петък, 6 септември 2019 г.

Маринована бамя


 Бамята е уникален зеленчук. Малко е недолюбвана, но напълно незаслужено. Зеленчуков гювеч без бамя е все едно таратор без кисело мляко. А какви яхнии с телешко стават с него, направо не е истина.
 Началото на септември е времето, когато трябва да се заредим с бамя. Само че сега ме изненада с цената си - на нашия пазар е цели 6,00 лв килото ситната и то на една две сергии... Приятел, пак приятел от близко село ми купи цели 5 кила по 2,00 лв и чак съжалих, че не му поръчех повече.

 Тъй като нямам намарение да пиша много, ще споделя начините, по които я съхранявам:

Замразена във фризера: измива се много добре, режат се излишните части от дръжчицата, бланшира се за кратко в леко подсолена вода и сетне в пакетчета, най-добре вакумирани, и във фризера.

Стерилизирана - процедурата е същата, измиване и т.н. Пълнене в буркани и варене за около 25-30 минути от момента на завирането.
Тука има поне 100 варианта - с добавка на доматен сос, с добавка на нарязани зеленчуци и т.н. може и моркови, и чесън и лук и т.н., т.н.... Няма да мога да ги изброя всите...

Маринована - всъщност това ми е любимата бамя.
Вадиш от буркана, ръсваш с малко мазнинка и пиперчета и си сипваш питието.
Най я обичам в сладко кисело лютива марината.
И веднага споделям без много приказки моят начин.

Бланширам измитата бамя във вряла вода, в която съм добавил 1 разделен на половинки лимон и 2-3 с.л. от моята гурме сол. ( сол смесена с черен пипер, сух чесън, сушен лук и някои други неща). Някъде за около пет минути и след това я оставям да изстине добре.
След изстиването без много престараване с една вилица е понадупчвам тук таме.
Почиствам чесън и нарязвам скилидките на четвъртинки - горе долу 3-4 скилидки на буркан.
Нарязвам на ситно магданоз и керевиз.
Подготвям си черен пипер, дафинов лист - на буркан 10-а зърна и 1 листче.
За пикантен вкус предвиждам и по едно люто чушле на буркан.
На дъното на буркана се слагат чесъна, нарязаният магданоз и кервиз. Може и копър. Сетне бурканът се слага почти легнал и започват да се нареждат в него бамичките - до запълване на буркана. Обикновено заема половината. Сетне се изправя и се нареждат и останалите бами. Пълни се всеки буркан с вряла вода, която сетне се излива в тенджерка.
В буркана се слагат дафиновото листче, зрънцата черен пипер (може и синап малко) и се сипват 4-5 с.л. оцет. Да не забравим и лютото нарязано на ситно чушле.
В отделената вода се слагат по 2 с.л. захар, 1 с.л. сол с връх - пак позвам моята гурме сол с добавки, и се възвира до кипване.
Както е вряща, я разсипваме по бурканите, веднага затваряме с капачките и обръщамме върху тях до пълно изстиване.
Досега не съм имал провал с този начин, но този път за "застраховка" сложих във всеки буркан и по един аспирин.
Това е ... Остава да изчакаме да завее навън и да се насладим страхотното мезе за питието... Бамята става леко хрупкава и леко пикантна.
Не мога да не кажа и НАЗДРАВЕ!

"Пържени" филийки за закуска


 Пържените филийки за закуска са си направо класика и любими на мало и голямо. В същото време и най-лесното - сух хляб на филийки, потопени в разбити яйца (къде с мляко или с нещо друго) и пържене.
 Е, този път направих почти същото, но в различен вариант и то несравнимо по-вкусни.
 Няма количества, но все пак ориентировъчно - половин суха франзела, нарязана на филийки; две яйца разбити с малко прясно мляко; по 100-я грама кашкавал и салам, нарязани на кубчета.
 Филийките се потапят в яйцата добре да попият и омекнат и се нареждат в тавичка - за предпочитане върху хартия за печене.
 Нарязаните на кубчета кашкавал и колбас се смесват с остатъка от яйцата, ръсва се малко самардала (сминдух или чубрица) и с лъжица внимателно се поставят върху всяка филийка.
 Пекат се в предварително загрята фурна - на 170С с вентилатор - около 10-а минути.
  Носят на всякакви вариации - само кашкавал, или сирене, абе въобще каквото има ...
 Няма излишна мазнина. Направо 100% здравословни. Па и стават по-бързо и лесно от пържените филийки.
 А за вкусът не мога да опиша - направо правете двойна доза на обичайните си пържени филийки.








