четвъртък, 15 октомври 2020 г.

Тракийска яхния с пилешко и сини сливи


     Подобно ястие се прави из нашенския вилает, но по-често със свинско месо, обаче изпълнението с пилешко се оказва също много вкусно и доста по-бързо за приготвяне. Напълно по обяснямата причина, че пилешкото (особено магазинните бройлери) се приготвя буквално за 20-а минути.
    За яхнията са най-подходящи пилешките бутчета, но може  за разнообразие да се ползва и малко месо от гърдите. Обичам да си играя с месото и затова бутчетата ги обезкостявам цели - с остро ножче покрай костта и така се вади цяло. Сетне се нарязва напречно на парчета с дебелина около 1-1,5 см и се получават едни такива интересни шайби... Но на който не му се играе, просто ги обезкостява и нарязва на големи късчета.
    За да не ставам досаден, минавам направо към необходимите продукти за 4-6 порции: около 400-450 грама пилешко месо; 3-4 глави лук - обелен и нарязан на едро; 3-4 скилидки чесън; 1 морков - обелен и настърган или нарязан на много ситно; 1 голям домат - обелен и нарязан на кубчета; по една зелена, червена и оранжнева капия (чушка) - избушени и нарязани на едро; 10-15 сушени сливи без костилките; сол и черен пипер; 1 ч.ч. бульон (или вряла вода); риган, сол и черен пипер на вкус; евентуално за поръсване - ситно нарязан магданоз (може и без него);

    А изпълнението е направо елементарно:    
  • В малко мазнина (олио, а в идеалния вариант смес от олио и гъша мас- от нея имам винаги в наличност) се запържват до леко побеляване късчетата пилешко.
  • Месото се вади в отделна съдина и мястото му заемат лука, чесъна и морковите; 
  • Като поомекнат следват чушките и след няколко минути доматите и сините сливи;
  • След около 5 минути се добавят месото, бульона и подправките и се оставя да покъкри на слаб котлон за около 20-а минути. Колкото да се поизпари течността и яхнията да се сгъсти.
        Ами това е- лесно и простично. При това много бюджетно - цялото ястие излиза около 5,00 лв като най-скъпи в момента са сушените сливи.
    И за финал - ястието става неустоимо, ако след сготвянето му се прекара през фурната на грил за около 10-15 минути.
    Изпълнението допуща вместо бульон да се сложи малко хубаво бяло вино.
    Остана да кажа, пробвайте - лесно е, невероятно вкусно е и да не забравя - НАЗДРАВЕ!  

сряда, 14 октомври 2020 г.

Яхния пуешко с ориз и зеленчуци

 

    Пуешкото го предпочитам определено пред пилешкото по ред съображения. Хем е по-полезно, хем е по-евтино, което никак не е маловажно за семейния бюджет. 
    При нас продават замразените пуешки бутчета по 3,00 лв за кило, а това са цели три бройки.
    Знам, че пак ще бъда многословен, но искам да споделя един малък трик, с който ще започна: 
    Когато ще се готвят, пуешките бутчета добре се измиват като размразяването им правя преди това в хладка вода. Така се "изчистват" идеално. 
    След това тези 2-3 броя  се слагат в тенджера със студена вода - около 2 л. Добавя се 1 ч.л. сол и в чиста марля се завързват обелки от картофи, моркофи, люспи от лук и чесън, дръжките на магданоз и т.н., както и 1 даф. лист, зрънца черен пипер, бахар и 1-2 карамфилчета. След сваряването просто "пакетчето" се  изважда, а в наличност остава хубав ароматен бульон и добре сварено месо.  
    Малко като поизстине, месото се обезкостява - така се почиства и много лесно от онези гадни сухожилия, дето си ги има във всяко пуешко бутче. "Фирата" от костите е съвсем малка - някъде около 200-250 грама - на кило.
    В резултат - хубав ароматен бульон поне 2 л и добре сварено месо - поне 750 грама.
След това отклонение си идваме на думата за яхнията. Необходими са за около 6 порции: 3-4 глави лук, обелен, почистен и нарязан; поне 2-3 скилидки чесън (може и повече); 1 морков - обелен и нестърган на рендето; поне 2/3 ч.ч. ориз - накиснат във вода за 30-а мин. и измит добре с течаща вода; поне 1/2 пакет замразени зеленчуци; Естествено, сол и черен пипер на вкус; а за леко овкусяване - малко джоджен или риган. Червен пипер в никакъв случай  не си върви.                                Изпълнението никак не е трудно: В подходяща съдина се слага малко мазнина - около 2-3 с.л., лукът, чесънът и настърганият морков се задушават в нея до леко омекване; слага се месото  (около 450-500 гр.) и веднага след него ориза. Бързо разбъркване и наливане на 2,5 ч.ч. от пуешкия бульон. Силата на котлона се намява и се оставя да си покъкри около 20-а мин. - докато оризът се свари почти до пълна готовност.
Последни се слагат замразените зеленчуци - половин пакет е напълно достатъчен. Сега е моментът да се сложат и подправките и да се убедим, че солта е напълно достатъчно. За 5-6 минути яхнията е готова, но се преценя и гъстотата - тя си е въпрос на вкус и мерак. Оставя се малко да си "отдъхне" и ястието е готово за сервиране - може да се ръсне със ситно нарязано магданозче, но се предпочита с повечко църно пиперче.                                                                    Вкуснотията е невероятна!                                                     Впрочем ястието се получава напълно бюджетно и напълно изгодно в тези затруднени времена: бутчетата за кило са 3 лв, но отиват за около 2 лв; замразените зеленчуци - пакета е 1,60 лв, но отива половината - до тук 2,80 лв и останалите зеленчуци - левче и малко. Значи общо около 4,50 лв за почти 6 порции - или има няма по 70 ст. на чинийка.
Пробвайте, вкуснотията е голяма и при това си върви със студена биричка или бяло винце. И затова, както винаги за финал, НАЗДРАВЕ!

