понеделник, 3 октомври 2022 г.

Лесен "маринован" паламуд

 


  Краят на септември, началото на октомври е сезонът на паламуда. Няма да описвам колко вкусен рибок е, нито да обяснявам що е то циганка или турук и т.н. За мен най-вкусен си е нашенският, но не знам колко го има по морето ни. Па и у нашия град ни го носят откЪде Александрополи и то на приличната цена от 12 лв килото. Преди време "отскачахме" до Одрин на пазар точно за паламуд (жива евтиния), но сега пътуванията до там са цяло приключение - час и половина с колата и чакане по границата поне 4 часа. Та по-изгодно е да си купиш от рибното магазинче на пазара вместо да мОриш и пОтиш всуе. Знам си, че във вторник и петък зареждат прясна стока, та наминавам да проверя ...
    Имам си няколко мои рецепти за приготвяне на паламуд, които са изпитани и винаги се получава дзверска вкуснотия. Та след като си купих четири рибока и ги нахах в торбата, след моето любопитно питане продавачката съвсем простичко ми обясни нейния начин, който бил много лесен.  И без това бях кът откъм времето, реших да последвам нейния начин ... Оказа се голяма леснотия - направо за мързеливци!
На рибоците се резват главата, перките и се почистват вътрешностите без да се реже коремчето.
След това рибокът се нарязва на шайби с дебелина около 1,5 см. Измиват се много добре и нареждат в тенджера с дебело дъно. 
Слагат се сол около 18-20 грама на кило рибок, 1 пакетче захар - 1 гр., 2- дафинови листа, 5-6 зрънца черен пипер и толкова бахар. Наливат се равни количества олио и оцет (ползвах овкусен зехтин и бяло балсамико). Котлонът се включва и се вари точно 10 минути. След изключването се оставя да изстине в тенджерата.
Рибата е готова за консумация след 24 часа след престой на хладно.
За дълго съхранение се нарежда в бурканчета, залива със соса от варенето и стерилизира поне 10-а мин. "за капачка".
Е те туканка се "развихрих" - глава лук на ситно, скилидка чесън,обелен и накълцан домат, щипка дивисил ... запържване до леко сгъстяване и наливане заедно със "соса" от варенето. 
След това стерилизиране наистина за 10-а минути.
Дзверско мезе.
Дълго и скучно обяснявах, но стана наистина бързо и вкусно.
Пробвайте, лесно е и НАЗДРАВЕ!

сряда, 21 септември 2022 г.

ПАТЛАДЖАН САНДВИЧ


     Сезонът на патладжаните е благодатен за приготвянето на различни рецепти с тях. При нас има няколко - е повечко са, все традиционни рецепти, но в Турция има хиляди - дори и за сладкиши с патладжан. Лично ние сме хапвали с кеф сладко от зелени патладжани - не мога да опиша каква вкуснотия е.
    Този път ще споделя една моя компилация от няколко турски рецепти, резултат на които е този сандвич-патладжан. Може и да се нарече "пица-патладжан" ... На когото както му харесва.
Няма да давам количества, но два патладжана са достатъчни да нахранят четирима човека.
Патладжаните се обелват на "зебра" с белачката за зеленчуци. 
Нарязват се на шайби с дебелина под 1 см и се слагат за около час в подсолена вода. Сега продават такива, които не горчат, но този метод променя вкуса им.
Следва подсушаване и начукване с чука за пържоли- да се поизтънят и да придобият красив вид.
Слагат се в тавичка върху хартия за печене (нямах такава и жалко), ръсват се с малко солчица, зехтинец и заминават във фурната на 180С за около 20-а минути.
Докато патладжанът се запича си приготвяме плънката. В случая - един обелен и нарязан на кубчета домат, натрошено сирене, две яйца - сол, черен пипер на вкус и малко чубрица.
За разкош - отделих половината смес и вътре наситних варено-опушено филе нарязано на ситно.
След запичането на патладжана, тавата се вади и върху кръгчета патладжан се натрупва от горната смес.
Наръсва се с настъргана моцарела и се дозапича във фурната за още 10-а мин.
П.П. Печете върху хартия за печене - по-лесно се мие тавата.
Правете смело, става невероятно вкусно и НАЗДРАВЕ!

понеделник, 19 септември 2022 г.

Крехки свински ребра в зеленчуков сос

 

 Свинските гърди са ми направо любими - приговям ги в най-различни вариации. Често като купя гърди отделям ребрата с малко месце по нях с идеята за пекване на скарата или във фурната, но стават и за готвене и то не само с фасул, а по мтого други начини.
    Сега съм с идеята да обясня как ги правя в леко пикантен зеленчуков сос. Нарочно няма да давам конкретни  количества, защото всичко зависи за колко човека се готви, а само примерно ще посоча какво съм слагал...
В уок тигана се загряват 2 с.л. патешка мас и 2 с.л. кокосово масло (ако ли не - олио) и се слагат нарязаните ребра (около 400 грама) и малки късчета свинско. Това е за двама.
Пържат се до леко зачервяване, след което се слага 1/2 ч.ч. топла вода (идеално е ако има някакъв бульон в наличност). 
Силата на котлона се намалява с 1/3 и се оставя месото да си къкри и в това време се нарязват на много ситно 2 главички лук и 3-4 скилидки чесън; на ситното ренде се настъргва малък морков и поне 1,5 см джинджифил; нарязват се по 1/2 червена и зелена чушка; един голям домат се обелва и нарязва на кубчета. За пикантния вкус - и едно люто чушле - на ситно, от което са премахнати семчиците (или 1 ч.л. сухо чили).
В това време ребрата са останали вече само на мазнина и при тях се слагат лука, чесъна и настъргания джинджифил; Като променят цвета си, идва ред на 1 ч.л. лютив червен пипер, морковите, чушките и последно доматите и чушчиците (чилито). Оставят се да покъкрят 15-а минути, опиперяване и осоляване.
Ястието е готово и дзверски вкусно. Направо те стимулира да си наливаш питието и да си гризкаш ребърцата :)
Правете смело и НАЗДРАВЕ!