събота, 6 ноември 2021 г.

НАДЕНИЦА от риба (или рибена сурова наденица)


    Е, няма такава вкуснотия, особено за любителите на рибата.
    В блога имам десетки рецепти за наденица от какви ли не меса, дори от картофи, картофи и сланина, само сланина или сланина и субпродукти, но от риба - не.
    Няма да разказвам истории, а само ще кажа, че това е базова рецепта и по нея могат да се направят всякакви варианти.     
За направата са подхдящи поне няколко вида риби - желателно е някои да са по-мазни, други по сухи. Впрочем това е начин да се ползотворят поизостанали във фризеря различни рибоци. При нас често се случва. Подходящи са хрущялни риби или такива с по-малко кости. Ама като се замислиш, дори и каракуда (с адски много кости) може да свърши работа. Особено ако рибата се мели... 
В конкретния случай заложих на скумрия (3,99 лв килото на промеция) и филе хек (5,00 лв килото- пак на промоция).
Гонеха ме някакви съмнения и затова купих кило скумрия и 600 грама филе хек, без да мога да си обясня защо.
Хем си знах, че ще стане, хем нещо ме съмнЮваше вътрешно.
Та след като заложих на скумрията, песледва старателното й  почистване от кожа, глава, вътрешности, кости и получавене на идеални филенца.
Следва почистване на филетата хек - в тях открих повече кости отколкото в обезкостената и разфасована скумрия. 
Нищо от тези неща не се изхвърля - заминава в една тенджУра и се вари  с малко зеленчук (главЪ лук, чесън, корени магданоз и т.н.)- получава се страхотен рибен бульон, който става за някаква отделна рибена чорбица.
Впрочем, докато си се занимавах с тези пипкави нещица, турнах в една съдена 4-5 картофчета да си варят - с малко сольчица и идея лимонова коричка.
Прецених, че рибоците не са достатъчно мазнички и затова измъкнах от хладилника около 150 грама сланинка - добре осолена и овкусена с празец и църно пиперче (мое производство).
Не ме домързя да я резна на толкова ситно, че едно зрънце ориз да изглежда голямо в сравнение ...
И ей тука настъпи едно голямо мислюване - дали да смеля рибоците или да ги накълцам.
Е, па докато поумнявам пред телето, реших, че ще ги скълцам - за кило риба - 10-а минутки  и то без да се престаравам.
В това време картофчетата изстинаха, бидоха белнати и с оная магическа джаджа сгъчени на пюренце.
Сетне е ясно: всичко в голяма купа, старателно претеглено и идва ред на подправките... Няма какво да се чудите: соль, църно пиперче и задължителното дивисилче за рибок. На кила матриал: 16 грама сольчица; 3 грама църно пиперче и 5 грама дивисильче.
Нищо повече - така се усята вкусът на рибоците.
От тук нататък е забавната част - със строителния шприц се пълнят свински черва (изкиснати във водица и прясно изцедено лимоново сосче). 
През около 15-а сантима червата се увиват и се получават едни такива наденички ...
От тутанка нататък, вариантите са два - слагане в плик и замразяване във фризера (за по-добри времена) или пък вакуумиране и след 1 година могат да се ползват ...
или яко загряване на скарата (е, не сме на вилата)- затова електрическата или грил тигана и печене.
Как се пекат няма да обяснявам- който е сигнал до тука, поне знае как да си ги пекне...
Ние си ги сервирахме със салата от варени картофи.
Моята порция - и с мариновите ми краставички и върху канапе от филийка, обилно намазана с хайвер от попчета.
Ей така - напук на всички правила.
Е, бях доста обЕснителен, но не ме бесете, а пробвайте да ги направите и НАЗДРАВЕ!

понеделник, 1 ноември 2021 г.

