от BBQmasters и последва почене - първо на кюфтаците, чушките, доматите, нарязаните на кръгчета патладжани, тиквички, люта чушка и дори и парче сирене.
Докато те си се цръкваха върху скарата, задуших и малко малко грах в масло ....
Вадим, нареждаме върху дъската, изчакваме малко да поизстине и режем ...
Нека в това време питието добре да се изстудява във фризера :)






 С лютивото чушле става неверояно и дзверски вкусно.
  НАЗДРАВЕ!

Възможно най-бързият гювеч


 В общи линии всеки знае какво е гювеч и от къде му идва името - от съдината. И в общи линии всеки знае как се прави, но точно този е възможно най-лесният и с възможно най-малко съдини за цапане и миене.
 Повярвайте, единственото което се мие след приготвянето му са тавата, една дъска за рязане и ножът за рязане. Звучи невероятно, но е факт.
 Понеже гювечът в къщи е доста голям и е поне за 6-8 човека, а щях да готвя само за двама, ползвах една малка тава.
Необходими са 500 грама свинско месо за готвене, 2 тиквички, 2 моркова, 2 глави лук, 2 чушки - червена и зелена, по 1 патладжан и голям домат, както и няколко скилидки чесън. 
Тавичката се намазнява добре. 
Първо месото се нарязва на кубчета - приблизително 3х3 см.
Зеленчуците се измиват, обелват и върху дъската се нарязват на кубчета или в желана форма.
Всичко се слага направо в тавичката, осолява се добре с моята гурме сол, опиперява се, слагат се ситно нарязани подправки - гьозум, риган, чубрица и се сипват още 2-3 с.л. мазнина - ползвам овкусено олио.
Не е необходимо да се слага каквато и да е течност.
Колкото и да е странно, дотук се ползва единствено дъската за рязане и ножът.
Тавичката се завива с алуминиево фолио и заминава във фурната на 200С за около 40-45 минути.
След това се маха фолиото и гювечът се дозапича до промяна на цвета и получаване на хубава коричка, както и да остане почти на мазнина.
Гювечът става уханен и невероятно вкусен.
Цялата му подготовка отнема 10-15-а минути - зависи от сръчността при рязането. Поне за толкова съм обелил и нарязал всичко. Не се чудете - рекордът ми за разфасовка на едно цяло агне е точно седем минути.
Остава да се насладим на невероятната вкуснотия и да си кажем НАЗДРАВЕ!