вторник, 7 февруари 2023 г.

"ШНИЦЕЛИ" от пилешки дробчета

 


    Те това ще да е най-барзото и кратко описание как могат да се направят дзверски вкусни шницели от пилешки дробчета. Всичко на всичко става едва ли не за 10-а минути, а налице е невероятно мезе.
Необходими са примерно 500 грама пилешки дробчета, които се измиват добре и се нарязват на ситно. В купа се разбива едно яйце с 1  ч.л. сол, толкова куркума и сода, както 1 с.л. с връх брашно. Смесват се с дробчетата .
В тигана се загрява малко олио и с голяма лъжица от сместа с дробчета се оформят шницелчета с желана големина. Пържат се от двете страни до готовност-до хубаво зачервяване.
Сервирах ги с резенчета домати и запържени в същата мазнина кубчета ананас.
    Правят се за отрицателно време, дзверски вкусни са и НАЗДРАВЕ!

понеделник, 6 февруари 2023 г.

АГНЕШКО СЪС СПАНАК И ЛАПАД

 


    Това май ще е най-кратката "рецепта" в блога ми :)
500 грама агнешко от бутчето, нарязано на кубчета и овкусено със сол и черен пипер; 500 грама спанак , почистен, измит и нарязан на едро; 1 връзка лапад - измит и нарязан също на едро; 1 кафена чашка ориз.
Нищо не се пържи - просто се слага в една тавичка, залива се с 600 мл бульон (ако няма готов - с водичка) и 3-4 с.л. зехтин и 1 ч.л. сол с добавка на 1 с.л. нарязан джоджен.
Пече се на 180С почти до готовност.
Прави се заливка от 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 50-а грама настърган кашкавал, сол, черен пипер и 1 с.л. брашно.
Дозапича се до зачервяване на заливката и воалЯ - на масата. С лъжичка изцедено кисело мляко и хубаво питие ...
Вкуснотията е невероятна.

неделя, 5 февруари 2023 г.

БЕЗГЛУТЕНОВИ ПИТКИ и то без брашно

 

    Тези питки са направо уникални на вкус - при това с хрупкава коричка и да не говорим, че са безглутенови и адски здравословни.
    Признавам си идеята не е моя - преди доста време бях видял някъде из нета нещо подобно, но пусти навик да не записвам, та ми се наложи малко да импровизирам. За сметка на това резултатът беше направо трИпач.
    Е, да не мъча никого направо преминавам към направията и необходимите продукти.
    Основният герой при тези питки е ... червената леща. Може да Ви стори странно, но си е така.
Една чаена чаша червена леща добре се измива и залива с вода колкото да я покрие. Оставя се така за поне 5-6 часа, но може и малко повече. 
След това се прехвърля в цедка и оставя да отцеди добре от водата. След се смила до кашеобразно състояние в блендера или пасатора. Може също така да се постави в цедка, за да се отцеди още течност. Този етап си го спестих и се наложи да добавя 2 пълни с.л. безглутеново брашно, за да се сгъсти добре и да държи форма. 
В съдината се добавя 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. бакпулвер и 2 с.л. зехтин и се омесва добре.
Оставя се да си почине добре за 15-а минути.
В това време фурната се загрява на 180С, тавата се застила с хартия за печене и върху нея с лъжица се оформят питки с желана големина. Може като топки, но предпочетох да са като малки франзелки. Може да се поръсят със сусам и т.н., но заложих да си останат в името на експеримента съвсем натурални.
Печенето на 180С за около 30-35 мин. - до хубаво зачервяване. Моите леко се напукаха и изглеждаха много апетитно.
След изваждането се нареждат върху решетка и покриват с кърпа.
В името на експеримента нито ги пръсках с вода, нито ги мазах с масло.
Без бой си признавам, станаха много много вкусни - леко хрупкава коричка, текстура като на пълнозърнест хляб.
Стават идеални за сандвичи, като препечени филийки и ... изобщо си е като хляб.
По нищо не можеш да познаеш от какво са направени.
Просто уникално ...
Впрочем нямаше да съм Я, ако не бях пробвал и нещо по различно:
От така направеното тесто отделих около една купичка.
Натроших в него една голяма бучка сирене и изпържих в касерола с доста олио. 
Впрочем сиренето беше добре овкусено със зехтин и лютив червен пипер.
Станаха невероятни бухти за закуска - хрупкави от вън и леко твърди отвътре.
Отчитам като грешка, че не разбих отделеното тесто с едно яйце.
Тогава резултатът щеше да е направо трИпач.