понеделник, 4 декември 2017 г.

Сурово сушен колбас от свински гърди


 Това е поредният експеримент в направата на домашните ми колбаси, който се получи направо с уникален вкус. И то като се има предвид, че е правен през август (но сега му дойде времето да го споделя).
 Няма да приказвам много, но ще споделя, че свинските гърди са много благодатни като месо за направата на различни домашни деликатеси.
 Необходими са (както винаги всичко го давам за килограм):
  свински гърди (без ребрата, които се отделят с малко месце по тях и се отделят за печене - но това е друга история)
 22 грама сол (като се има предвид, че ги правих през август - по равни количества нитритна сол и обикновена мляна морска сол)
 5 грама черен пипер
 по 3 грама пушен червен пипер и кимион
 2 грама захар
 50 мл бърбън
 Изпълнението е лесно, но иска търпение, тъй като се работи основно с ножа.

Избира се от месарницата едно хубаво парче свински гърди като ребрата се отделят и се оставя чистото месо.
Слага се във фризера за час - да стегне малко (по-лесно се реже).
Ребрата са за печене или готвене ...
Цялото месо се нарязва на ей такива ивички - 6-7 х 0,5 см.
Около 1/3 от него се оставя така на ивички, а останалата част се нарязва на произволни малки парчета.


Нарязаното месо на късчета и това на ивички се прехвърля в подходяща съдина.
Слагат се подправките и бърбъна.
Омесва се добре.
Покрива се с капак (фолио) и ... на почивка на хладно за 24 часа.

Червата се накисват за около час и се пълнят с фунийка много добре.

Връзват се и където се виждат въздушни мехурчета се набожда с игла.

Готовите парчета се овързват яко с домакински конец.
Макар и да е топло, могат да изкарат един ден на закритата тераса.
Сетне се сушат в хладилника като нощем след 22 часа могат да си висят на терасата.
Като загубят 35 % от теглото са си за хапване.
В едното парче сложих и малко счукани семена от резене.
Определено ми хареса на вкус и следващият път ще направя по-голямо количество.


Вижда се: за 12 дни са загубили 35 % от теглото си и са готови.
Сега в студеното време могат да си сушат направо на терасата.

Готови са!

Направо са перфектни на вкус, на цвят и аромат.

Дзверска вкуснотия.

Наздраве!

понеделник, 27 ноември 2017 г.

Пълнен свински джолан на фурна

 

 Свинският джолан, приготвен по този начин става върховно крехък и Дзверски вкусен.
 По-добре да започна направо с описанието, че иначе няма да мога да направя публикацията.
 За 4 порции са необходими:
 Един голям заден джолан с кожа - хубавите са около 1,3 кг и като се извади костта остава около 0,9 - 1 кг
 за овкусяване - сол, черен и червен пипер и поне 50 мл бърбън (може и водка)
 за плънката: кашкавал, нарязан на кубчета; моцарела; кисели краставички, маслини без костилки; една филия хляб (без кората); риган. Нарочно не давам количества, тъй като общо за плънката не отива много
 Изпълнението никак не е трудно, но на пръв поглед изглежда, че отнема доста време, което не е така:

С остър нож се изважда костта на джолана като се запазва цялостта му. На две три места му се правят разрези и отвътре се овкусява с черния и червения пипер, смесени с бърбъна. Прехвърля се в плик за печене и остатъка от марината се сипва вътре. Нека така престои един ден в хладилника.
На следващия ден в купа се смесват хляба натрошен на трохи и останалите продукти, нарязани на ситно. Поръсват се с ригана.
Могат да се добавят и гъби от консерва и всякакви други неща - въпрос на желание и въображение.
С така получената смес се пълни кухината на костта и останалите прорези, които са направени в джолана.
Овързва се яко с конец - да се получи стегнат пакет.


Полученият "пакет" се слага в плик за печене и му се сипват 1-2 с.л. течност (вода, бяло вино или друг алкохол). Кокалът и той може да отиде за печене, а може да се отдели за варене за бульон.

Пече се в силно загрята фурна - първоначално на 250С за около 30-40 мин и след това на 200С за около час и половина.
В края на печенето пликът може да се цепне, за да получи загар и се пече още 10-15 мин. Това е моментът, когато с четка може да се намаже кожата с малко мед смесен с червен пипер.
Опеченото парче се вади, оставя се да си "почине" 10-а минути и след махане на конеца се нарязва на резени.
От течността на печенето се прави сос с малко нишесте и бучка масло.


Готов е за сервиране - нарязан, със сос. 
Гарнитура- направо не е необходима, но си върви с картофено пюре.

Дзверска вкуснотия.

Наздраве!

неделя, 26 ноември 2017 г.

Хрупкави изварени пурички за закуска


По традиция в събота и неделя обикновена се правят някакви тестени закуски - я палачинки, я бухти, я мекичета и т.н. ..
За днес се бях настроил на едни бързи бухти, но след като мернах изварата в хладилника, реших да е нещо по-различно. Хем е близко до бухтите, хем е доста различно - особено като форма пък и като вкус...
За направата на тези хрупкави изварени пурички са необходими:
150 грама извара
1 яйце
1 препълнена с.л. гъсто кисело мляко
1/2 ч.л. ванилена захар и 1/2 ч.л. обикновена захар
по 1/2 ч.л. сода и бакпулвер
12 с.л. брашно (ориентировъчно - зависи от гъстотата на изварата, големината на яйцето, вида на брашното и т.н.). Та затова бих казал, брашно колкото поеме до меко тесто, което след месенето да не лепне по ръцете
Изпълнението е почти като при обикновените бухти:

В подходяща купа се слагат изварата, яйцето, солта, захарите и киселото мляко, в  което се загасява содата.
Разбърква се добре с лъжица или вилица.




При получената смес се слага брашното - отначало 10 с.л. и бакпулвера и започва да се меси. Допълва се с брашно докато стане меко нелепнещо тесто, което се оставя да си почине 10-а минути.

Тестото се разделя на две топки и набрашнена дъска (плот) се оформя като продълговато саламче и се нарязва на парчета с дължина 4-5 см.






От тези парчета с дланите се оформят "пурички" с дължина 8-10 см. Просто ръцете се трият една в друга и се получава.




Пържат се по няколко в силно загрято олио в дълбока съдина като олиото трябва да е поне 2-3 см и да ги покрива.
Пържат се много бързо - максимум по минута-две до хубаво зачервяване и се вадят върху кухненска хартия.

Могат да се поръсят с пудра захар. Вървят си със сладко или сирене, с айрян или кафе ...
Стават хрупкави и много ароматни.

П.П. От това количество се получават 25-30 броя в зависимост от големината, които стигат за четирима човека.
Просто невероятна и малко по-различна закуска!