ПАЛАЧИНКИ без глутен с извара и не само


 За палачинките няма какво да пиша. Имам чувството, че и на 3 годишния Митко, ако му дадеш продуктите, ще си ги направи. Всеки си има собствена рецепта, при която му се получават и затова не му се иска да експериментира.
    В къщи, едва ли не по традиция - или в събота, или в неделя се правят палачинки, или бухтите на баба ... рядко нещо друго.
  В последно време правя палачинки основно от безглутеново и по-рядко от пълнозърнесто брашно. В общи линии проблемът е един и същ ... Поради липсата на глутен не могат да станат тъниньки и големички, а трябва да се правят малко по-дебелички и малко по-малки, за да не се чупят и да пазят форма.    
Ето и моят вариант за палачинки от безглутено брашно: две яйца, 200 мл прясно мляко, 2 с.л. зехтин, 1/2 ч.л. сол, 1 пакетче захар за кафе - 2 гр.; 8-10 ч.л. с връх безглутено брашно. Всичко се разбива много добре и оставя да престои около 15-а минути. 
Интересното е, че не всеки път от тези пропорции се получава смес за палачинки с гъстотата на боза - понякога се налага още малко мляко или брашно. Нямам обяснение за този феномен.
Печенето е с наливане на черпак (около 80 мл) смес в тиган, намазан с масло и добре загрят на 7 от 9 степени на котлона.
Получават се 7-8 палачинки с диаметър около 16-17 см, които се намазват с масло.
Само че в случая не става дума за обикновените, а за едни по-особени - с извара.
Опекох две палачинки и реших да експериментирам.
Направих два такива - един за пълнени, за които след малко (с основната смес) и ми се щеше нещо по-различно.
В стандартната смес, която споменах по-горе, чукнах още едно яйце и добавих 5 с.л. извара - безсолна, кашкавалена. Затова още малко сол и разбиване с пасатора до хубава кремообразна консистенция.
Стандартно печене върху намазнения тиган. ОТ него се носи невероятен аромат.
Внимание - на по-ниска степен на котлона и по-бавно печене, че иначе се разкъсват при обръщането.
За готовите е ясно - бучка масло набодена на вилицата и намазване...
Сервирах ги с мармалад от трънки...
(За трънките и за мармалада ще пусна отделна публикация, че сега им е времето).
Нямам думи да опиша каква вкуснотия се получи. Сигурно съм изял един тон палачинки през живота си, но тези бяха направо откритие за мене ... 
Крехки, мекички и топящи се в устата с дзверски вкус ...
Другият експеримент - след обръщането на стандартната палачинка като е готова от едната страна, на единия й край се нареждат тънки резени кашкавал (или моцарела, а за една добавих и тънинько резенче шунка), сетне се прихлупва с другата половинка и се пекат от двете страни до готовност. Може дори и да се турне тъничко резенче обелен дома. Разбира се, отново готовите се намазват с масло от двете страни.
Получава се палачинка трепач (направо калцоне)- няма как да не се хареса и на най-злоядото чудо под слънцето ...

Свършвам, за да не ставам досаден.
Само казвам, проявете малко творчество и най-обикновената тривиална палачинка ще стане най-желаната закуска.
Тука направо ще премълча, че е точно тази с плънката от моцарела и шунка, сетне я направих като креп Сюзет ... плъзната в малко масло с портокалов сос и Гран Марние ...
Е, айде да не се Уливаме, експериментирайте смело и сигулно ще намерите ново очарование в най-омръзналите ни палачинки.

неделя, 31 октомври 2021 г.

Сандвичи на грил тиган


  Започвам с това, че не става дума за рецепта, а за един практичен съвет как да си направим лесна и вкусна закуска. В къщи, например, любими са пържените филийки, но по обясними причини вече ги ограничаваме заради пърженото и излишната мазнина.
    Е, и количества няма да давам - необходими са филийки стар хляб, яйца, малко прясно мляко, щипка сода и сол; може и чер пипер. За разкош - настърган кашкавал или настъргана моцарела.
Филийките се накисват в разбитите яйца с прясно мляко, щипка сода и сол, чер пипер. Понякога слагам и ванилова захар. За около 7-8 филийки са необходими три яйца и около 200 мл прясно мляко. Стават и с кисело мляко, но малко повече. Като поемат добре от течността и се напоят добре, филийките се нареждат на части в силно загрят грил тиган покрит с хартия за печене.
Пекат се няколко минутки под капак и се обръщат - от долу получават характерните черти от грила.
Обръщат се от другата страна и се наръсват с настъргания кашкавал или моцарела.
Печенето отново под капак - до разтапяне на кашкавала.
Те това е - има няма за 10 минути цялата закуска е готова за куп народ - при това без капка мазнина.
Всеки може да прояви въображение и да ги разнообрази и с други добавки.
Най-важното е, че няма пържене и излишни мазнини, а от друга страна - правят се буквално за няколко минутки. Хлябът е нарязан, яйцата с млякото се разбиват за 30 сек., сетне една минута за нареждане в грил тигана и да го наглеждаш.
За резултата - вкусна закуска няма да говоря, но страничният резултат - идеално чист тиган, който само може да се забърше и да се прибере ... 
Правете смело и импровизирайте. Както казах, това не е рецепта, а само една полезна идея ...