четвъртък, 2 март 2023 г.

ДЕЛИКАТЕСНИ СВИНСКИ ГЪРДИ по най-лесния начин

 


    Без бой си признавам, попаднах в едни руски сайт на 2-3 снимки, подобни на моята и беше написано - "гърди без варене и сушене за мързеливци", както и че рецептата е немска, тъй като немците били факири на свинските гърди.  Почти нямаше описание как се правят - беше написано, че се попарват с вряла саламура, която се сменя с нова след 24 часа и след седмица - направо режеш и се наслеждаваш с хубаво питие...
    Като го прочетох и не намерих как се прави, направо ми заприлича на онази неприлична рецепта за телешка пастърма във водка, която се оказа дзверска вкуснотия и при това невероятно лесна.
    
Като не знам какво да правя, започвам да действам- демек, чешейки се по темето, се засилих до кварталната месарница и купих 1,5 кила свински ребра. Задължително с кост, които отделям щедро с малко месце и сетне отиват за печене - най-често в кока кола и много подправки. Отделеното месо нарязох на подходящи късове - по около 300 грама и бухнах в тенджерката и залях с вода. Така се определя колко марината ще ни трябва - беше около 1 л. Отлях водата в друга тенджерка, сложих по 50 гр нитритна и обикновена сол, 1 даф. лист, 2 ск. пресован чесън, 4-5 грама черен пипер, едно баарче, едно карамфилче, 1 ч.л. пушен червен пипер и няколко капки течен дим. Възварих до закипяване и през цедка залях залях с врящата марината мръфките. Турнах им една чинийка да ги притиска и забравих за 24 часа.
Последва изхвърляне на маринатата, измиване на месото и връщане пак в съдинката с добавка на 2-3 цели скилидки чесън. 
В другата тенджерка отново сложих 1 литър вода заедно със 120 грама сол (пак поравно нитритна и обикновена) и 40 грама захар и възварих до закипяване. След това залях месото с тази марината, отново чинийка, капак и го "забравих" в хладилника точно за седмица.
Вади се подсушава се добре и се резва парчеце за опит и вкус. Ако е много солено, препоръчително е да се сложи в тенджерка с газирана вода или бяло вино и да престои в нея около час два. Това зависи колко солено искаме да бъде.
Отново се подсушава и заминава поне за 24 часа в хладилника.
Само че преди това си решаваме дали искаме да му придадем допълнителен вкус...
Едното парче овалях в смес от червен сладък и пушен и череп пипер, другото - в чубрица с идея сминдух, третото си го оставих натюр.
Просто си нямате представа каква дзверска вкуснотия се получи.
Тъй като не си повярвах на резултата, след няколко дни повторих цялата процедура.
За мен солта при тези пропорции се оказа нормална, но домочадието заяви, че е доста солено - та изкисвах някои парчета. 
В крайна сметка се оказва, че на сол и цвет товарища нет.
Готовите парчета се вакуумират и могат да се съхраняват по-дълго време в хладилника. Пробвах и във фризера - просто като се извади, се слага в хладилника и нека там си се размразява. Избщо не се отразява на вкуса.
Пробвайте смело по ваш вкус и знайте, че става наистина дзверска вкуснотия.
И да не забравяме - прави се лесно и отнема буквално 20-а минути и иска голямо търпение.
и да не забравя НАЗДРАВЕ!

петък, 17 февруари 2023 г.

ВКУСНИ БЪРКАНИ ЯЙЦА

 

  Това не е рецепта, а просто резултат на един експеримент, който даде невероятно вкусен резултат.  От снивките и обясненията всичко ще стане ясно, а количествата всеки може да си ги пригоди за него и колко човека ще закусват. При нас идеята беше за двама, но се получи почти за четирима.
В тигана се загряват 2-3 с.л. кокосово масло и в него се пущат 5-6 с.л. фини овесени ядки, които се разбъркват и запържват до хубав кафяв цвят.



Докато ядките се запържват около стотина грама колбас (шунка, салам и т.н.) се нарязват на ситни кубчета.
Нарязват се и малко зелентии - в случая спанак.




3 големи яйца (или 4-ри малки) се разбиват в купа с 1/2 ч.л. прясно мляко, щипка сол и черен пипер.
Добавят се нарязан на ситно домат, както и 1 с.л. от домашните ми сушени зеленчуци. Една червена чушка се нарязва на ситни кубчета.
При овесените ядки като покафенеят се пущат първо кубчетата червена чушка, сетне след минутка нарязания колбас и след още минутка яйчената смес със зелентиите.
Разбърква се на бърза ръка, тиганът се покрива с капака и след една минута котлонът се изключва. Пак се разбърква и оставя така под капака. След 10-а минути имаме перфектни бърквани яйца за закуска.
Ако не се разбърква повторно може да стане и като омлет.
Вкуснотията е невероятна.

понеделник, 13 февруари 2023 г.

ОВЕСЕНИ палачинки или палачинки без брашно и прясно мляко

 


    Заглавието не е подвеждащо - наистина иде реч за палачинки от овесени ядки. При това са напълно безглутенови, здравословни и при това икономични. Да не казвам колко лесно се приготвят.
Необходими са ни 2 яйца, 7 с.л. овесени ядки с връх, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, по 1 с.л. кокосово масло и зехтин (може 2 с.л. олио или масло) и вода - първоначално около 300 мл.
Всички продукти се слагат в купата на блендера и се блендират до пастообразно състояние. Оставя се да престои около 15-а минути и се преценява гъстотата. Трябва консистенцията да стане такава като за обиктновени палачинки. Ако е гъсто, се добавя малко водичка, а ако е много рядко - още овесени ядки и отново се пасира. На мен се наложи да добавя още 100-а мл вода.
Вместо вода може да се ползва прясно мляко, но заложих на варианта да са без лактоза и да са напълно здравословни.
Само да вметна, от това количество излезноха 8 палачинки с диаметър 18-20 см.
Всъщност в приготвянето на сместа няма нещо особено. Вместо блендер може да се ползва пасатор.
Единствено печенето си има тънкости, които искам да споделя и които трябва да се спазват. Тази смес няма глутен, който да създава подходяща консистенция при печенето им. Единственото , което служи за "спойка" са яйцата.
Първо тиган с дебело дъно се загрява максимално (моят котлон е с 9 степени) и сетне се намалява на 7-ма. В тигана се сипва идея мазнина - олио, масло, което с четка се разнася из цялото дъно.
В тигана с черпак се сипва от палачинковата смес и се изчаква да се появят прословутите "пуканчета" и да изсъхне. Който е пекал, знае за какво говоря. С лопатката внимателно от всички страни се отлепва от дъното на тигана и се обръща. От другата страна се пече буквално за 2 минути.
Ако не се спази тази процедура, залепват за тигана и при обръщането се разкъсват.
Иначе стават тънки, финни и еластични и през тях може да се "чете" вестник.
Тука на снимката е последното "изтърсаче" от сместа, което обилно съм полял с петмез от фурми.
Вместо това може да се ползва мед, конфитюр или мармалад от любим плод или пък сирене или крема сирене. На когото както му харесва.
Направията ми отне 30-а минути, а бяха "взети на абордаж" буквално за 5 минути.
Дори не успях да направя и снимки като хората... :)
И най-накрая да припомня как може да се направи и овесено мляко, което е много полезно и от него могат да се направят невероятни кремчета, десерти и др.п.
Правете смело, лесно е и невероятно вкусни палачинки се получават.