петък, 16 септември 2022 г.

РАЗЯДКИ С АВОКАДО и разни вуснотийки

 


 Харесвам си нашенската дума "разядка" и я предпочитам пред чуждицата "дип" ...
    За авокадото също няма да говоря - нито какви естествени мазнини съдържа, нито каква е ползата от него ...
    В къщи авокадого не се яде самостоятелсно - е с редки изключения, а най-често като някаква разядка с различни добавки.
    Миналата седмица се накупих с авокадо на цена 1,49 лв - с карта от една верига, но няма да й правя реклама ...
    Направих си раззядка от авокадо с крема сирене и сьомга, но тъй като не публикувам веднага, а когато имам време - след дни видях Пеп4о, че е направила същото. Изчетох нейната рецепта - е има разлика - авокадо, крема сирене и сьомга. При нея - пушена от коремчета, а моята от запечената от предния ден. Иначе сол, черен пипер и идея чили ... Няма да я споделям. Кото иска да я види, да отиде в блога Храна за моите канибали.
    Преминавам изцяло към вариациите
1.авокадо, варено яйце и сирене крема - количества няма. Въпрос на наличности:
примерно 1/2 или цяло авокадо, 1 варено яйце, 1 пакетче крема сирене, черен пипер, ситно нарязан магданоз
2.авокадо, три вида сирена - крема, настъргана Гауда и Ементал, магданоз и копър
3.авокадо, нарязана на ситно шунка, крема сирене, черен пипер, чили ...
4.авокадо, настърган пушен бекон, сирене крема, наситнен магданоз и черен пипер.
    Мога да продължа с вариациите, но това е достатъчно - веки може да си комбинира по собствено желание подуктите - важното е да има добре узряло авокадо.
    Изпълнението е елементарно- авокадото се почиства, намачква с вилица, останаите продукти се настъргват и смесват добре. Сетне в храдилника поне за час...
    Правете с вдъхновение и мезето за питието ще да е уникално вкусно и полезно. И НАЗДРАВЕ!

ШИШЧЕТА от сом

 

Това в никакъв случай не е рецепта, а е просто един различен начин да се направи и поднесе на трапезата невероятно вкусна риба. 
Сомът е една от любимите и вкусни риби. Традиционно приготвен е пържен (паниран) или на скара. Е, след като е на скара, защо да не бъде поднесен различно и при това много вкусно.
Уговорката е сомът все пак да не е кило, кило и малко, а да  си е все пак хубав рибок.
След почистването и филетирането, месото  се нарязва на кубчета - поне 2х2 см или 2,5х2,5 см. С напипване и пинсета от всяко парче се отстраняват костите (няма по-гадно нещо от това да започнеш да дъвчеш острите като бръснач кости на сома).
Късчетата сом се мариноват поне за 2 часа в марината.
Марината в случая за 1 кг риба е по мой вкус: 1 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер и 1/2 лютив червен пипер (чили); 1/2 с.л. горчица и толкова мед, 2 с.л. лимонов сок и 3 с.л. зехтин.
Разбира се, могат да се сложат и други неща - това си е по наш вкус.
Месото се нанизва на шишчета и се пече на силно загрята скара за по максимум 2-3    минути. Значи, за около 7-8 минути общо, като се полива с остатъка от марината.
Сервирането - по собствен вкус. В случая се постраха да е в "ресторантски стил" :).
Поднесох ги с картофи соте - картофите се сваряват, обелват и нарязват на кубчета. Запържват се до златисто в патешка мас с малко сол и ръснат розмарин.
Впрочем такива шишчета могат да се направят и с друга риба - достатъчно е месото й да е твърдо.
Пробвайте и няма да съжалите. С хубаво питие НАЗДРАВЕ !

четвъртък, 15 септември 2022 г.

ГРАДИНАРСКА МУСАКА


    Това е едно типично лятно ястие, за което всички продукти са налични и все още на напълно приемливи цени.  При това ще го "поднеса" малко нетрадиционно - основно в снимки.
 Необходимите продукти се виждат на снимката - една тиквичка, един патладжан, по една червена и зелена чушки, един голям домат.






Освен това - четири средни картофа, два моркова, 4 скилидки чесън и голяма глава лук.
Това, което липсва на снимка  е 500 грама мляно свинско месо.

Може да се добвят и няколко печурки и/или стръкче целина.
Всички зеленчуци се измиват, обелват и нарязват на сравнително еднакви кубчета. Слагат се в тавата, ръсват се със сол, църно пиперче, малко риган и се заливат с 3-4 с.л. зехтин.
Всичко се разбърква с ръце или лъжица.

Мляното месо овкусено на вкус се разпределя на късчета в тавата.
Налива се около 1 ч.ч. вода или бульон.
Тавата се покрива с фолио и заминава във фурната на 180С за около 45 минути.
В това време се прави заливката - кофичка кисело мляко с две яйца, 3-4 с.л. брашно и щипка сода бикарбонат.
На мен ми харесва и с добавка на малконастърган кашкавал.
Пече се до зачервяване.
Може да се напада. 
Върви си и добавка на малко кисело мляко и ...
изобщо на когото както му харесва.

Прави се много лесно - няма пържене, варене и т.н., а резултатът е невероятна вкуснотия.
Дори изстинала е още по-вкусна.
Правете смело, няма да съжалите и НАЗДРАВЕ!