петък, 9 октомври 2020 г.

Зеленчуков бульон и други полезни неща


 Сега очаквам въпрос - каква е тази снимка на обелена глава лук?
    Е и аз ще задам въпрос - какво правите с обелките от лука? Изхвърляте ги, без да се замислите, нали така? Същото правим и с люспите от чесъна.
    А дебелите дръжки на магданоза къде отиват - в коша за боклук, нали?
    Какво правите с обелките на моркова, картофа, целината? А с изрезките и обелките от доматите и чушките?
    Та какво прави всеки един от нас в кухнята - мие зеленчуците яко, изкисва ги (някои и това правят заради нитратите), сетне бели яко и сетне готви. А обелките- в кошчето за боклук. За някои зеленчуци изрезките могат да стигнат 10-15, че и 20% от теглото им.
    Това значи, че на всяко дадено на пазара левче някъде до 20 стотинки отиват в коша за боклук. Все едно да развалиш едно левче на стотинки и от тях 20 да пуснеш направо в боклука...
    Е, заинтригувах ли Ви?
    Поне 90 % от тези обелки, изрезки са напълно годни за употреба - все пак не купуваме гнили картофи, наранена целина и т.н.
    В едно семейство, в което се готви редовно - за два три дни може да се събере предостатъчно количество най-различни зеленчукови обелки. Вместо да се изхвърлят, се събират в найлоново пликче и се съхраняват в хладилника. А в студено време - може и на терасата.
    Сетихте ли се вече какво следва? Всичките те заминават в тенджерата с подходящо количество вода, сол, черен пипер, че и едно-две дафинови листчета и варене на бавен огън - до получаване на хубав зеленчуков бульон.
    След като го прецедим, вече можем да изхвърлим обелките. Те са дали всичко от себе си. 
    С един куршум - два заека, както казват - намаляваме количеството на боклука, който изхвърляме (утилизира се и по-лесно) и в наличност между 1,5-2 литра истински зеленчуков бульон.
    Мисля, че не се налага да обяснявам за какво може да се ползва, но се басирам, че  в пъти е по-вкусно всяко ястие приготвено с този бульон отколкото с гола водА.
    Пробвайте! Не е трудно - просто трябва да преодолеете някоя и друга бариерка в себе си ...
П.П. това се изрезките от зеленчуците за вчерашния зеленчуков постен гювеч (и такъв се прави в къщи - да не  се чудите, не се ядЪт мръФки всеки ден при тез ми ти пенсии).
А ето ги претворени в 2,5 л разкошен заленчуков бульон за без пари. И при тома с него направих телешко варено днеска, което стана дзверски вкусно - е не е традиционното варено, но беше в пъти по-вкусно.