четвъртък, 15 септември 2022 г.

ГРАДИНАРСКА МУСАКА


    Това е едно типично лятно ястие, за което всички продукти са налични и все още на напълно приемливи цени.  При това ще го "поднеса" малко нетрадиционно - основно в снимки.
 Необходимите продукти се виждат на снимката - една тиквичка, един патладжан, по една червена и зелена чушки, един голям домат.






Освен това - четири средни картофа, два моркова, 4 скилидки чесън и голяма глава лук.
Това, което липсва на снимка  е 500 грама мляно свинско месо.

Може да се добвят и няколко печурки и/или стръкче целина.
Всички зеленчуци се измиват, обелват и нарязват на сравнително еднакви кубчета. Слагат се в тавата, ръсват се със сол, църно пиперче, малко риган и се заливат с 3-4 с.л. зехтин.
Всичко се разбърква с ръце или лъжица.

Мляното месо овкусено на вкус се разпределя на късчета в тавата.
Налива се около 1 ч.ч. вода или бульон.
Тавата се покрива с фолио и заминава във фурната на 180С за около 45 минути.
В това време се прави заливката - кофичка кисело мляко с две яйца, 3-4 с.л. брашно и щипка сода бикарбонат.
На мен ми харесва и с добавка на малконастърган кашкавал.
Пече се до зачервяване.
Може да се напада. 
Върви си и добавка на малко кисело мляко и ...
изобщо на когото както му харесва.

Прави се много лесно - няма пържене, варене и т.н., а резултатът е невероятна вкуснотия.
Дори изстинала е още по-вкусна.
Правете смело, няма да съжалите и НАЗДРАВЕ!

сряда, 14 септември 2022 г.

Пикантна разядка от люти чушлета "рибка" с яйца и шунка

 

    Е, те това е от графата "лесно, бързо и вкусно". Няма си рецепта и количества.
    Люти чушлета "рибка" - без значение дали са значение зелени или червени, се разрязват надлъжно по средата и почестват от семенлъка. 
    В зависимост от количеството им се разбиват яйца със сирене и малко църно пиперче. Може и идея чили - за любителите  на още по-пикантното...
    Чушлетата се пълнят с тази смес, нареждат в леко намазнена тавичка - препоръчвам върху хартия за печене (лесно за миене) - отгоре им се слага резенче бекон и хоп във Хурната на 180С с вентилатор - до леко зачервяване или придобиване хрупкав вид на бекона ...
    Сетне много хубаво питие ... и НАЗДРАВЕ!

вторник, 13 септември 2022 г.

ТАХАН от бразилски орех и пчелен прашец

 

    В последно време много модерни са т.нар. "суперхрани" или чудодейни ядки, семки, добавки и др.п. Има специализирани "Биомагазини" и др.п., където се продават подобни и обикновено на суперцени.
    Много често се продават т.нар. тахани от какво ли не... Няма да навлизам в спор какво е това тахан, какъв е произходът му и т.н. Все пак таханът е сусамова паста с произход Близкия изток.
    Няма лошо и други подобни пасти от ядки да бъдат наричани тахан- думата става събирателна като название на крем (паста) от млени ядки.
Ред е да покажа как се прави тахан от бразилски орех в комбинация с пчелен прашец - много здравословна рецепта.
За ползите от бразилския орех може да се прочете на много места.

Затова няма да пиша за тях, който иска може да прочете и събере информация за себе си.
За направата са необходими 250 грама бразилски орех и 2 с.л. пчелен прашец.

Бразилският орех се слага в купата на блендера и на импулси започва да се блендира.

Първоначално става на трохи. Започка да се трупа по стените на съда. Просто с лъжица се връща обратно.
Ако блендърът е по-слаб, пасирането трябва да се прави на интервали.
След известно време сместта става кашеобразна.
Сега е времето да се добавят пчелния прашец, 1 ч.л. зехтин екстравърджин и 1 с.л. мед.
Който иска да си направи чист тахан, просто може да не слага пчелен прашец и мед.
Пасирането продължава докато всичко стане кремообразно и почти еднородно.

Готови сме - можем да прехвърляме нашия тахан в буркан.

Консумира се по 1 ч.л. сутрин на гладно. Може и още една надвечер. 
Не бива да се прекалява с консумацията. 
За множеството ползи от този елексир няма да говоря.

Правете смело - бързо, лесно и най-важното в пъти по-евтино отколкото може да си го купите.