  Толкова е лесно, че няма какво повече да обяснявам. Веднъж като ги опитате и няма да Ви се приискат тривиалните пържени.
  Има само един кусур - не можах да им измисля подходящо име...

сряда, 4 септември 2019 г.

Летни домати за зимата


 Това е поредна идея, а не рецепта, как да съхраним малко домати за зимата със запазен вкус и при това готови за употреба.Прилича на полезно предложение ... Затова няма и да давам количества. Все пак ориентировъчно - на кило домати - 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, няколко стръка босилек, сол и черен пипер на вкус. Опция са един два настъргани моркова.
 Лукът и чесънът се почистват и нарязват на ситно. Морковите са настъргват на ситно. Доматите се цепват, попарват с вряла вода - сетне в студена, обелват се и нарязват на кубчета с желана големина.
 В малко мазнина се задушават лука, чесъна, морковите и се добавят нарязаните домати. Запържват се/варят се до добро сгъстяване на доматите - да останат почти на мазнина, слагат се подправките.
 Сетне вариантите са два:
 -Врящите домати се слагат в малки бурканчета, затварят и се обръщат върху капачката. Нямат нужда от стерилизиране.
 -Изчаква се да изстинат и се разпределят порционно в кутийки или торбички и във фризера.
 И в двата варианта сме запазили лятото за цяла зима.
 Идеалното е, че не се налага цял ден да се виси на котлона, а могат да се правят на малки порции, когато се сетиш и имаш продуктите.

П.П. 02.09.2021 год.

 Модернизирах "рцептата", демек начина правене: Това лято домати бол и хич не ми се занимаваше с тенджери и други подобни, а реших да ползвам мултитенджУрата (кукъра), че е идеален за това.
Купата на мултикукъра е 5,6 л и спокойно хваща 4 кила обелени и нарязани домати.
Така че мога да дам и точни количества.
-4 кг зрели домати, обелени и нарязани на кубчета
-2 глави лук, нарязани на ситно (може и настърган на рендето)
-500 грама моркови, обелени и настъргани (ако са пресни може и да не се белят).
-3 скилидки чесън пресовани
-2-3 с.л. зехтин
-2-3 с.л. ситно накълцан босилек
Уредчето се включва на програма "супа" (на моя Орион е 1 час и 10 минути), сипва се зехтина. След минутка се слагат лука, чесъна и след още 3-4 минути настърганите моркови и пак след толкова време и доматите. Добавят се подправките, уредът се затваря и спокойно можеш да се заемеш с някаква друга домашна дейност.
Кат пиуне умното уредче, значи е готово... При добро желание за по-голямо сгъстяване - още веднъж на същата програмка.
Ползвам 314 мл бурканчета, като за пълненето им съм измислил "рационализация" - фуния от отразява бутилка от безалкохолно. 
Пълнят се бурканчетата през тази фуния с черпака - става много лесно, затягат се капачките и надупени върху тях - до изстиване.
Никаква стерилизация, никакво варене, никакви добавки. Издържат поне 2 години без проблем.
За рязането на лука ползвам ей тази джаджа. Много е удобна.
Ако не можете да я намерите в магазините за лефче, може и сами да си я направите.
Много е лесно и просто.
Взема се чамова летвичка с размери -дължина около 8 см, дебелина поне 1 см и височина - 3-4 см.
Трябват и 15-а дебели губерки (всеки знае какво е).
Откъм тънката страна на летвичката се пробиват 15-а дупки с дълбочина около 2 см през около 3-4 мм разстояние една от друга.
Всяка губерка се потапя в бързото лепило "минутка" откъм ушото й и се напъхва в дупчицата. Целият номер е само при лепенето да ги подредим всички в равна редичка, но и дори да не е, не е болка за умиране. "Гребенът" за рязане е готов. 
динственият ми недостатък е, че е доста по-скъп от тези в леФчето, че 15-а губерки са почти пет лева, лепилото е 2,00 лв, а за играчката да не говорим.
Дани да съм бил полезен...