сряда, 20 април 2016 г.

Сач със свинско и зеленчуци за четирима


























Нещо много лесно и бързо за изпълнение - Дзверски вкусно и при това с неустоими аромати, което може да се приготви буквално за минутки и да стане страхотна вечеря.
Само за да стане, е необходим или глинен или чугунен сач - особено удобни са тези с дървената поставка.
Необходими са около 400 грама свинско (за предпочитане от врата), нарязано като за шишчета; подправки за овкусяване на месото - сол, черен и червен пипер, млян кориандър; 1-2 тиквички, 2-3 чушки (червена, зелена); 1-2 главички кромид; 5-6 скилидки чесън; 1-2 моркова; може и един патладжан, 1-2 картофа (които е хубаво да се заварят леко предварително) и за овкусяване сол, черен пипер, риган, малко мазнина.

Пак писах повече време, отколкото е необходимото време за приготвяне:




Сачът се намазнява, слага се месото, посипва с подправките и леко разбърква.
 Добавя се и 1 с.л. гъша мас, ако има такава налична, ако няма - малко повече мазнина.









Сачът заминава във фурната на 230 С за около 20-а минути като фурната се включва едновременно с поставянето му.

В това се подготвят всички зеленчуци.




 


В тенджера се нарязват всички зеленчуци - тиквичките на кръгчета, лука - на полумесеци, моркова - под диагонал и т.н. Опиперяват се, осоляват се, слага се ригана и малко олио и хубаво се разбъркват. С ръка е най-удобно.






Сачът се вади, нареждат се зеленчуците отгоре върху месото - хубаво да го покрият и заминава във фурната да се опекат зеленчуците до готовност. 

Като се извади, още топъл се наръсва с настърган кашкавал и заминава на масата.
Дзверска вкуснотия.

Наздраве!




Втора рецепта за сач със зеленчуци и пуешко:

Всичко е като по-горе, но само изпълнението е малко по-различно:
Пуешкото се нарязва на късчета, смесва със зеленчуците.
Всичко се овкусява, както е казано по-горе и заминава със сача във фурната на 230 С.

 Това бе опечено в глинения сач и не е поръсвано с кашкавал - поради липса на такъв.