събота, 21 август 2021 г.

Мариновани пиперони със сирена

 

От няколко години купувам от една две "вериги" ей тези пълнени със сирене пиперони и все им се чудех защо за едно бурканче от 300 мл трябва да плащам поне 3,50 - 4,00 лв.
Ама то било "талианско" и т.н....

Онзи ден попаднах на нашия пазар на същите чушлета (пиперони) и то на цена от 1,50 лв за кило. Ама, ако купиш под кило, цената била 2 леФчета.
Е, купих си едно кило - няма да се минавам Я!
По-големите почистих от семенлъците и дръжките (през ръкавици, разбира се, че инак става едно голямо Ють с ръчичките...,че и очичките), а по-ситните ги надучих с вилицата на по няколко места - хем да ги боли, хем да не лютят толкова.
В тенджура бухнах 300 мл ябълков оцет (домашен и не съжалявам), 3 с.л. захар, 2 с.л. сол с връх, един бахар, 1-но карамфилче, 1 даф. лист и възварих и оставих да поистине.
Всички чушлета трябва да "отдъхнат" в тази "марината" поне 24 часа.
Ситнежа напълних в бурканчета и залях с изстиналата марината.
За едрите екземпляри, приготвих една смес от настърган кашкавал, овче сирене и крема сирене (домашно от цедено кисело мляко - писал съм как се прави ).
Последва сериозно пълнене на пиперонките с яко натъпкване.
И сетне още по-старателно натъпкване в бурканчетата.
И тука следва най-трудния номер, с който не се справих по най-удачния начин.
Като сме ги напълнили и старателно подредили, трябва да загреем хубав зехтин до почти вряло състояние и да напълним бурканчетата. Трикът е първо да се напълнят със зехтин, сетне да се излее и чак тогава да се загрява и налива. Така не се разхищава материал.
Следва затваряне и обръщане с капачката надолу. И изчакване да изстинат. Колко време издържат не знам - бързо свършват, но мож би и година.
Е те тука при пълненето си залях пръстчетата с врелия зехтин и трети ден ми се "белят".
Резултатът е невероятен.
Стават невероятно мезе към хубаво питие и някаква печена мръФка.
Правете смело и НАЗДРАВЕ!

събота, 31 юли 2021 г.

ШИШЧЕТА от ЧЕРЕН ДРОБ


    
  Тези шишчета от черен дроб ми се преврнаха в любимите шишчета. Правят се много лесно, не искат никаква врътня, а наистина са дзверски вкусни и дробът става много крехък.
     На първо място, за предпочитане е агнешкия дроб, сетне свинския и най-наклая телешкия като при него не трябва да се забравя, че трябва да се обели от ципата. Пилешките дробчета също не са за подминаване, но у нас не са почит.
   На второ място, какъвто и да е, дробът трябва старателно да се почисти от ципи, кръвоносни съдове и други подобни...
   На трето място, никакво предварително изкисване, топене в млека, оцетни води и т.н. Достатъчно е да се нареже на кубчета като за шишчета - примерно 2,5х2,5 см или 2,5х3 см.
     
На четвърто място, никакво солене, а само предварително мариноване за 25-30 мин. в смес от 2-3 с.л. зехтин или олио; по 1 ч.л. черен пипер и млян кориандър; 1 ч.л. сух лук на гранули и 1/4 или 1/2 ч.л. сух чесън (може да се замени с 1-2 скилидки пресован чесън), както и 1 с.л. лимонов сок, както и 1 ч.л. горчица. Всичко това се омесва добре и късчетата дроб добре се овалват в тази марината и оставят да престоят в нея- най-добре в хладилника. По желание може да се добави и малко чили ... Подправките зависят от вкуса-винаги може нещо да се промени по собствен вкус.
    На пето място, следва нанизване на шишчето, което предварително е намокрено. Предпочитам само дроб, но не пречи късче дроб, късче лук, късче домат. Не препоръчвам чушка - променя вкуса и аромата. Пробвал съм с парченца твърдо сирене - става суперско.
        На последно и най-важно място, печене на грил тиган или скара, която е максимално загрята. Нареждат се в единия край на скарата и в момента, в който променят цвета си се търкулват настрани докато превъртят пълен цикъл по скарата. Грубо казано, пече от четири страни максимум по 1-2 минути.  Цялостното печене на едно шишче ми отнема една цигара време.
   Следва вадене, слагане в тенджерка (на топло), леко осоляване и отгоре изцеждане на няколко капки лимон.
   
Могат да се опекат в грил тиган върху хартия за печене.

Тези шишчета стават дзверски крехка вкуснотия.

П.П. по подсещане от приятел във ФБ, допълвам:
-ако дробът е агнешки, може да се завие в було или пък да се "овърже" с агнешки чревца и ще стане нещо като кукуреци
-а ако дробът е свински, резенчетата могат да се увият в бекон и тогава да се нанижат и пекат. 
Вкуснотията ще стане наистина Дзверска.

НАЗДРАВЕ!       

Невероятна домашна лимонада

 

    В тези невероятни жеги,освен да си седим под климатика, нищо друго не ни остава освен да се наслаждаваме на хубав домашен сладолед, другото удоволствие ни е невероятната домашна лимонада.
    Правил съм в най-различни варианти с лимони (традиционно) или с други цитруси - па и някои плодове като ягоди и т.н.
    Покрай едни проблеми малко здравословни и покрай направата на полезния лимонов крем, намерих поредното потвръждение, че най голяма полза има от топла вода с лимон.
        И така д си дойда на думата:
Необходими продукти: един голям лимон или два по-малки; 1 л вода; мед на вкус и мента.
Лимонът се измива много добре - дори преди това е желателно да се накисне в студена вода за около час -два.
След това се нарязва на ситни кубчета заедно с кората. Слага се в подходяща съдина и залива с вряла вода.
Сега е моментът да се сложи стръкче прясна мента. Ако няма- едно пакетче чай от мента.
Когато поизстине и температурата падне до около 40-45С се слагат 2-3-4 с.л. мед (кой колкото желае да му е сладко). Разбърква се добре и се оставя под капак поне за 12 часа.
Следва прецеждане  (вкл. и изстискване на плода) и пълнене в стъклена бутилка.
Нека си престои в хладилника поне 2 дни.
На пръв поглед - малко играчка, но за сметка на това неревоятна вкуснотия. Щях да кажа "дзверска", но няма мръФка в нея. 
Лимонада - трепач.

П.П. Нямам претенции за авторство, но това е направо "откритие" за мене.