петък, 29 март 2019 г.

Лесна крем супа от лапад


 "Хванахме" се за зеленото - лапад, коприва, спанак ... Какво разнообразие от зелентии, с които могат да се направят направо стотици вкуснотии.
 Този път ще споделя как правя нашата лесна и мързелива крем супа от лапад. Прави се с минимум продукти и минимум усилия. То няма и какви инградиенти да описвам.
 В тенджерата се слага 1,2 л вода с щипка сол - буквално 1/2 ч.л. Докато водата завира, се измива лапада (ами като количество някъде около 400-500 грама - беше една голяма купа) и се обелват 2-3 три големи моркова. Не е необходимо на лапада се махат дръжки, дебели жили и др.п. 
Морковите се пущат във врялата вода за 5-6 минути, след това и лапада. След три четири минути  се вадят морковите, а котлонът се изключва.
С пасатора лападът се пасира както си е в тенджерката. При това количество вода и лапад се получава крем супа с достатъчна гъстота, но ако не е достатъчно може да се сгъсти с добавка на малко крутони, които пак да се пасират.
Морковите се нарязват на кубчета и връщат при пасирания лапад.
Овкусява се със сол, черен пипер, щипка джоджен или риган. Слага се бучка масло.
Като се сервира в крем супата могат да се пуснат кубчета сирене и да се поръси с тиквени семки. Може де се резне на ситно скилидка чесън - въпрос на вкус, но лимоновият сок или домашният ябълков оцет са задължителни.
Който желае може да добави и картоф заедно с морковите, който да се пасира с лапада - ще стане по-гъста, но на мен си ми харесва чистият вкус на лапада.
По същият начин може да се направи със спанак, с коприва и т.н.  Важното е, че няма запържване, няма някаква особена подготовка, както че се прави страшно лесно и бързо.

вторник, 19 март 2019 г.

Руло от свински гърди в мрежичка


 Продължавам с различните вариации на домашните деликатеси и разбира се с експериментите.
 Този път "заложих" на възможно най-бързото приготвяне на това руло от гърди и ще обяснявам всичко направо със снимките.
Парчето гърди без кост, което ползвах бе 1,2 кг.
Разрязох го с остър нож по дължина на две тънки парчета.
Този път нещо не се справих много добре с рязането и станаха малко неравномерни, което се отрази сетне на формата.


Двете парчета ги сложих едно до друго на дъската е овкусих със 
сол (общо 30 грама - 10 грама нитритна и 20 грама обикновена); 
сух чесън - 4 грама (но носи и повече - реших да не стане натрапчив вкуса от него); 
5 грама черен пипер 
и по 1 грам млян кориандър и кимион. 
В интерес на истината можеше да сложа и малко повече.
Най добре става като подправките се смесят и втриват в месото с ръка.
Месото навих на руло, но не стана равномерно и напъхах в кръгла кутия от узо, на която бях надянал мрежичката и старателно го набутах в нея.
След като го вързах от двете страни, ми се стори малко рехаво и го пристегнах и с конец доста добре.
Оставих така за около час.
Сетне във фурничката върху решетката - в месото забит термометъра, на дъното тавичка с вряла вода и постепенно увеличаване на температурата от 50С до 80С на долен вентилатор.
Горе долу за два часа и половина стигна 70С вътре.
Не го мих, а направо го пъхнах в камерата на хладилника за около 30-40 минути и сетне оставих в хладилника до следващата вечер.
И биде нападнато с хубаво питие.
Много добре държи формата, реже се тънкофайски.
На вкус много много добро, но на мен ми се стори леко безсолно, но на останалите им хареса на сол.
И може би дойде малко по-сухичко, защото гърдите бяха основно от месо.
То се вижда от снимката, че е основно месо  съвсем малко сланина.
Най-важното е, че стана много вкусно и сравнително бързо.
Ако нямате мрежичка за колбаси, може да се овърже много добре.
Като забележка - за по-добър резултат, може би трябваше готовото руло да го оставя поне за 24 часа в хладилника, преди да го вкарам във фурната.
Правете смело и НАЗДРАВЕ!

петък, 15 март 2019 г.

Палачинки от овесени ядки


 Продължавам с палачинките и направо съм възторг от тези, защото станаха великолепни на вкус, меки и пухкави като катми и в същото време са адски здравословни и при това без глутен. Само за Чедото. Жалко, че този път няма да ги опита.
 Днес е петък и имах доста задачки за вършене. Само че сутринта се събудих още в ранни зори и при това гладен. А се събудих, защото нагъвах една палачинка обилно намазана с крем мед (от този дето си правя редовно) и при това с течен шоколад. Е те това с шоколада ме стресна и събуди. Шоколад по принцип ям малко и то само като мезе за бърбъна. И сега изведнъж - нагъвам яко палачинка и то с течен шоколад.
 Добре де, както и да е събудих се и се стреснах втори път - че ще правя палачинки беше ясно, ама кат знам, че в къщи няма обикновено брашно, що да правя? Има брашно от елда (правя си го), има от ориз, има от нахут (също си го правя), ама инак - само едно брашно за кекс, което нападнах и пробвах преди дни за катми, но това е друга история ... И докато ровех из шкафа, мернах един пакет овесени ядки.
 Е те това беше истината.
Сипах на око от овесените ядки в купата на нутриблендера и за 30 секунди, овесените ядки станаха на финно брашно.
До там ми стигна ума, че да го претегля преди да продължа. Нъль кат готвя, 3/4 от мисълта ми е за блога. Оказа се, че са точно 120 грама.
Това ми беше достатъчно за ориентир.
Две яйца, чаена чаша прясно мляко заедно с 1/2 ч.л. сода и толкова ванилова захар и 1 ч.л. сол бидоха разбъркани старателно и размесени с овесеното брашно.
Тъй като овесеното брашно има нужда да поеме влагата и да си получи консистенцията, оставих тази смес да си почива, а аз се заех с останалите си сутришни занимания.
След 20-а минути проверих какво е станало, стори ми се гъстичко и добавих в сместа още около 50 мл мляко и 2 с.л. олио. Нямах разтопено масло, та затова ...
Получи се една ей така консистенция - като на боза.
Загрях си тигана с дебелото дъно добре, намазах го един единствен път с идея масло и след това намалих силата на котлона с 1/3 и сипвах по един черпак направо в тигана и леко разстилах с черпака.

Печат се сравнително бързо - за около 3 минути от едната страна и минута, две от другата ---
Правят си пуканчетата идеално.
След ваденето се намазват с масло.
Станаха страхотни, меки пухкави и невероятно вкусни.
Вървят си със сладко със солено- с една дума кой как ги обича.

За търпелите да прочетат до тук:
120 грама смлени в блендера овесени ядки
2 яйца
по 1/2 ч.л. сода и ванилена захар
1 ч.л. сол
около 1 ч.ч. и 1/3 прясно мляко
2 с.л. олио
Вместо да се мели в блендера, всичко може да се сложи в купата на пасатора и да се пасира добре.

Впрочем, след като ги направих и докато си ги хапвахме с кеф, потърсих из Нета - оказа се, че има подобни варианти. Така, че съм спокоен - не съм открил топлата вода.