петък, 15 май 2020 г.

Пълнени картофи в бекон


Не мога да не споделя този невероятно лесен начин за направа на една невероятна - дзверска вкуснотия.
 Няма да давам количества - три картофа са даже в много и най ящните.
 Трябват картофи, суров бекон, моцарела (кашкавал или някакво друго сирене), за подправяне - пресован чесън, копър, сол и черен пипер на вкус.
 Изпълнението е като за малки деца:
Картофите се сваряват в леко послона вода (а и защо не овкусена с разни подправки).
Обелват се и се издълбават. В дупката се слага малко от пресования чесън, ситно наразания копър и резен моцарела.
Всеки картоф се овива в резените бекон.



Овитите картофки в бекон се нареждат в тавичка с малко мазнина, захлупва и се заминава във фурната та 180С за около 30-40 минути.
Колкото беконът да се зачерви.
При добро желание - отгоре им може да се ръсне настъргана моцарелка, кашкавалче ири да се сложат тънкофайски резенчета.
Невероятна дзверска вкуснотия. 
Правете смело - носи всякакви вариации.
НАЗДРАВЕ!

Пържени кюфтета върху хартия


 Кюфте! Една дума, а цяла палитра от вкусове и удоволствие за Душата- добре де, за Стомаха.
 Този път няма да пиша за самите кюфтета - изписал съм достатъчно за тях.
 Тези са обикновена свинска кайма (свинско мляно), купено в месарницата.
 От опит знам, че доста често при пърженето лойта в месото прегаря и полепва по дъното на тигана - сетне върху другите кюфтета, а още по-трудно се измива самият тиган.
 Мисля, че намерих решение за този проблем като кюфтетата се пържат върху хартия за печене.
Най-обикновени кюфтета с една единствена разлика - с много ситно нарязан зелен лук и магданоз.
Оформят се и се слагат в хладилника за 30-40 минути.






От хартия за печене се изрязва кръг, малко по-голям от дъното на тигана.

В случая ползвах вече употребено парче хартия - беше на дъното на тавата за едни банички.

Налива си се олио и се изчаква да загрее.



Кюфтетата си се пържат в тигана, както обикновено.

Само да кажа, че хартията прави тигана като с незалепващо покритие.
Може да се ползва и за чугунен тиган и за обикновен тиган и т.н.




По същия начин могат да се пържат и картофи.












Това е хартията, извадена и снимана след пърженето на 15-а кюфтета и почти кило картофи.

Отива за директно хвърляне, а тиганът е в перфектно състояние. Просто се забърсва с домакинска хартия или леко заплаква.



Ето така изглежда и тиганът с останалото в него олио.


Па и кюфтетата станаха перфектни - сочни и пухкави.
Е може би защото слагам в каймата при омесването 1 ч.л. сода....


Те това е един малък и много полезен трик.

Пробвайте го и няма да съжалите. Ще стане любим ...

НАЗДРАВЕ!

четвъртък, 14 май 2020 г.

Пухкаво картофено пюре - най-вкусното


  Това е моят вариант за най-невероятното пухкаво и дзерски вкусно картофено пюре.
   Единственото, което е необходимо са картофи и минимум подправки и малко масло.
  Картофите (примерно 1 кг) се обелват, нарязват на кубчета и пущат да се варят в вряща подсолена вода (1 с.л.), в която има 1 щипка индийско орехче, 1 дафинов лист (може и без него,но ние го харесваме), 10-а зърна черен пипер. Картофите се варят до ... ами буквално до пълно омекване - казвам му "разкапване" ...
 Вадят се само картофите и в подходяща купа се намачкват с онази джаджа за пюриране на картофи. С нея стават на по-едри парчета.
Ако искаме пюрето да е съвсем гладко и финно, се ползва ей тази преса.
Действа се при при още врящи картофи и веднага след пресирането се добавя масло на парчета (поне 75 грама) - разбърква се до поемане на маслото. 
За разреждане се ползва водата от варенето на картофите. Слага се толкова от течността, че да се получи консистенция с гъстотата на тесто за бухти. Пробва се на сол и при необходимост се доосолява на вкус.
Нарязват се 2-3 стръка пресен копър и се омесват с пюрето.
Разбърква се добре и се оставя да изстине.
Сервира се с обезкостени маслинки или резенчета кисели краставички...
Картофеното пюре, индийското орехче и пресният копър са като влюбена тройка.
Невероятно вкусно. Прави се страшно лесно и бързо.
Невероятна гарнитура за пържена риба, печено месо и какво ли не още.
НАЗДРАВЕ!