събота, 16 юни 2018 г.

Кюфтета "сюрприз"



  Този път не е рецепта, а просто един хитър трик да се обединят на едно място любимите кюфтета и тиквички.
 Кюфтета съм правил най-различни - блогът ми има десетки разновидности на кюфтета.
 За направата на тази вкуснотия е необходима вече овкусена кайма за скара. Как се прави и овкусява няма да се повтарям. Количество няма да давам - зависи колко порции ще се правят.
 За всяко са необходими по две кръгчета тиквичка и резен моцарела.
 Изпълнението е страшно лесно:
 Тиквичката се нарязва на шайби с минимална дебелина - 3 до 5 мм. Резенчетата се осоляват, овкусяват се с черен пипер, сух риган и заливат с малко олио като добре се разбъркват. Престояват така около 30-а минути и се пекат почти до готовност на грил тигана или на скарата.

Върху стреч фолио на дъската се слага топка кайма - около 70-80 грама и добре се разстила на кръгъл диск. В средата се слага една тиквичка, отгоре резенче моцарела почти с размерите на тиквичката и моцарелата се покрива пак с тиквичка.




 С помощта на стреч фолиото каймата започва да се затваря около около тиквичките.
Отгоре се слага също още малко кайма, за да се получи хубаво голямо кюфте.






 Готовите кюфтета се завиват със стреч фолиото и заминават за 30-а минути в камерата на хладилника.
 Тука са три кюфтета - за трима човека.
 От снимката не личи, но средно всяко едно бе по 200 грама.
Пекат се върху силно загрята и намаслена скара или грил тиган до готовност. 
Могат да се опекат и във фурната в тавичка върху хартия като поне веднъж се обърнат. 
 При печенето едно леко залепна и си поразвали фотогеничния вид, но това не му попречи да бъде изядено и оценено по достойнство.







 Точно това пък беше разновидност - кайма, слайс топено сирене, тиквичка, моцерела, тиквичка, слайс топено сирене и пак кайма.
 Могат да бъдат поднесени със салата или гарнитура по желание.
 Считам, че моцарелата е най-подходяща защото се разтапя добре, но това не означава, че ако се направи с други сирена (кашкавал), ще стане по-малко вкусно.
Това е идеята, а възможностите за експерименти са безкрайни.
 
Дзверски вкусни кюфтета.
НАЗДРАВЕ!

сряда, 6 юни 2018 г.

Свински дроб маринован в соев сос


 Възприемам черния дроб като деликатес и няма да обяснявам, че освен вкусен, е и полезен. Харесва ми във всички варианти, но най-вкусен ми е на скара.
 Само че има едно голямо "НО" - но често става твърд като подметка. Има доста трикове за приготвянето му, за да остане крехък (киснене в прясно мляко, със сода, с кока кола, с оцет и какво ли не още ...).
 Сега ще споделя един малък трик, с който черният дроб става невероятно крехък, сочен и дзверски вкусен. При това само в рамките на 15-20 минути и без никакви врътни.
 Черният дроб се нарязва на филийки с дебелина около 1,5 см, максимум 2 см и се измива добре под течаща вода. Слага се в купа, опиперява се с черен пипер и залива със соев сос.

В това време скарата се включва, изчаква се добре да загрее и се почиства с телена четка и намазва с мазнина.
 Дробът се вади от купата, подсушава се с домакинска хартия, намазва се с четка с олио и заминава на скарата.
 Престоял е така максимум 15-а минути.
 Пече се за 5-6 минути от едната страна и 3-4 минути от другата. 
 Тука се ползва трика на щипката. Подхваща се с щипката за печене и ако се отделя от ребрата на скарата, значи е готов за обръщане. 
Като се извади от скарата, почти веднага се нарязва на парчета, той си пуща соковете, които могат да се оберат с кухненска хартия и е готов за сервиране.
Невероятно крехък и дзверски вкусен.
На снимката изглежда, че е леко суров, но не е така. Ако някой го харесва по-препечен, просто трябва след обръщането да се пече не 3-4 минути, а малко повече.
В общи линии заедно с мариноването и печенето изминават 25-30 минути, а резултатът е невероятен.

понеделник, 4 юни 2018 г.

Шницели от тиквички и не само

 Тиквичките са много благодарен зеленчук за готвене в най-различни варианти. Освен пържени, често ги пеквам на скарата или пък правя кюфтета по най-различен начин.
 Този път заложих на шницели от тиквички, които надминаха всички очаквания и като вкус и като леснота за изпълнение.
 Необходими са:
две големи тиквички, 250 грама сирене, 1 голямо яйце, сол и черен пипер на вкус, 2-3 с.л. микс от сушени зеленчуци (може и без тях), 2-3 с.л. пълнозърнесто брашно.
От това количество се получават около 8 шницела (все пак зависи от големината).

 Изпълнението е много лесно:

 Тиквичките се настъргват на средно или едро ренде, осоляват и оставят да престоят така 15-20 минути.
 След това се изстискват добре и прехвърлят в подходяща съдина, слагат се подправките, яйцето, натрошеното сирене и си разбъркват добре.
 Добавя се брашното. Количеството му зависи колко добре са изцедени тиквичките от течността им.



Трябва да се получи достатъчно гъсто тесто, което да държи форма.














 В тиган с незаплеващо покритие се загряват 2-3 с.л. мазнина, силата на котлона се намалява наполовина.
 С голяма лъжица се гребва от сместа, сипва в тигана и разстила с обратната страна на лъжицата като се оформя като шницел с дебелина малко по малко от см.
Вижда се - само два са в тигана.
 Пържи се от двете страни до хубаво зачервяване.


 Готовите шницели се вадят върху кухненска хартия, която да поеме излишната мазнина.

 Могат да се сервират със салата, млечно-чеснов или млечно-майонезен сос и т.н.

 Въпрос на предпочитание.












За тези, които имаха достатъчно търпение да стигнат до тук, следва и бонус идея:

 След изпържването на първите четири шницела в купата е останала достатъчно смес, в която се добавя и шепа овкусена кайма и енергично се разбърква до еднородност на сместа.










Печенето на тези шницели продължава по същия начин, но с още по-малко мазнина.
Достатъчно е дъното на тигана да е добре намазнено.











Ето и готовите.
Докато онези само от тиквички искаха пържене, тези с каймата са просто като опечени и въпреки това стават много сочни.













И още един бонус за търпеливите - ще издам собствения си секрет за хрупкави пържени тиквички.

Тиквичката се нарязва на кръгчета с дебелина около 4-5 мм.
Осоляват се и се слагат в голяма цедка или гевгир и в купа, за да могат да се отцеждат добре.
След 30-а минути се подсушават с домакинска хартия и добре овалват в пълнозърнесто (или царевично) брашно.
Оставят се така още 30-а минути. 
Брашното трябва добре да "дръпне".


Пържат се с малко мазнина в добрет загрят тиган, като преди пущането им в него, при нужда може още веднъж да се оволят в брашното.

Стават много хрупкави и най-важното никакво пръскане.

За всеки случай в мазнината поръсвам и малко сол, а за вкус пускам и скилидка чесън.


Ето го и крайният резултат на толкова "усилия" - два вида шницели, хрупкави пържени тиквички.
 


























  С такива шницели остава само да си оближеш пръстите, а и можеш да се "отсрамиш" и пред гости.
 Остана само да кажа: Добър апетит и Наздраве!